Ελλάδα 1940 – 1965

Η ταινιοθήκη “Henri” προβάλλει διαδικτυακά μέχρι τις 16 Νοεμβρίου την ταινία μικρού μήκους “Von Griechenland” (Από την Ελλάδα) του Πέτερ Νέστλερ, ενός εκ των σημαντικότερων κινηματογραφιστών της μεταπολεμικής Γερμανίας. Η ταινία γυρίστηκε το 1965, δύο μόλις χρόνια πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών του 1967.

Ο Πέτερ Νέστλερ κινηματογραφεί τον ελληνικό λαό και μας παρουσιάζει ένα έργο που συνδυάζει ζωντανές εικόνες, σχόλια και ντοκουμέντα για τον αγώνα κατά του φασισμού. Η ταινία ξεκινά με το τραγούδι “Στ’ Άρματα” από το άλμπουμ: “Τα αντάρτικα- Τραγούδια της αντίστασης” του 1975 σε στίχους του Νίκου Καρβούνη και σύνθεση του Άκη Σμυρναίου.

Δείτε ΕΔΩ την ταινία του Πέτερ Νέστλερ “Von Griechenland” του 1965, διάρκειας 26:40 με γαλλικούς υπότιτλους.  Η ψηφιοποίηση της κόπιας έγινε από τους Άνκε Χαν της Deutsche Kinemathek και Γκιγιόμ Μορέλ (Survivance).

Λίγα λόγια για το Von Griechenland

Ήταν μόλις δύο χρόνια πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα που ο Πέτερ Νέστλερ σκηνοθέτησε την ταινία “Von Griechenland”, απαθανατίζοντας τη χώρα σε μια κομβική στιγμή της ιστορίας της. Η αυστηρότητα και η συνοπτικότητα αποτελούν τη βάση της αφήγησης του σκηνοθέτη για τις πολιτικές συγκρούσεις που διαλύουν την Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια και για τις πολλαπλές μάχες που έχει δώσει ο ελληνικός λαός. Μάχες ενάντια στον φασισμό, ενάντια στην Κατοχή και τις παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων – Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Σαρλέν Ντινούτ, επιμελήτρια του Πολιτιστικού Κέντρου “Ζορζ Πομπιντού”, υποστηρίζει ότι η ταινία “Από την Ελλάδα” λειτουργεί σαν ένα επιχείρημα που νομιμοποιεί όλες τις σύγχρονες εξεγέρσεις. Παρόλο που η ταινία καταγράφει καθημερινές σκηνές χωρίς άμεση σχέση με το παρελθόν που διηγείται ο αφηγητής, το έτος 1965 και οι αγώνες του κυριολεκτικά ξεσπούν μέσα από την ταινία, απροσδόκητα, λαμπερά, καθώς οι λέξεις και οι εικόνες γίνονται ένα. Σε αυτή την παροξυσμική συμφωνία, ο ίδιος ο Νέστλερ δανείζει τη φωνή του στην οργή των διαδηλωτών.

Η ταινία θεωρήθηκε κάτι σαν κομμουνιστικό μανιφέστο εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου και ανάγκασε τον Νέστλερ να εγκαταλείψει την καριέρα του στη Γερμανία και να μετακομίσει στη Σουηδία. Η προσέγγιση των γεγονότων του παρελθόντος και των αγώνων του 1965 είναι μια απόδειξη της ανάγκης όλων των λαών στην αυτοδιάθεση. Το “Von Griechenland” είναι μια απίστευτα δυνατή και εξ ολοκήρου αντιφασιστική ταινία.

Ο σηνοθέτης Peter Nestler θεωρείται από τους πιο σημαντικούς Γερμανικούς κινηματογραφιστές, ο πιο σημαντικός μεταπολεμικά για τον κριτικό Jean-Marie Straub. Εδώ οι εννέα ταινίες που γύρισε Peter Nestler, 9 films de 1962 à 2008 de Peter Nestler – Survivance

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.