Αποφασισμένη η Exxon Μοbil να προχωρήσει κανονικά τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

23 Οκτωβρίου 2021

Παρά τις απειλές της Αγκυρας, η Λευκωσία σε συνεργασία με την Exxon Mobil θα προχωρήσουν κανονικά τις προσπάθειες γεώτρησης στο μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρουν πληροφορίες από τον αμερικανικό κολοσσό τις οποίες επικαλείται ο ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν στο βραδυνό δελτίο της Παρασκευής, τα γεωτρύπανα της αμερικανικής ExxonMobil και της εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ ετοιμάζονται να μπουν στο μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εργασίες στο οικοπέδο 10 νοτιοδυτικά της Κύπρου, όπου βρίσκεται το κοίτασμα Γλαύκος, αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil σε επικοινωνία που επικαλείται ο Σκάι, επιβεβαιώνει ότι προχωρά κανονικά τις πρόδρομες εργασίες και ότι όλα θα πάνε βάσει χρονοδιαγράμματος.

Η ExxonMobil προγραμματίζει να αρχίσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, εντός του 2021.

Eφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών το κοίτασμα Γλαύκος περιέχει από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και μπορεί να φέρει σημαντικές οικονομικές αλλαγές λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Στο ίδιο ρεποερτάζ φιλοξενήθηκε δήλωση του καθηγητή Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Θεόδωρου Τσακίρη, ο οποίος εκτιμά τα εξής: «Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει με μία τραμπουκική συμπεριφορά το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας. Οι απειλές σε ό,τι αφορά το οικόπεδο 10 αποτελούν κενό γράμμα. Μιλάμε για την ExxonMobil άρα καμία απειλή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Ειδικά το συγκεκριμένο τεμάχιο δεν είναι καν εντός των τουρκικών διεκδικήσεων».

Πηγή: hellasjournal.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.