Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες:”Οι άνθρωποι δεν είναι πιόνια σε γεωπολιτικά παιχνίδια”

Όταν τα κράτη ενθαρρύνουν τη μετακίνηση πληθυσμών προς γειτονικές χώρες, προκαλούν σοβαρούς κινδύνους και επιδεινώνουν τα δεινά των ανθρώπων λέει η Αρμοστεία.

27 Ιουλίου 2021

Εντεινόμενη ανησυχία για την εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών από τα κράτη, με προφανή στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων εξέφρασε απόψε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

“Οι άνθρωποι δεν είναι, και δεν θα πρέπει ποτέ να γίνονται, πιόνια σε γεωπολιτικά παιχνίδια. Όταν τα κράτη ενθαρρύνουν τη μετακίνηση πληθυσμών προς γειτονικές χώρες, προκαλούν σοβαρούς κινδύνους και επιδεινώνουν το τραύμα και τα δεινά των ανθρώπων που ξεριζώνονται. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε επικίνδυνες περαιτέρω μετακινήσεις, εκθέτει τους ανθρώπους σε πιθανή εκμετάλλευση και μπορεί να επιβαρύνει υπέρμετρα τη δυνατότητα υποδοχής άλλων χωρών” σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Επισημαίνει την έξαρση της εκμετάλλευσης προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, θυμίζοντας ότι είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αναζητά άσυλο, που αποτελεί “θεμέλιο λίθο του προσφυγικού δικαίου”.

Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση σε όλα τα κράτη να δουν πέρα από τα στενά πολιτικά τους συμφέροντα, να αξιολογούν τη βασιμότητα των αιτημάτων ασύλου μέσα από δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες μετά την άφιξη των ανθρώπων και να προσφέρουν ουσιαστική προστασία σε όλες και όλους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Αυτή η θεμελιώδης υποχρέωση παροχής προστασίας μπορεί να επιμερίζεται μεταξύ των κρατών μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης, αλλά δεν θα πρέπει ποτέ να μεταφέρεται μονομερώς, να ανατίθεται εξωτερικά ή να αποτελεί αντικείμενο χειραγώγησης για πολιτικά οφέλη καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.