Παράνομες όλες οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα στην Κίνα

24 Σεπτεμβρίου 2021

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας κήρυξε σήμερα παράνομες όλες τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα (όπως το ethereum, bitcoin, κ.α. ) εντείνοντας τις προσπάθειες για την ανάσχεση της χρήσης μη επίσημου ψηφιακού νομίσματος που δεν ελέγχεται από τις αρχές ώστε να περιορίσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε κρατικούς μηχανισμούς που καθορίζουν (ως έναν βαθμό) την οικονομία της χώρας.

Στην ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνεται πως τα κρυπτονομίσματα “δεν είναι νόμιμα και δεν θα πρέπει ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως νόμισμα στην αγορά”. Επισημαίνει ακόμη πως είναι παράνομες οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές Κινέζων υπηκόων μέσω Διαδικτύου.

Στη συνέχεια εξηγούνται οι τρόποι με τους οποίους θα εμποδιστεί η συνέχιση των συναλλαγών στη χώρα μέσω κρυπτονομισμάτων καθώς και οι υπό συγκρότηση ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα θεσπιστούν για την αποτροπή συναλλαγών αυτού του είδους.

H εξέλιξη προκάλεσε την κατά τουλάχιστον 8% μείωση της τιμής του bitcoin.

Οι τράπεζες της Κίνας απαγορεύεται να κάνουν συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα από το 2013, γεγονός που η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ υπενθύμισε προ μηνών με αποκορύφωμα την σημερινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας που ελήφθη με κεντρικό διττό επιχείρημα αφενός τις διαταράξεις που προκαλεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αφετέρου τη διευκόλυνση των συναλλαγών κυκλωμάτων και δικτύων λαθρεμπορίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Τι είναι το κρυπτονόμισμα

Το κρυπτονόμισμα είναι μία αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος που δεν έχει φυσική μορφή. Στηρίζεται σε σύνθετους αλγόριθμούς και σε μία κατανεμημένη βάση δεδομένων ως τον βασικό πυλώνα του συστήματός του, το λεγόμενο Blockchain.

Από την κυκλοφορία του πιο “διάσημου” κρυπτονομίσματος, του bitcoin το 2009 και μετέπειτα, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 6.000 κρυπτονομίσματα, εκ των οποίων ορισμένα βασίζονται στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιεί και το Bitcoin.

Η λέξη κρυπτονόμισμα (cryptocurrency) χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1998 από τον Wei Dai στη λίστα αλληλογραφίας των λεγόμενων Cypherpunks, υποστηρίζοντας την ιδέα μιας νέας μορφής χρήματος με τη χρήση της κρυπτογραφίας για να ελέγξει τη δημιουργία και τις συναλλαγές της, αντικαθιστώντας οποιαδήποτε κεντρική αρχή (και Κεντρική Τράπεζα…).

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.