Πρώην σύμβουλος Πενταγώνου προς Αθήνα: «Μη στηρίζεστε στις ΗΠΑ-Τελούν υπό αδυναμία»
19 Οκτωβρίου 2021
Ο πρώην ανώτερος σύμβουλος του Πενταγώνου, Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ προειδοποιεί την Αθήνα ότι η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μας μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση και ότι δεν πρέπει να βασίζεται το ελληνικό πολιτικό προσωπικό στους Αμερικανούς διότι τελούν σε «αδυναμία και παρακμή» όπως φάνηκε στο Αφγανιστάν!
Με λίγα λόγια ο αξιωματούχος μας λέει πως οι ΗΠΑ με την πρώτη «στραβή» θ μας εγκαταλείψουν όπως στο Αφγανιστάν και να μην περιμένουμε τίποτε (ουσίας) απολύτως.
Ομολογεί μάλιστα ότι οι ΗΠΑ τελούν και σε παρακμή και σε αδυναμία.
Πρωτοφανείς δηλώσεις που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τους εν Αθήναις.
Την προηγούμενη Πέμπτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον νέα πενταετή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, η οποία επιτρέπει στους Αμερικανούς να διατηρούν στρατεύματα σε επιπλέον τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα αλλά επί της ουσίας δεν προσφέρει τίποτα στην Ελλάδα, κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα.
Όπως εξήγησε ο ΜακΓκρέγκορ, η νέα αμυντική συμφωνία θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην Ελλάδα, προκαλώντας εντάσεις στις σχέσεις της Αθήνας με άλλες περιφερειακές δυνάμεις και σαφώς εννοεί την Τουρκία και σε μακροπρόθεσμη βάση φυσικά και την Ρωσία, η οποία έχει ήδη θέσει την Αλεξανδρούπολη στο στόχαστρο.
«Ανεξάρτητα από το αν αρέσει στην Αθήνα ή όχι, η Ελλάδα μπορεί να παρασυρθεί σε μια σύγκρουση που θα ήθελε να αποφύγει λόγω της παρουσίας μας στη χώρα» δήλωσε ο Αμερικανός πρώην στρατιωτικός.
«Παραβλέπουν τον αυξανόμενο κίνδυνο από την αμερικανική παρουσία»
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές Αρχές μπορεί λανθασμένα να πιστεύουν ότι η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων θα ενισχύσει την ασφάλεια, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
«Ωστόσο, παραβλέπουν τον αυξανόμενο κίνδυνο που σχετίζεται με την παρουσία μας» δήλωσε ο ΜακΓκρέγκορ. Πρόσθεσε επίσης ότι η πρόσφατη εμπειρία με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν κατέδειξε «την αδυναμία και την παρακμή» του στρατιωτικού δυναμικού των ΗΠΑ.
Αυτή είναι η δεύτερη επικαιροποιημένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) σε τρία χρόνια.
Πριν από αυτό, τον Οκτώβριο του 2019, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μια συμφωνία που προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής βάσης στη Σούδα, την παροχή υποδομής των βάσεων του Στεφανοβικείου, της Λάρισας και της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικανούς, καθώς και τη δυνατότητα, σε συμφωνία με την Ελλάδα, να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε στρατιωτική εγκατάσταση στο έδαφός της. Πριν από αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μόνο μία βάση – τη Σούδα στην Κρήτη.
Δεν πήραμε καμία ουσιαστική δέσμευση για προστασία της χώρας από τουρκική επίθεση παρά μόνο κάποια γραπτά ευχολόγια περί εδαφικής ακεραιότητας κ.λ.π., δεν μας δόθηκαν σοβαρά οπλικά συστήματα και δεν δεσμεύτηκαν οι Αμερικανοί για χρηματοδότηση εγκαταστάσεων π.χ. για δημιουργία δεύτερου ναυστάθμου στην Κρήτη για να μπορεί το ΠΝ άνετα να επιτηρεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ούτε για κατασκευές σημαντικών δημόσιων έργων στην περιοχές που θα έχουν στρατιωτική παρουσία.
Άλλωστε τα είπε όλα ο Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, οι ΗΠΑ είναι αδύναμες και παρακμασμένες για να αιτιολογηθεί το γιατί θα πράξουν ότι έπραξαν και στις προηγούμενες ελληνοτουρκικές κρίσεις: Απολύτως τίποτε…
Πηγή: iskra.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.
Διαβάστε επίσης