Οι Αρχαιοκάπηλοι

Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη
Σειρά Ελληνική λογοτεχνία

Γιάγκου Ανδρεάδη: Οι αρχαιοκάπηλοι

Οι  αρχαιοκάπηλοι: Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με θέμα τις  αρχαιολογικές ανασκαφές, το έγκλημα και τον έρωτα κάπου στην Μακεδονία.

Χώρος: ένα αρχαίο ιερό και μια πόλη, φανταστικά και ίσως γι αυτό αληθινά.  Χρόνος: Τρία χρόνια μετά από το σωτήριο έτος 2021.

Καθηγητής, μεταξύ άλλων, της Δημιουργικής Γραφής, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ο Γιάγκος Ανδρεάδης έχει αφιερώσει, εργαστήρια και  σειρά  θεωρητικών και λογοτεχνικών έργων  στον διάλογο  της τραγωδίας και του κλασικού  μυθιστορήματος με το αστυνομικό βιβλίο και το φιλμ νουάρ. Στον δρόμο συνειδητοποίησε ότι ο αρχαιολόγος δεν είναι ο μόνος που σκάβει τη γη για να βγάλει τα μυστικά της στο φως. Ο ντετέκτιβ, το ξέρουμε από την Αγκάθα Κρίστι, μιμείται τον αρχαιολόγο σκάβοντας κρυμμένα  ένοχα ή αθώα μυστικά. Και ακόμη ο ψυχαναλυτής και ο συγγραφέας κάνουν τις δικές τους ανασκαφές στον υπόγειο κόσμο όπου συναντώνται τα όνειρα με την δημιουργία.

Οι αρχαιοκάπηλοι ανήκουν στον κόσμο της μυθοπλασίας. Όπως όμως συμβαίνει στην γραφή γενικότερα δεν παύουν να αναζητούν με το «ψέμα» τους την αλήθεια και να φωτίζουν πραγματικότητες: Η πλοκή:  Ένας νέος αρχαιολόγος ταξιδεύει -με εντολή του αγαπημένου του καθηγητή και γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση με άδηλο μέλλον – για να προστατέψει μια ανασκαφή. Ανασκαφή που ενδέχεται να αποκαλύψει ένα νέο σημαντικό αρχαίο ιερό κέντρο αλλά ενοχλεί ισχυρά συμφέροντα που φιλοδοξούν να «αξιοποιήσουν» τον χώρο μετατρέποντάς τον σε μια ύποπτη «πολιτιστική»  Ντίσνεϊλαντ με ξενοδοχεία πολυτελείας και καζίνο. Αντίπαλοί του: Ένας «εθνικός ευεργέτης», με ύποπτο παρελθόν και παρόν. Μια εκπρόσωπος υπουργείου που δηλώνει «εγώ είμαι το κράτος». Ένας νέος κύριος που υποστηρίζει ότι είναι ο Ρομπέν των Δασών της αρχαιολογίας» αλλά είναι μάλλον αρχηγός σπείρας αρχαιοκάπηλων. Εκλεκτά μέλη του υποκόσμου. Σύμμαχοι: Μια ταλαντούχα αρχαιολόγος που συμπαθεί τους λύκους και απεχθάνεται τα κανίς. Ένας καθηγητής με Σλαβομακεδονική καταγωγή και συνείδηση εξπέρ στο αυθεντικό ελληνικό ρεμπέτικο και τα τραγούδια γκρίκλις. Ένα δωδεκάχρονο κοριτσάκι που ξεφεύγει από τους παιδόφιλους για να καθίσει τελικά στο θρόνο της Περσεφόνης. Ο θείος της, ένας αρχιεργάτης που δεν χαρίζει κάστανα. Και πάω από όλα ο έρωτας για μια Ολλανδέζα δημοσιογράφο που κάνει πάντα του κεφαλιού της.

Έργο που αξιοποιεί, πραγματικά και φανταστικά δελτία τύπου, εκπομπές ραδιοφώνου, αυθεντικά και πλαστά όνειρα,  περιγραφές αρχαίων τοιχογραφιών και ένα πάπυρο που μιλά για τον Ηρακλή -γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Περσίδας καλλονής Βαρσίνης- που προσπάθησε να αναστήσει τα όνειρα του πατέρα του για ένα πανανθρώπινο κράτος, Οι Αρχαιοκάπηλοι εκπέμπουν το μήνυμα ότι αντί να ξαναθάβουμε ή να ξεπουλάμε τα δώρα που μας χαρίζει ασταμάτητα η ελληνική γη, πρέπει να τα δούμε, αν θυμηθούμε τα λόγια του Ελύτη, «σαν σηματωρούς και κήρυκες για την προσωπική και την συλλογική ζωή μας.»

Ο Γιάγκος Ανδρεάδης ασχολήθηκε µε τα αρχαία γράµµατα και ιδίως µε τη µελέτη, τη µετάφραση και τη σκηνοθεσία της ελληνικής τραγωδίας.
Επίσης µε το µεγάλο ευρωπαϊκό µυθιστόρηµα, ιδίως τον Ντοστογιέφσκι
και τον Μπαλζάκ, επιµένοντας στον διάλογο του είδους αυτού µε την τραγωδία. ∆ηµοσίευσε παράλληλα δικά του ποιήµατα, θεατρικά έργα, πεζογραφήµατα, κείµενα για τον κινηµατογράφο και την τηλεόραση και πολιτικά δοκίµια και παρουσίασε τρεις ζωγραφικές εκθέσεις. ∆ίδαξε στο Πάντειο, σε άλλα ελληνικά πανεπιστήµια και στη δραµατική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και εγκαινίασε την έδρα ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας του Πανεπιστηµίου Τζαχαρβαλάλ Νεχρού στο Νέο ∆ελχί. Επί χρόνια εργάστηκε παράλληλα ως κριτικός θεάτρου
και ως παρουσιαστής της πολιτιστικής εκποµπής Αλητείας Ωδή στον τηλεοπτικό σταθµό Seven X. Το µυθιστόρηµα Οι Αρχαιοκάπηλοι είναι το τέταρτο δηµοσιευµένο πεζό έργο του.

Α1023
ISBN 978-960-14-3665-4
Αθήνα 2021
Sειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 304
Τιμή:  € 15,90 (με ΦΠΑ)