Ντροπή για την Ελλάδα που δεν απεγκλωβίζει τους Αφγανούς συνεργάτες της

Του Σταύρου Λυγερού
20 Αυγούστου 2021

Το τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν είναι σε γενικές γραμμές γνωστό. Όπως γνωστό είναι και ότι πολλοί Αφγανοί προσπαθούν με κάθε μέσο να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, επιβιβαζόμενοι σε κάποια πτήση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αυτό που δεν είναι γνωστό και εγείρει μείζονα ηθικά ζητήματα είναι ότι η Ελλάδα δεν πράττει το καθήκον της απέναντι σε Αφγανούς, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνεργάσθηκαν και έχουν συνδεθεί με τη χώρα μας, προσφέροντας διαφόρων ειδών υπηρεσίες.

Ας σημειωθεί ότι η λίστα που έχει ήδη διαμορφωθεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέκυψε κυρίως από πιέσεις Ελλήνων, οι οποίοι λαμβάνουν απελπισμένα μηνύματα από τους Αφγανούς φίλους τους, παρά από την προετοιμασία που όφειλαν να έχουν κάνει οι ελληνικές υπηρεσίες. Για να γίνουμε συγκεκριμένοι, ο μόνος Αφγανός αυτής της κατηγορίας που έχει καταφέρει να εγκαταλείψει τη χώρα του και βρίσκεται ήδη στο Ισλαμαμπάντ είναι ένας συνεργάτης της ελληνικής αποστολής, ο οποίος είχε ελληνικό ταξιδιωτικό έγγραφο.

Στις 15 Αυγούστου έγινε το αίτημα για δύο Αφγανούς που γνωρίζουν ελληνικά και η ελληνική αποστολή στο Αφγανιστάν χρησιμοποιούσε ως διερμηνείς. Αυτοί μαζί με τις οικογένειές τους είναι 10 άτομα, οι γυναίκες τους και έξι παιδιά ηλικίας 6-14 ετών (πέντε κορίτσια και ένα αγόρι). Υπάρχει ακόμα ένας Αφγανός σκηνοθέτης, ο οποίος έχει γυρίσει γνωστό ντοκιμαντέρ για την παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αφγανιστάν και για τα αρχαιολογικά ευρήματα. Τέλος, υπάρχουν και δύο Αφγανοί αξιωματικοί, απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων, που μαζί με τις οικογένειές τους αριθμούν 12 άτομα.

Τί έχει κάνει, λοιπόν, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για να τους φέρει ασφαλείς στην Ελλάδα; Ελάχιστα πράγματα και κυρίως αναποτελεσματικά. Είναι αληθές ότι απευθύνθηκε στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, παρακαλώντας τα να συμπεριλάβουν τους παραπάνω Αφγανούς στις πτήσεις που πραγματοποιούν από Καμπούλ. Η απάντηση –άλλοτε ευγενική κι άλλοτε ωμά απορριπτική– που έλαβε η Αθήνα είναι ότι κάθε κράτος έχει τους δικούς του Αφγανούς και ως εκ τούτου δεν έχει θέσεις γι’ αυτούς που ενδιαφέρεται η Ελλάδα.

Έλληνας σύνδεσμος για Αφγανούς

Μόνο οι ΗΠΑ έδειξαν διάθεση να βοηθήσουν, αλλά έθεσαν ένα πολύ πρακτικό ζήτημα: Πώς θα βρουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους; Δεν αρκούν τα ονόματα και ούτε οι εν Καμπούλ Αμερικανοί γνωρίζουν ελληνικά για να διαπιστώσουν ότι πράγματι είναι αυτοί κι όχι άλλοι. Ούτε, βεβαίως, είναι διατεθειμένοι να εισέλθουν σε πολύπλοκες συνεννοήσεις. Με άλλα λόγια, ειπώθηκε στην ελληνική πλευρά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να βοηθήσουν.

Και εδώ ακριβώς εγείρεται το ερώτημα: γιατί δεν βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ Έλληνας διπλωμάτης που να λειτουργήσει ως σύνδεσμος με αυτούς τους ανθρώπους. Θα μπορούσε να τους εφοδιάσει με ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα και να εξασφαλίσει την έξοδο των 25 περίπου Αφγανών, για τους οποίους ενδιαφέρεται η Ελλάδα. Σε τελευταία ανάλυση γιατί δεν στέλνεται ένα ελληνικό C-130 (μέσω Ντουμπάι) στο ακόμα ασφαλές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να παραλάβει αυτούς τους ανθρώπους;

Επίσημη απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα δεν έχει δοθεί, αλλά επειδή δεν μου αρέσει να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου, αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή για την Ελλάδα. Όχι μόνο επειδή η κυβέρνηση δεν λαμβάνει δραστικές αποφάσεις για να λύσει το πρόβλημα, που αφορά το διεθνές κύρος της χώρας μας, αλλά και επειδή αρμόδιοι δημόσιοι λειτουργοί δεν δείχνουν διάθεση να αναλάβουν μία τέτοια αποστολή. Άντε μετά να προασπίσεις τα εθνικά συμφέροντα, όταν πολλοί –όχι όλοι– φοβούνται να αναλάβουν και το παραμικρό ρίσκο. Ας ρίξουμε μια ματιά τι κάνουν οι Τούρκοι…

Πηγή: slpress.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.