Στήνουν κάλπες ανάμεσα στα φέρετρα

Η Βουλγαρία, παράλληλα με την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, βιώνει και ένα σοβαρό πολιτικό αδιέξοδο και προσφεύγει για τρίτη φορά σε μόλις εφτά μήνες σε βουλευτικές εκλογές ● Θα καταφέρουν, ελέω της κρισιμότητας της κατάστασης, να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις;

Της Βίκυς Καπετανοπούλου
13 Νοεμβρίου 2021

Θα είναι τελικά τρίτη και… τυχερή η αυριανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στο φτωχότερο κράτος-μέλος της Ε.Ε., τη Βουλγαρία, ώστε να σχηματιστεί επιτέλους νέα βιώσιμη κυβέρνηση; Ή μήπως οι τρίτες κατά σειρά βουλευτικές εκλογές μέσα σε εφτά μήνες φέτος -που συμπίπτουν αυτή τη φορά με τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών- θα αποδειχτούν πάλι ατελέσφορες, παρατείνοντας το πρωτοφανές πολιτικό αδιέξοδο στη χείριστη δυνατή συγκυρία και δη μέσα στο φονικότερο κύμα της πανδημίας στη -σοκαριστικά ανεμβολίαστη- γειτονική μας χώρα;

Μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι ηγεσίες των κομμάτων θα ήταν «παλαβές» αν αποτύχουν ξανά να συνεννοηθούν (όπως συνέβη μετά τις εκλογές του Απριλίου και του Ιουλίου) και να συγκροτήσουν σταθερό κυβερνητικό συνασπισμό, ικανό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά «τις δύο πανδημίες» από τις οποίες υποφέρει η Βουλγαρία, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Ντανιέλ Σμίλοφ. «Η μία είναι η Covid-19 και η άλλη η διαφθορά» έγραφε σε πρόσφατο άρθρο του στη βουλγαρική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Η χώρα καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως σε επίπεδο θνητότητας αναλογικά με τον πληθυσμό της, με καθημερινές εκατόμβες κυρίως ανεμβολίαστων θυμάτων και πτώματα να στοιβάζονται σε υπερκορεσμένα νεκροτομεία. Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία -παγίως υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτημένα επί τη 10ετή και άκρως διεφθαρμένη, όπως καταγγέλλεται, διακυβέρνηση του δεξιού Μπόικο Μπορίσοφ- αδυνατούν πια να τα βγάλουν πέρα με το τσουνάμι των μη εμβολιασμένων αρρώστων.

Πέραν της έντονης δυσπιστίας των Βούλγαρων προς τις αρχές και την αθρόα παραπληροφόρηση και συνωμοσιολογία, που όξυναν τις αντιεμβολιαστικές τους προκαταλήψεις, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αρκετά κόμματα δεν στήριξαν ένθερμα τον εμβολιασμό και τη λήψη αυστηρότερων πλην αντιδημοφιλών μέτρων για λόγους ψηφοθηρίας. Η δε υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν προώθησε επαρκώς την εμβολιαστική εκστρατεία, ενώ υιοθέτησε τελικά τη χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού για πρόσβαση σε δημόσιους χώρους μόλις τον Οκτώβριο. Το εφιαλτικό παζλ συμπληρώνει, κατά συνέπεια, το τραγικά χαμηλό -και κατώτερο στην Ε.Ε.- ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού: μόλις το 22,9% των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει κάνει και τις δύο δόσεις.

Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, παρά τη φθορά και την πολιτική του απομόνωση από τις περισσότερες άλλες παρατάξεις, το κόμμα GERB του πρώην σωματοφύλακα Μπορίσοφ αναμένεται να ξανάρθει πρώτο με περίπου 24%, αδυνατώντας όμως και πάλι να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς εταίρους. Την έκπληξη δεν αποκλείεται να κάνουν δύο σαραντάρηδες απόφοιτοι του Χάρβαρντ, επιχειρηματίες και υπουργοί στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, οι Κίριλ Πέτκοφ και Ασεν Βασίλεφ, που ίδρυσαν τον Σεπτέμβριο το δικό τους κεντρώο κόμμα Συνεχίζουμε την αλλαγή με κεντρικό σύνθημα «Διαφθορά μηδέν».

Τα γκάλοπ τούς φέρνουν να κονταροχτυπιούνται με τους σοσιαλιστές για τη δεύτερη θέση, με ποσοστό γύρω στο 15%. «Δυνητική συνεργασία μεταξύ του βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) και των λεγόμενων “κομμάτων διαμαρτυρίας” -ειδικά του νεοεισερχόμενου Συνεχίζουμε την αλλαγή- θα μπορούσε να γίνει κλειδί για να λυθεί η παρατεταμένη κυβερνητική κρίση» εκτιμά ο Αντριους Τούρσα από τη συμβουλευτική εταιρεία Teneo. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έως και εφτά παρατάξεις θα μπορούσαν να περάσουν το όριο του 4%, για να εισέλθουν στη νέα Βουλή.

Στις προεδρικές εκλογές, τέλος, ο -υποστηριζόμενος από τους σοσιαλιστές- πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Βουλγαρίας, πολέμιος της διαφθοράς και άσπονδος εχθρός του Μπορίσοφ, Ρούμεν Ράντεφ, διεκδικεί την επανεκλογή του. Ανευ απροόπτου, προβλέπεται να αναμετρηθεί στον β’ γύρο της ερχόμενης Κυριακής με τον υποψήφιο τού GERB και πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σόφιας, Αναστάς Γκέρντικοφ.

Πηγή: www.efsyn.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.