Για τα πανηγύρια το Υπουργείο Εξωτερικών. Εξευτελισμός της Ελλάδας

Επιστρέφει από το Πακιστάν χωρίς τους Αφγανούς το κυβερνητικό αεροσκάφος

28 Αυγούστου 2021
Στην Αθήνα επιστρέφει το κυβερνητικό αεροσκάφος που είχε σταλεί για να συνδράμει στον απεγκλωβισμό Αφγανών διερμηνέων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά από εντολή του υπουργείου Εξωτερικών.
Το αεροσκάφος δεν έφτασε ποτέ στην Καμπούλ, καθώς οι εξελίξεις πρόλαβαν τον …σχεδιασμό του υπουργείου και του πρέσβη στο Αφγανιστάν, ο οποίος εδρεύει στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν.
Όπως μετέδωσε το μεσημεριανό δελτίο του OPEN το κυβερνητικό αεροσκάφος που είχε μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ, μαζί διπλωμάτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων προκειμένου να συνδράμει στον απεγκλωβισμό Αφγανών διερμηνέων και των οικογενειών τους από την Καμπούλ, επιστρέφει στην Αθήνα.
Πηγή: slpress.gr

Οι Αφγανοί διερμηνείς, το διαφαινόμενο φιάσκο, οι ευθύνες Δένδια και το non paper

Του Σταύρου Λυγερού
27 Αυγούστου 2021

Έγραφα χθες ότι αυτό το κράτος καταφέρνει να εκπλήσσει δυσάρεστα ακόμα και όσους έχουν κακή γνώμη γι’ αυτό. Τα πράγματα, όμως, εξελίσσονται πολύ χειρότερα από όσο και εγώ πίστευα, με αποτέλεσμα –με ευθύνη του Νίκου Δένδια– να είμαστε ενώπιον ενός φιάσκου μεγάλων διαστάσεων με καταλυτικές επιπτώσεις για τη ζωή ανθρώπων που έκαναν το λάθος να εμπιστευθούν την Ελλάδα.
Ας υπενθυμίσουμε τα γεγονότα. Ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Παπασταύρου, ο οποίος είναι διαπιστευμένος στο Πακιστάν (εκεί η έδρα του) και στο Αφγανιστάν μετέβη στην Καμπούλ για να βγάλει από εκεί δύο ομάδες Αφγανών (συνολικά περίπου 25 άτομα), όπως έχουν πράξει με επιτυχία για πολύ περισσότερους άλλες ευρωπαϊκές χώρες του μεγέθους ή και μικρότερες της Ελλάδας.
Έξω από την περίμετρο του αεροδρομίου ανέμεναν για σχεδόν 24 ώρες οι δύο Αφγανοί διερμηνείς με τις οικογένειές τους (τις συζύγους τους, πέντε ανήλικα κορίτσια και ένα αγόρι). Ο Έλληνας πρέσβης όφειλε να βγει εκτός του αεροδρομίου για να πιστοποιήσει την ταυτότητα αυτών που περίμεναν εκεί και να τους παραδώσει τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα. Εκτός αυτού θα έπρεπε να επικοινωνήσει και να οργανώσει την μετάβαση στο αεροδρόμιο της δεύτερης ομάδας Αφγανών (δύο αξιωματικοί απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων και ένας σκηνοθέτης με τις οικογένειές τους).
Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.