Η σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με τον παλαιστινιακό λαό

Ο Μίκης Θεοδωράκης, που είχε γράψει τον εθνικό ύμνο της Παλαιστίνης με την προσμονή της ανεξαρτησία της,παραμένει ιδιαίτερα προσφιλής στους Παλαιστίνιους.

Της Ηλιάνας Τεβουνά
3 Σεπτεμβρίου 2021

Η σχέση του αείμνηστου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και ανεξάρτητη πατρίδα ήταν μακρόχρονη και στενή. Υποστήριζε με θέρμη την ίδρυση ανεξάρτητης Παλαιστίνης “όχι πάνω στα ερείπια του Ισραήλ”, όπως είχε δηλώσει πριν δεκαετίες σε συνέντευξή του στην σουηδική τηλεόραση, αλλά δίπλα σε αυτό, επισημαίνοντας την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών.

Η σταθερή και αταλάντευτη θέση του υπέρ του αγώνα του παλαιστινιακού λαού δεν ξεχάστηκε ποτέ,καθώς, πέραν των άλλων, πριν δεκαετίες είχε συνθέσει (μετά από πρόσκληση του τότε ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ) τον επίσημο ύμνο του Παλαιστινιακού Κράτους, όταν επιτευχθεί η επίσημη ίδρυσή του.

Το 1982, ένα χρόνο μετά την έλευση του Γιάσερ Αραφάτ στην Ελλάδα, ο Μίκης Θεοδωράκης που ήταν τότε βουλευτής του ΚΚΕ, αποδέχεται την πρόσκληση και επισκέπτεται την Βηρυτό, ως καλεσμένος του Υπουργού Πολιτισμού του Λιβάνου και της ΟΑΠ, για να παρουσιάσει το έργο του.

Στην “Βουλή των Παλαιστινίων” στη Βηρυτό, η ηγεσία της ΟΑΠ και οι Παλαιστίνιοι βουλευτές άκουσαν τη μουσική από μαγνητόφωνο και την χαιρέτισαν σαν τον εθνικό τους ύμνο με την ονομασία: «Πορεία προς την Ιερουσαλήμ».

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα “Οδηγός Μίκης Θεοδωράκης” που δημιούργησε πέρσι ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη,Γιώργος Αγοραστάκης, το 1994 όταν υπογράφτηκε στο Όσλο η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων από τους Σιμόν Πέρες και Γιάσερ Αραφάτ παρουσιάστηκε η πλευρά των Ισραηλινών με το Μαουτχάουζεν (που στο μεταξύ έχει γίνει “εθνικό τραγούδι” του Ισραήλ) και από την πλευρά των Παλαιστινίων ο Ύμνος για την Παλαιστίνη που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης ως αναγνώριση και της δικής του συμβολής στην υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή αυτή.

Όλα αυτά εξηγούν γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ξεχάστηκε ποτέ από τον Παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του.

Το μήνυμα του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς

Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση θανάτου του μεγάλου συνθέτη, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς εξέδωσε χτες, 2 Σεπτέμβρη, την ακόλουθη ανακοίνωση προς την οικογένεια του εκλιπόντος, εκφράζοντας και προσωπικά την θλίψη του.

“Αξιότιμη οικογένεια του εκλιπόντος του μεγάλου μουσικού Μίκη Θεοδωράκη
Ελληνική Δημοκρατία – Αθήνα

Λάβαμε με βαθιά λύπη και θλίψη την είδηση του θανάτου του μουσικού, πολιτικού και μεγάλου φίλου του παλαιστινιακού μας λαού, κ. Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική, την πολιτική, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην υποστήριξη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης.

Θα τον θυμόμαστε με μεγάλη ευλάβεια ως φίλο και υποστηρικτή της δίκαιης υπόθεσης μας, κάτοχο της τιμητικής παλαιστινιακής ιθαγένειας , και φορώντας την παλαιστινιακή μαντήλα (keffiyeh).

Στο όνομα του κράτους και του λαού της Παλαιστίνης και εκ μέρους μου,
εκφράζουμε σε εσάς, τους οικείους του και σε όλο τον φίλο ελληνικό λαό τα θερμά μας συλλυπητήρια. Ευχόμαστε να αναπαυθεί εν ειρήνη η ψυχή του και σε όλους σας υπομονή και θερμά συλλυπητήρια.

Παρακαλώ δεχτείτε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια

Ραμάλα, 2 Σεπτεμβρίου 2021

Μαχμούντ Αμπάς
Προέδρος του Κράτους της Παλαιστίνης,
Προέδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής
της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης”

Πηγή: kosmodromio.gr