«Να σταματήσει η ψηφιακή στοχοποίηση δημοσιογράφων και ακτιβιστών!»

Έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για τον τερματισμό της ψηφιακής παρακολούθησης ακτιβιστών, δημοσιογράφων και μελών της κοινωνίας των πολιτών

25 Ιουλίου 2021

Την αδήριτη ανάγκη για τον τερματισμό της ψηφιακής παρακολούθησης και της στοχοποίησης προσώπων που ασχολούνται ενεργά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και δημοσιογράφων και μελών της κοινωνίας των πολιτών με έντονη δράση τονίζει η Διεθνής Αμνηστία. «Σε ορισμένες χώρες είναι επικίνδυνο και επικίνδυνο να μιλάς για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποκαλύπτεις την αλήθεια. Οι κυβερνήσεις συχνά εκφοβίζουν, παρενοχλούν και συλλαμβάνουν ανθρώπους, και προκειμένου να μπορούν να το πράξουν αυτό βασίζονται ολοένα και περισσότερο στην ψηφιακή παρακολούθηση» υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία. Επισημαίνει παράλληλα ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τεχνολογίες παρακολούθησης ισχυριζόμενες ότι προορίζονται αποκλειστικά για τη στόχευση «εγκληματιών και τρομοκρατών», ωστόσο οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένου ενός υπαλλήλου της Διεθνούς Αμνηστίας) έχουν υποστεί παράνομη επιτήρηση  με αντίστοιχο λογισμικό.

«Ωστόσο, κράτη σε όλο τον κόσμο επιμένουν να κλείνουν τα μάτια και επιτρέπουν την εξαγωγή τεχνολογίας παρακολούθησης σε κυβερνήσεις, παρά το ιστορικό παράνομης παρακολούθησης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία και υπενθυμίζει ότι ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ έχει ζητήσει ακόμη και ένα παγκόσμιο μορατόριουμ (να σταματήσει η πώληση και η μεταφορά τεχνολογίας παρακολούθησης) έως ότου υπάρξει ένα κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία των ακτιβιστών, των δημοσιογράφων και της κοινωνίας των πολιτών από κακή χρήση αυτών των εργαλείων.

«Οι ψηφιακές επιθέσεις εναντίον των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοσιογράφων και της κοινωνίας των πολιτών αυξάνονται. Οι ψηφιακές συσκευές τους παραβιάζονται, ενδέχεται να υφίστανται κατασκοπεία, εκφοβισμό και φίμωση. Μαζί, ας απαιτήσουμε τον τερματισμό της παράνομης επιτήρησης και των εξαγωγών σε κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν παράνομα αυτά τα εργαλεία» καταλήγει η Αμνηστία και καλεί τους πολίτες να υπογράψουν ζητώντας:

  • Να διασφαλίσουν οι κυβερνήσεις ότι αυτά τα εργαλεία δεν χρησιμοποιούνται για την παράνομη στόχευση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.
  • Να σταματήσουν οι εξαγωγές τεχνολογιών παρακολούθησης σε κράτη όπως το Μαρόκο, όπου ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
  • Να υπάρξει παγκόσμια κυβερνητική υποστήριξη της έκκλησης για προσωρινή παύση της παγκόσμιας πώλησης, μεταφοράς και χρήσης τεχνολογίας παρακολούθησης.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.