Οι σχέσεις Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και ο πόλεμος Μπάιντεν-Νετανιάχου

Γιατί ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν λέει αλήθεια; Γιατί αποφεύγει να πει ότι δεν υφίσταται η παραμικρή συμμαχική υποχρέωση αποστολής ελληνικών δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία;

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
29 Σεπτεμβρίου 2021

Μιλώντας κατά την επίσημη τελετή για την αναχώρηση της ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot για τη Σαουδική Αραβία ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είπε, απευθυνόμενος στους αναχωρούντες Έλληνες στρατιωτικούς, ότι η ελληνική αποστολή “έχει πολύ ουσιαστική σημασία για τη χώρα μας… Θα εκπροσωπείτε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, συνεισφέροντας στην εκπλήρωση των συμμαχικών μας υποχρεώσεων στην προσπάθεια για διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής”.

Ο Υπουργός δεν λέει αλήθεια. Δεν υφίσταται (και δεν θα μπορούσε άλλωστε να υπάρξει) η παραμικρή συμμαχική υποχρέωση αποστολής ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία. Με μονάδες μάλιστα οι οποίες αφαιρούνται, χωρίς να αναπληρωθούν, από το κρισιμότερο σημείο της ελληνικής αεράμυνας για να αποσταλούν σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του πλανήτη, όπου κινδυνεύουν, σε περίπτωση σύρραξης, να εξαφανισθούν οι ίδιες και να εμπλέξουν αμεσότατα την Ελλάδα, λες και της λείπουν τα προβλήματα, και στο μεσανατολικό ηφαίστειο.

Ο “πόλεμος” Μπάιντεν – Μπιν Σάλμαν

Όχι μόνο αυτό. Η συγκεκριμένη αποστολή κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, που αποσύρει Patriot από τη Σαουδική Αραβία. Γιατί τους αποσύρει; Όχι βέβαια για τις εξηγήσεις που δίνουν αριστερά και δεξιά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ότι δήθεν θέλουν να συγκεντρώσουν δυνάμεις στον Ινδικό και τον Ειρηνικό, που τις δίνουν ακριβώς επειδή δεν θέλουν να πουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Και αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κηρύξει πόλεμο στον παράφρονα πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, επίλεκτο στέλεχος της αντίπαλης προς τον Μπάιντεν διεθνούς τάσης υπό τον Νετανιάχου, τάσης που ηττήθηκε μεν και βρίσκεται σε υποχώρηση, ο χρόνος όμως μόνο θα δείξει κατά πόσον είναι αυτή η υποχώρηση μόνιμη και σταθερή. Το βλέπουμε άλλωστε αυτό στη συνεχιζόμενη μάχη οπισθοφυλακής των Ισραηλινών, παρά την αποχώρηση του Νετανιάχου από την πρωθυπουργία, να προκληθούν εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή ώστε να μην υπογραφεί συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου, να μην λειτουργήσει αυτοτελές αμερικανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ και να μην ληφθούν μέτρα για τη διακοπή του εποικισμού των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Η διαμάχη της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης με το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας άρχισε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε ευθύς εξ αρχής ένα σήμα στο Ριάντ, λέγοντας ότι δεν προτίθεται να κουβεντιάσει με τον ισχυρό άνδρα του καθεστώτος Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, αλλά μόνο με τον Βασιλιά, ενώ ο επί του τύπου εκπρόσωπός του δήλωνε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να βάλει σε άλλη τροχιά (recalibrate) τις σχέσεις με το μεσαιωνικό, θεοκρατικό βασίλειο .

Στην πρώτη μείζονα ομιλία του για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Μπάιντεν προανήγγειλε ότι η Ουάσιγκτον θα διακόψει την υποστήριξή της σε επεμβάσεις συμμάχων της, εν προκειμένω της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ακολουθούν πολιτική γενοκτονίας στην Υεμένη.

