“Βαρθολομαίε Go Home!”

Ανεπιθύμητος για τους ορθόδοξους της Ουκρανίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Της Λαμπρινής Θωμά
20 Αυγούστου 2021

Μετά την εντυπωσιακή συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων στον εορτασμό της ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας για τη βάπτιση των Ρος, και την πλήρη απουσία των σχισματικών, οι πιστοί της Ουκρανίας κινητοποιούνται και πάλι αύριο, 21η Αυγούστου, ζητώντας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη είτε να δεχθεί να συναντηθεί μαζί τους “για να δει ποιοι είναι και τι θέλουν οι πιστοί της Ουκρανίας, είτε να μην πατήσει στη χώρα τους, ως ανεπιθύμητος”. Στο τουίτερ μάλιστα, το #СТОПВАРФОЛОМЕЙ (Σταματείστε το Βαρθολομαίο) είναι στα κορυφαία τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία.

Όπως έχουμε γράψει και πρόσφατα, ο, ιδιαίτερα κοντά στις ΗΠΑ, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και οι σχισματικοί αποφάσισαν να συμμετέχουν όχι στον κανονικό και υπερχιλιετή θρησκευτικό εορτασμό του Ιουλίου, που κάλυψε εκτενώς με αποστολή του το “Κοσμοδρόμιο”, αλλά στην κρατική εορτή για τα 30 χρόνια από την απελευθέρωση της Ουκρανίας (η έστω και έμμεση σχέση αυτού με τον καταδικασμένο ως αίρεση εθνοφυλετισμό, είναι προφανής).

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να δώσει αυτοκεφαλία στην ακροδεξιά εθνικιστική “εκκλησία” του Επιφάνιου έχει προκαλέσει τεράστιο τραύμα στο σώμα της Ορθοδοξίας, στο σώμα του Χριστού. Οι ακραίοι εθνικιστές και οι φερόμενοι ως νεοναζί που αποτελούν και τους υποστηρικτές του Επιφάνιου αλλά και μέρος του κυβερνητικού μηχανισμού της Ουκρανίας, κατηγορούνται για εγκλήματα, σειρά καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για κακοποιήσεις, επιθέσεις και ξυλοδαρμούς κατά πιστών, μεταξύ των οποίων και πολλοί ηλικιωμένοι και γυναίκες, για παράνομες κατασχέσεις και καταστροφές εκκλησιών εν ονόματι αυτής της περίφημης αυτοκεφαλίας.

Αντιδρώντας και στο κλίμα τρομοκρατίας εις βάρος τους αλλά και στην όποια νομιμοποίηση προσέφερε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο εθνικιστικό μόρφωμα του Επιφάνιου, οι πιστοί της Ουκρανίας ετοιμάζουν αύριο, Σάββατο 21η Αυγούστου, μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ειδικά για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, με κεντρικό σύνθημα “Πατριάρχη Βαρθολομαίε, εμείς, οι Ορθόδοξοι της Ουκρανίας, Δεν σας περιμένουμε!”. Σε δεκάδες ενορίες, μάλιστα, οι πιστοί έχουν ήδη κινητοποιηθεί και οργανώνουν προσυγκεντρώσεις, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.