Αυστραλιανά συνδικάτα: “Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν πόλεμο με την Κίνα”

Σε δηλώσεις αυστηρής καταδίκης της νέας στρατιωτικής συμφωνίας ΑUKUS προέβησαν ενώσεις εργαζομένων στην Αυστραλία

22 Σεπτεμβρίου 2021

Η νέα στρατιωτική συμφωνία AUKUS, ανάμεσα στην Ουάσιγκτον, την Καμπέρα και το Λονδίνο, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις παγκόσμια, δημιουργώντας ρήγματα ανάμεσα στη Γαλλία και τα αγγλοσαξονικά κράτη, καθώς και έντονη ανησυχία από την πλευρά της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συμφωνία “μαχαιριά στην πλάτη”, ανακαλώντας παράλληλα τους Πρεσβευτές της χώρας του από την Ουάσιγκτον και την Καμπέρα. Η Γαλλία “χάνει” μια συμφωνία 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού η Αυστραλία δεν θα αγοράσει τα γαλλικά υποβρύχια, αλλά θα συνεργασθεί με τις ΗΠΑ για την κατασκευή πυρηνοκίνητων επιθετικών σκαφών. Η Κίνα κατηγόρησε τα τρία κράτη για “ψυχροπολεμική αντίληψη”, ενώ Ρώσσοι αξιωματούχοι σημείωσαν πως η ΑUKUS θα θέσει σε κίνδυνο συνολικά “την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ασία”.

Φαίνεται όμως πως η νέα συμφωνία συναντά έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Αυστραλίας. Εργατικά συνδικάτα ασκούν σφοδρή κριτική στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Μόρισσον, ενώ χαρακτηρίζουν τη συμφωνία “παράτολμη”, προσθέτοντας πως εκθέτει τη χώρα τους σε σοβαρούς κινδύνους.

Η Ναυτική ΄Ένωση Αυστραλίας (MUA), στην οποία συσπειρώνονται ναυτεργάτες, λιμενεργάτες, φαροφύλακες και επαγγελματίες δύτες, δήλωσε πως βρίσκεται “σε πλήρη αντίθεση” με την AUKUS, προσθέτοντας πως η αύξηση της έντασης με την Κίνα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ναυτιλιακές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η MUA καταδίκασε επίσης την προσπάθεια της Αυστραλίας να μετέχει των πυρηνικών ανταγωνισμών δηλώνοντας πως “Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν κανέναν πόλεμο με την Κίνα, ούτε με καμία άλλη χώρα. Η μόνες προσπάθειές μας θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της συνεργασίας.”

Ανάλογη στάση πήραν και τα Συνδικάτα Ηλεκτρισμού Αυστραλίας (ΕΤU), χαρακτηρίζοντας ως “προσδοσία” την ακύρωση από τον Πρωθυπουργό της συμφωνίας με τη Γαλλία για την αγορά ηλεκτρικών-ντιζελοκίνητων υποβρυχίων. Ο εθνικός γραμματέας της ένωσης Μάικλ Ράιτ δήλωσε πως η νέα συμφωνία για τα πυρηνοκίνητα σκάφη “καταδικάζει γενιές υψηλά ειδικευμένων και καλά αμειβόμενων Αυστραλών εργατών και ναυπηγών”. Πρόσθεσε μάλιστα πως επειδή η Αυστραλία δεν γνωρίζει την τεχνολογία για την κατασκευή των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, θα πρέπει να στηριχθεί σε εισαγωγές τεχνογνωσίας και υλικού από το εξωτερικό, “υπονομεύοντας έτσι την ίδια της την εθνική κυριαρχία.”

Πηγή: RT / kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.