Στοιχεία – σοκ: Ανεμβολίαστοι και οι 54 νεκροί από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα στη Βόρεια Ελλάδα

Σοκάρουν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τους θανάτους ανεμβολίαστων από κορονοϊό, την τελευταία εβδομάδα, σε 14 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

20 Σεπτεμβρίου 2021

Σοκάρουν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τους θανάτους ανεμβολίαστων, την τελευταία εβδομάδα, σε 14 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, και οι 54 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στα νοσοκομεία μεταξύ 12 και 19 Σεπτεμβρίου ήταν όλοι ανεμβολίαστοι.

Επιπλέον, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 51 ασθενείς εκ των οποίων οι 49 (ποσοστό 96,1%) είναι ανεμβολίαστοι.

Σε ότι αφορά τις απλές κλίνες, νοσηλεύονται 221 ασθενείς, εκ των οποίων οι 180 (ποσοστό 81,5%) δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ανοδικές τάσεις στους περισσότερους από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης

Την ίδια στιγμή, οπως αναφέρει το Voria.gr, ανοδικές τάσεις στους περισσότερους από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν οι επιδημιολογικοί δείκτες, σύμφωνα με την επίσημη εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ προς τους δημάρχους.

Τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν στους περισσότερους δήμους όχι όμως θεαματικά. Τη μεγαλύτερη αύξηση (σε απόλυτους αριθμούς κι όχι αναλογικά) εμφανίζει όπως είναι φυσιολογικό ο δήμος Θεσσαλονίκης, που επέστρεψε στα αριθμητικά δεδομένα προ τριών εβδομάδων. Αρκετοί είναι οι δήμοι με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων επί περίπου ένα δίμηνο και με διακυμάνσεις μεταξύ πέντε και δέκα κρουσμάτων πάνω ή κάτω από εβδομάδα σε εβδομάδα. Λίγοι δήμοι κατόρθωσαν να εμφανίσουν και την προηγούμενη εβδομάδα μειωμένα κρούσματα, χωρίς η μείωση πάντως να είναι ενδεικτική τάσης βελτίωσης.

Στον αντίποδα, τα πράγματα είναι καλά για το σύνολο των δήμων στις νοσηλείες. Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε σύγκριση με τα ενεργά κρούσματα είναι σχεδόν σε όλους τους δήμους του νομού γύρω στο 10%, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται σημαντικά το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από τώρα (μέσα Σεπτεμβρίου) και εν όψει της αναμενόμενης έξαρσης της πανδημίας από τα τέλη του επόμενου μήνα και μετά.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.