του Παναγιώτη Στάθη
19 Οκτωβρίου 2021
Μια αλυσίδα απαλλαγών στην υπόθεση Novartis προοιωνίζεται η οριστική απαλλαγή, δια βουλεύματος , του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη, από τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί για την υπόθεση.
Κι αυτό γιατί ο καθηγητής εμφανίστηκε ως παρένθετο πρόσωπο που “μετέφερε” χρήματα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους ώστε να δωροδοκηθούν από την φαρμακοβιομηχανία. Η αποσύνδεσή του δηλαδή από αυτές τις κατηγορίες, προκαλεί ένα ντόμινο που δείχνει προς την απαλλαγή κι άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.
Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου αποτελεί για πρώτη και ξεκάθαρη ένδειξη πλήρους αποδυνάμωσης της κατηγορίας και σε βάρος του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ποινική δίωξη και ανακριτική διαδικασία, αφού τον εμφάνιζε (τον Μανιαδάκη) ως ενδιάμεσο για την δωροδοκία του κυβερνητικού αξιωματούχου.
Η υπόθεση αποτελεί επίσης ένδειξη και για την περίπτωση του Α. Γεωργιάδη, με τη διαφορά πως σε βάρος του νυν υπουργού Ανάπτυξης δεν έχει κινηθεί ποινική δίωξη και η υπόθεση του εκκρεμεί τόσα χρόνια.
Η δίωξη
Ο καθηγητής Μανδιαδάκης είχε βρεθεί από τη θέση του προστατευόμενου μάρτυρα στη θέση του κατηγορούμενου και συγκεκριμένα στις 31.12.2018, (αφού πρώτα του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του αυτή) ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σχετικά με τον χρηματισμό αξιωματούχων του Υπουργείου Υγείας από την φαρμακοβιομηχανία NOVARTIS.
Τρία χρόνια αργότερα το Δικαστικό Συμβούλιο, συντασσόμενο πλήρως με τη σχετική Εισαγγελική πρόταση και την διάταξη έκδοσης τυπικών κλήσεων της Ανακρίτριας Διαφθοράς κατέληξε ομόφωνα στην απαλλαγή του.
“Με πίεσαν”
Ο Μανιαδάκης εμφανίστηκε ως προστατευόμενος μάρτυρας με την ονομασία “Γιάννης Αναστασίου”. Σε μια από τις καταθέσεις του , αργότερα, ανέφερε : “Στις 29 Αυγούστου του 2018 συναντήθηκα με τους Αμερικανούς στο Νιου Τζέρσεϊ, με πρωτοβουλία δική τους, στο ομοσπονδιακό κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την ίδια ομάδα ατόμων.
Πριν από τη συνάντηση αυτή, στις 14 Αυγούστου 2018, με παρότρυναν οι Αμερικανοί να υποβάλω ηλεκτρονικά αίτηση περί προστασίας, ανωνυμίας και μεταγενέστερα υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας, εφόσον το επιθυμούσα…
Στη συνάντηση με τους Αμερικανούς, που κράτησε 8 ώρες, μου ασκήθηκαν έντονες πιέσεις και εκβιαστικά προκειμένου να δώσω στοιχεία για πολιτικούς και συγκεκριμένα για τον κ. Λοβέρδο. Επαναλάμβαναν τα ίδια ακριβώς λόγια με τους εισαγγελείς Διαφθοράς, λέγοντάς μου ότι έχουν στοιχεία για έναν πολιτικό, καθώς και δική μου εμπλοκή σε δωροδοκία του, χωρίς σαν μου αποκαλύπτουν το όνομα αυτού, και ότι, αν δεν ομολογήσω θα στραφούν και αυτοί εναντίον μου και θα μου ασκήσουν δίωξη.
Παρά την κατατρομοκράτησή μου τους δήλωσα ότι δεν έχω τέτοια στοιχεία και ότι δεν πρόκειται να καταθέσω τίποτα για κανέναν, οτιδήποτε κι αν μου συμβεί. Μετά από πολύωρες πιέσεις, μου είπαν ότι το πολιτικό πρόσωπο στο οποίο αναφέρονταν ήταν ο κύριος Λοβέρδος. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα μια ανακούφιση διότι κατάλαβα ότι όλα αυτά ήταν ψέματα, δεδομένου ότι με τον κύριο Λοβέρδο ουδεμία σχέση είχα ποτέ”.
Παράλληλα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής (τον Δεκέμβριο του 2019) επέμεινε ότι δέχτηκε πιέσεις από εισαγγελικούς λειτουργούς προκειμένου να καταθέσει εναντίον πολιοτικών προσώπων και κυρίως τον Άδωνη Γεωργιάδη και τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Πηγή: www.capital.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.