Ελλάδα, η χαρωπή αποικία των Αμερικανών

Φλώρος και Πάιατ ανέβηκαν στην ναυαρχίδα του 6ου Στόλου

16 Νοεμβρίου 2021

Επιβαίνοντας στο Αμφίβιο Πλοίο Διοικήσεως και Πλοίο Έδρας Διοικητού του 6ου Στόλου των ΗΠΑ USS “MOUNT WHITNEY” ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μαζί με τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, παρακολούθησαν τμήμα της συνεκπαιδεύσεως τύπου PASSEX, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κεντρικό Αιγαίο με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», το ταχύ περιπολικό κατευθυνομένων βλημάτων «ΡΙΤΣΟΣ» και μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ.

Τη σημερινή «Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών» (DV-DAY) παρακολούθησαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Αναπτύξεως και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Βουλευτής της Ν.Δ.Γεώργιος Κουμουτσάκος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Δρ. Αθανάσιος Ντόκος, καθώς και ο Έλληνας Εφοπλιστής Γεώργιος Προκοπίου.

Εμείς σημειώνουμε δύο πράγματα:

—Πρώτο, η ελληνοαμερικανική συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου, εκεί που οι Τούρκοι έχουν παρανόμως «δεσμεύσει» για ασκήσεις τους από 12 Νοεμβρίου μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου.

—Δεύτερο, ότι την προαναφερθείσα συνεκπαίδευση παρακολούθησαν ο Εφοπλιστής Γεώργιος Προκοπίου, στον οποίο έχουν «περάσει» τα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αναπτύξεως και Επενδύσεως Νίκος Παπαθανάσης, το υπουργείου του οποίου είναι αρμόδιο για το εγχείρημα αυτό.

Αυτά τελείως… «παραπολιτικά» του βασικού θέματος της συνεκπαιδεύσεως που όμως το καθένα από τα δύο έχει τη δική του αξία και σημειολογία.

Επί της συνεκπαιδεύσεως τώρα: Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, «Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στη διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα κοινών ασκήσεων των δύο χωρών, εντός του πλαισίου της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και συνέβαλλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο».

Κατά την διάρκεια της PASSEX εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών και προχωρητικοί ελιγμοί, ενώ στο πλαίσιο της DV-DAY πραγματοποιήθηκε και διέλευση 4 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της ΠΑ άνωθεν του σχηματισμού των τριών πλοίων.

Πηγή: www.parapolitika.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.