Υπόθεση Pegasus: Στο Μεξικό, πρώτη σύλληψη για κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφου

Η πρώτη καταγγελία είχε γίνει το 2017 από δημοσιογράφους και ακτιβιστές.

9 Νοεμβρίου 2021

Οι μεξικανικές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τη σύλληψη ενός άνδρα που κατηγορείται ότι κατασκόπευε δημοσιογράφο χρησιμοποιώντας το λογισμικό Pegasus, που παράγεται από ισραηλινή εταιρεία και βρίσκεται στην καρδιά διεθνών αποκαλύψεων για κατασκοπεία.

Ο άνδρας συνελήφθη την 1η Νοεμβρίου στην πόλη Κερετάρο στο κεντρικό Μεξικό για παράνομες υποκλοπές και μεταφέρθηκε σε φυλακή.

Σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ, πρόκειται για την πρώτη σύλληψη που αποφασίστηκε κατόπιν καταγγελίας που είχε γίνει το 2017 από δημοσιογράφους και ακτιβιστές και της έρευνας που άρχισε να διενεργείται μόλις τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από τις αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές τοπικών ΜΜΕ, τουλάχιστον 50 άτομα από το στενό περιβάλλον του σημερινού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2018, ήταν επίσης πιθανοί στόχοι παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου, των παιδιών και των αδελφών του.

Η ισραηλινή εταιρεία NSO Group, που διαθέτει στην αγορά το λογισμικό Pegasus, βρέθηκε στο στόχαστρο το καλοκαίρι, μετά τη δημοσίευση μεγάλης έρευνας από διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων, που αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο λογισμικό, επέτρεψε να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών και επικεφαλής επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες.

Ανάμεσα στους στόχους ήταν ο Γάλλος πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και συγγενείς του σημερινού μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, την περίοδο που ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης, επί των ημερών του προκατόχου του Ενρίκε Πένια Νιέτο στο αξίωμα.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.