Η κατάρρευση του οικοσυστήματος των ωκεανών επισπεύδει το δικό μας τέλος

Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι κρέμεται από μια κλωστή η διατροφική αλυσίδα τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων

25 Ιουνίου 2021

Νέα επιστημονική έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο οικοσύστημα των ωκεανών συνδέοντας το τέλος τους με τον αφανισμό της ανθρωπότητας. Ειδικότερα, η έρευνα διαπίστωσε ότι αν συνεχιστεί το φαινόμενο της οξίνισης των ωκεανών – μια εξαιρετικά επικίνδυνη συνέπεια των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – ο παγκόσμιος τροφικός ιστός θα καταρρεύσει και η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το τέλος της σε διάστημα λίγων δεκαετιών.

Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από δύο επιχειρηματίες και ερευνητές που συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία, υποστηρίζει ότι ακόμα και η παραμικρή αύξηση στην οξύτητα των ωκεανών θα προκαλέσει  βαθιές αλλαγές στο οικοσύστημά τους και θα είναι αλλαγές με αλυσιδωτές συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα.

Η μέση οξύτητα στην επιφάνεια των ωκεανών, που παρέμενε σχετικά σταθερή για εκατομμύρια έτη, έχει αυξηθεί κατά περίπου 26% τα τελευταία 150 χρόνια. Η οξίνιση των ωκεανών είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης των θαλάσσιων υδάτων με το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που απορροφούν από την ατμόσφαιρα, δηλαδή η παραγωγή περισσότερων χημικών ουσιών που προκαλούν οξίνιση αλλά και μείωση σημαντικών μεταλλικών στοιχείων —όπως το ανθρακικό ασβέστιο— από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση πολλών θαλάσσιων οργανισμών.

Ειδικότερα η νέα μελέτη αναφέρει πως οργανισμοί, όπως το πλαγκτόν και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, θα διαλύονται και θα καταστρέφονται όσο πιο όξινα γίνονται τα ύδατα των θαλασσών και των ωκεανών. Ένας σημαντικός αριθμός ειδών που κυμαίνεται από το ένα έως τα εννέα εκατομμύρια ζουν κοντά ή εντός των κοραλλιογενών υφάλων ενώ πολλά είναι τα είδη που τρέφονται με πλαγκτόν. Ο “θάνατος” αυτών των οργανισμών συνδέεται με την επιβίωση πολλών άλλων ειδών. Παρόλο που άλλα είδη θα πάρουν τελικά τη θέση τους, οι μορφές ζωής που θα μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτές τις πιο σκληρές και αντίξοες συνθήκες είναι πολύ λιγότερο κατάλληλες για την παροχή ενός βασικού τροφικού ιστού, γεγονός που σημαίνει ότι το φαινόμενο θα εξαλείψει μια σημαντική διατροφική αλυσίδα. Στο τέλος αυτής της αλυσιδωτής αντίδρασης, υποστηρίζουν οι ερευνητές, η προμήθεια τροφίμων για περίπου τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους θα μπορούσε να εξαφανιστεί πλήρως.

Κάποια από τα άκρως κινδυνολογικά συμπεράσματα αυτής της μελέτης γίνονται από τους συντάκτες της χωρίς να επιστημονικές παραπομπές. Όπως για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι τοξικά μικρόβια θα δηλητηριάσουν την ατμόσφαιρα όταν ισχυροί άνεμοι θα τα μεταφέρουν μακριά από τους ωκεανούς στον αέρα. Αν και κάποια πορίσματά της αμφισβητούνται, η μελέτη είναι μια επιπλέον προειδοποίηση για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει ο πλανήτης στο άμεσο μέλλον. Να σημειωθεί πως οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα ασχολούνται με την παροχή πόσιμου καθαρού νερού.

Πηγή:Futurism.com / kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.