Τα λόγια ακολούθησαν τα έργα. Στα τέλη Ιανουαρίου ήδη η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε ένα μορατόριουμ στις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέχρι ότου επανεξετασθούν οι σχετικές συμφωνίες που έγιναν επί Τραμπ. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal το μορατόριουμ κάλυπτε παροχή πυρομαχικών ακριβείας στη Σαουδική Αραβία και F-35 στα Εμιράτα, αξίας μισού δισ. δολαρίων.

Η CIA για τον Κασόγκι

Στη συνέχεια τα πράγματα έγιναν πιο σοβαρά, όταν η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα περίληψη έκθεσης που συνέταξαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τη δολοφονία (δια τεμαχισμού) του Σαουδάραβα διαφωνούντα Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Την υποβολή σχετικής έκθεσης ζήτησε με απόφασή του το αμερικανικό Κογκρέσο, η κυβέρνηση Τραμπ όμως την είχε γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της.

Στην περίληψη της έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο πρίγκηπας Μπιν Σαλμάν θεωρείται ως υπεύθυνος της δολοφονίας, γιατί, όπως υπογραμμίζουν οι αμερικανικές υπηρεσίες έχει έλεγχο της διαδικασίας αποφάσεων στο βασίλειο μετά το 2017, ένας κύριος σύμβουλός του και άλλα μέλη του περιβάλλοντός του συμμετείχαν στη δολοφονία Κασόγκι και ο ίδιος υποστηρίζει τη χρήση βίαιων μεθόδων για να σιωπήσουν οι διαφωνούντες στο εξωτερικό. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι σύμβουλοι του Μπεν Σάλμαν δεν θα μπορούσαν να σκοτώσουν τον δημοσιογράφο, χωρίς την άμεση έγκριση του πρίγκηπα, που πιθανώς έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο η αποτυχία της πλήρους εκτέλεσης ενός καθήκοντος μπορεί να οδηγήσει σε απόλυση ή και σύλληψη του υπεύθυνου για αυτήν συμβούλου . (Με αυτή τη χώρα η κυρία Μενδώνη συμφώνησε να αναπτύξει τις πολιτιστικές μας σχέσεις, μια συμφωνία που στερείται μεν περιεχομένου, συνιστά βαριά προσβολή όμως για την ίδια την Ελλάδα η σύναψή της).

Σημειωτέον ότι η σύγκρουση των δύο τάσεων που προαναφέραμε εκτείνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της Ιορδανίας, του Λιβάνου και του Ιράκ. Για παράδειγμα οι ιορδανικές αρχές συνέλαβαν τον κατηγορούμενο ως υπεύθυνο για συνωμοσία αποσταθεροποίησης του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλλάχ, όταν απεκαλύφθη ότι αντήλλασσε κρυπτογραφημένα μηνύματα με τον μπιν Σαλμάν. Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι το ισραηλινό εξτρεμιστικό ινστιτούτο BESA δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του ένα άρθρο που προειδοποιούσε τον νέο διοικητή της CIA να συνεχίσει αρμονικά τη συνεργασία του με τη Mossad αν θέλει να έχει καλά και όχι καταστροφικά αποτελέσματα στη θητεία του.

Ανήσυχη για τις εξελίξεις αυτές, η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε προ ημερών από στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν να χαμηλώσουν τους τόνους απέναντι στη Σαουδική Αραβία .

Σε αυτό το πλαίσιο εξηγείται και η απόφαση της Ουάσιγκτον να αποσύρει τους δικούς της Patriot από τη Σαουδική Αραβία.

Όσο για τη σύγκρουση ΗΠΑ και Ριάντ, δεν είναι παρά υποσύνολο της συνεχιζόμενης παγκόσμιας διαμάχης δύο αντιτιθέμενων τάσεων στην κορυφή της εξουσίας του δυτικού κόσμου, δηλαδή μέσα στην ίδια την Αυτοκρατορία του Χρήματος, στην οποία έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στην αρθρογραφία μας (ενδεικτικά εδώ) και δεν θα επαναλάβουμε εδώ την ανάλυσή μας.

