Στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένο εγγραφο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

12 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόσφατα αποχαρακτηρισμένο πολυσέλιδο έγγραφο που συνδέεται με την υλικοτεχνική υποστήριξη που παρασχέθηκε σε δύο από τους Σαουδάραβες αεροπειρατές ενόψει των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 καθώς και τις επαφές που είχαν οι αεροπειρατές με συνεργάτες της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, έδωσε το βράδυ του Σαββάτου στη δημοσιότητα το FBI, χωρίς ωστόσο το αρχείο να προσφέρει καμία απόδειξη για την εμπλοκή της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας στη συνωμοσία.

Πρόκειται για το πρώτο ερευνητικό αρχείο που δίνεται στη δημοσιότητα από τότε που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διέταξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες υπηρεσίες να πραγματοποιήσουν έλεγχο του αποχαρακτηρισμού των ερευνητικών εγγράφων που επί χρόνια παρέμειναν απόρρητα και να δημοσιεύσουν ό, τι μπορούν τους επόμενους έξι μήνες. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Al Jazeera, το 16σέλιδο έγγραφο κυκλοφόρησε το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρες αφότου ο Μπάιντεν παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, την Πενσυλβάνια και τη βόρεια Βιρτζίνια.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει αντιμετωπίσει έντονη πίεση τις τελευταίες εβδομάδες από τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες αναζητούσαν εδώ και καιρό τα αρχεία, ισχυριζόμενοι ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας συμμετείχαν στις επιθέσεις, με τις εικασίες για τη συμμετοχή τους να ενισχύονται όταν αποκαλύφθηκε ότι 15 από τους 19 επιτιθέμενους ήταν Σαουδάραβες. Μάλιστα, οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι ζητούν δισεκατομμύρια δολάρια από τη Σαουδική Αραβία, είχαν αντιταχθεί νωρίτερα στην παρουσία του Μπάιντεν σε τελετές στη μνήμη των θυμάτων, εφόσον τα έγγραφα παραμείνουν απόρρητα.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρνείται  οποιαδήποτε εμπλοκή. Μάλιστα, η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον δήλωσε την Τετάρτη ότι υποστηρίζει τον πλήρη αποχαρακτηρισμό όλων των αρχείων ως έναν τρόπο «να τερματιστούν οριστικά οι αβάσιμοι ισχυρισμοί εναντίον του Βασιλείου», συμπληρώνοντας ότι κάθε ισχυρισμός περί συνενοχής της Σαουδικής Αραβίας ήταν «κατηγορηματικά ψευδής».

Το αρχείο του 2015 που δόθηκε στη δημοσιότητα συνιστά ανάκριση ενός ατόμου που υπέβαλε αίτηση για αμερικανική υπηκοότητα και χρόνια νωρίτερα είχε επανειλημμένες επαφές με Σαουδάραβες υπηκόους που οι ερευνητές δήλωσαν ότι παρείχαν «σημαντική υλικοτεχνική υποστήριξη» σε αρκετούς από τους αεροπειρατές. Το εν λόγω άτομο, που περιγράφεται ότι εργάστηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στο Λος Άντζελες φέρεται να είχε επαφές με έναν Σαουδάραβα υπήκοο ονόματι Omar al-Bayoumi. Ο τελευταίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Al Jazeera, συνδεόταν με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, και βοήθησε δύο από τους αεροπειρατές στην εξεύρεση και ενοικίαση ενός διαμερίσματος στο Σαν Ντιέγκο, λίγο μετά την άφιξή τους στη νότια Καλιφόρνια.

Ο al-Bayoumi, είχε περιγράψει τη συνάντησή του στο εστιατόριο με τους αεροπειρατές Nawaf al-Hazmi και Khalid al-Mihdhar τον Φεβρουάριο του 2000 ως «τυχαία» και όπως προκύπτει από το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα, το FBI κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του φέρεται να έκανε πολλές προσπάθειες για να εξακριβώσει εάν αυτός ο χαρακτηρισμός ήταν ακριβής ή εάν είχε έχει κανονιστεί εκ των προτέρων.

«Η βοήθεια του Bayoumi στους Hazmi και Mihdhar περιελάμβανε μετάφραση, ταξίδια, διαμονή και χρηματοδότηση», αναφέρει το έγγραφο σύμφωνα με το Al Jazeera, προσθέτοντας ότι η σύζυγος της πηγής του FBI δήλωσε ότι ο Bayoumi μιλούσε συχνά για «τζιχάντ».

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ο Fahad al-Thumairy διαπιστευμένος τότε διπλωμάτης στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στο Λος Άντζελες, ο οποίος σύμφωνα με τους ερευνητές ηγήθηκε μιας σκληροπυρηνικής παράταξης στο τζαμί του.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η ανάλυση επικοινωνιών εντόπισε ένα επτάλεπτο τηλεφώνημα το 1999 από το τηλέφωνο του al-Thumairy στο τηλέφωνο της οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας δύο αδελφών που έγιναν μελλοντικοί κρατούμενοι στις φυλακές του Γκουαντάναμο.

Τόσο ο al-Bayoumi, όσο και ο al-Thumairy έφυγαν από τις ΗΠΑ εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις

Οι συγγενείς των θυμάτων χαιρέτισαν την έκδοση του εγγράφου ως ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθειά τους να συνδέσουν τις επιθέσεις με τη Σαουδική Αραβία.Ο Brett Eagleson, του οποίου ο πατέρας σκοτώθηκε στην επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, είπε ότι η δημοσίευση του υλικού του FBI «επιταχύνει την αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης».

«Αυτό το έγγραφο, μαζί με τα δημόσια αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, παρέχει ένα σχέδιο για τον τρόπο λειτουργίας της Αλ Κάιντα εντός των ΗΠΑ με την ενεργή, γνωστή υποστήριξη της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε από την πλευρά του ο Jim Kreindler, δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων, συμπληρώνοντας ότι «τα ευρήματα και τα συμπεράσματα σε αυτήν την έρευνα του FBI επικυρώνουν τα επιχειρήματα που έχουμε καταθέσει στη διαμάχη σχετικά με την ευθύνη της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου». Αυτό περιλαμβάνει, πρόσθεσε, Σαουδάραβες αξιωματούχους που ανταλλάσσουν τηλεφωνήματα μεταξύ τους και στελέχη της Αλ Κάιντα και στη συνέχεια πραγματοποιούν «τυχαίες συναντήσεις» με τους αεροπειρατές ενώ τους παρέχουν βοήθεια για να τακτοποιηθούν και να βρουν σχολές πτήσεων.

Τα νέα έγγραφα δημοσιεύονται σε μια πολιτικά ευαίσθητη στιγμή για τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, δύο έθνη που έχουν συνάψει μια στρατηγική συμμαχία, ιδιαίτερα σε θέματα αντιτρομοκρατικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν έρευνες για ορισμένους Σαουδάραβες διπλωμάτες και άλλα πρόσωπα που συνδέονται  με τη Σαουδική Κυβέρνηση και σχετίζονταν με αεροπειρατές μετά την άφιξή τους στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η έκθεση της Επιτροπής της 11ης Σεπτεμβρίου δεν εντόπισε «καμία απόδειξη ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ως θεσμικό όργανο ή ανώτεροι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας χρηματοδότησαν μεμονωμένα» τις επιθέσεις που οργάνωσε η Αλ Κάιντα. Η επιτροπή, ωστόσο, σημείωσε «την πιθανότητα συσχέτισης» με τις χρηματοδοτούμενες από τη Σαουδική Αραβία οργανώσεις

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.