Οι ελληνικοί Patriot

Στην περίπτωση της αποστολής ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία διαπιστώνουμε δύο πράγματα. Πρώτον, ο βαθμός της εξάρτησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο, με τις αποφάσεις που υπαγορεύονται στην Αθήνα και εκτελούνται από αυτήν να στρέφονται ευθέως εναντίον προφανών εθνικών συμφερόντων. Άλλο τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμμετοχή του Έλληνα πρέσβη στους εορτασμούς του καθεστώτος Αλίεφ για την νίκη του επί των Αρμενίων (μαζί με τους πρέσβεις του Ισραήλ και της Τουρκίας), αλλά και τα σχέδια αναγνώρισης του Κοσόβου καθ’ υποδειξιν Νετανιάχου.

Δεύτερον, διαπιστώνουμε ότι η Αθήνα δεν εξαρτάται πλέον μόνο από ένα διεθνές κέντρο, αλλά από αντίθετα και ενίοτε ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να οδηγούμεθα συχνά σε πλήρη ασυναρτησία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Στον τομέα των ελληνο-τουρκικών υπάρχουν ταυτόχρονα δύο αντιτιθέμενα, εξίσου καταστροφικά software εισαγωγής εν λειτουργία. Το “μοντέλο Σημίτη” (παραχωρήσεις στην Τουρκία) και το “μοντέλο EastMed” (ένταση και σύγκρουση με την Τουρκία), που αντανακλούν τις δύο διαφορετικές τάσεις στο διεθνές σύστημα, στις οποίες επανειλημμένα αναφερθήκαμε στην αρθρογραφία μας. Πού οδηγεί αυτό το είδαμε ανάγλυφα στην περίπτωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, όπου ο Μάικλ Πομπέο, δια του Νίκου Δένδια, κατάφερε το ακατόρθωτο: και να ανατινάξει το μορατόριουμ Μητσοτάκη-Ερντογάν και να παραχωρήσει στην Τουρκία αυτά για τη διεκδίκηση των οποίων πήγαμε τρεις φορές πέρυσι σε πρόθυρα πολέμου, καθ’ ομολογίαν του κ. Παναγιωτόπουλου. Γιατί βέβαια όταν αναγνωρίζεις με επίσημη συμφωνία 70% επήρεια σε ένα μεγάλο νησί της Μεσογείου, όπως η Κρήτη, θα γελάει ο κόσμος μαζί σου αν διεκδικήσεις οποιαδήποτε επήρεια για τη Στρογγύλη.

Για ακόμα μια φορά η ξένη εξάρτηση του ελληνικού κράτους, της άρχουσας τάξης του και του πολιτικού προσωπικού του, αποδεικνύεται η μεγάλη κατάρα του ελληνισμού. Τώρα έχουμε επιπλέον και το νέο φαινόμενο, του “Καυγά των Νταβατζήδων”.

*ΥΓ1.: Πληροφορίες που δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε κάνουν λόγο για αναβολή την τελευταία στιγμή της αποστολής των ελληνικών Patriot. Αν κάτι τέτοιο έχει όντως συμβεί ερμηνεύεται πιθανώς από παρέμβαση της Ουάσιγκτον.

*ΥΓ2.: Ως συνήθως, ό,τι γίνεται τώρα στην Ελλάδα συνοδεύεται και από βαριά οσμή διαφθοράς. Ιδού τα σχετικά με τη Σαουδική Αραβία.

*ΥΓ3.: Δυστυχώς ανάλογες καταστάσεις με αυτές της Σαουδικής Αραβίας σημειώνονται και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άλλο “νεόκοπο” σύμμαχο της Ελλάδας, στον οποίο (αν είναι δυνατόν!) παραχωρήθηκε και βάση στην έδρα των ελληνικών τεθωρακισμένων.

Πηγή: kosmodromio.gr

Διαβάστε επίσης

Πυρηνική Αστάθεια: Όπλα, Κίνα, εμφύλιος στη Δύση και το σενάριο “ΕΣΣΔ-2”