Σάλος με την ανάρτηση Μητσοτάκη για τα “αυτοαπασχολούμενα παιδιά”

“Κύριε Μητσοτάκη τα ‘παιδιά’ που λέτε είναι οικογενειάρχες, είναι απολυμενοι άνω των 50, είναι άνθρωποι που παλεύουν για το μεροκάματο”

17 Ιουνίου 2021

Πλήθος οργισμένων αντιδράσεων προκάλεσε η υποτιμητική ανάρτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία χαρακτηρίζει τους διανομείς “αυτοαπασχολούμενα παιδιά”, δήλωση που ρίχνει λάδι στις καυτές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Προβλέπεται φροντίδα για εργαζόμενους σε υπηρεσίες που παρέχονται από ψηφιακές πλατφόρμες. Στο εξής, τα αυτοαπασχολούμενα παιδιά των delivery και courier θα έχουν προστατευτικά κράνη και οχήματα μετακίνησης από τις εταιρίες τους, ασφάλιση και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. #Βουλή

Δεν είναι “παιδιά”, είναι εργαζόμενοι, δεν είναι “αυτοαπασχολούμενοι” αλλά υπάλληλοι, στηλιτεύουν οι χρήστες αλλά και η αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι οι διανομείς είναι οικογενειάρχες, είναι απολυμενοι άνω των 50 ετών, είναι άνθρωποι που παλεύουν για το μεροκάματο, που αναγκάζονται να κάνουν αυτό το επάγγελμα γιατί δεν μπορούν να βρουν αλλού δουλειά.

Ας ενημερώσει κάποιος τον κ. Μητσοτάκη ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται δικαιώματα, όχι “φροντίδα”. Μιλάμε για δημόσιες πολιτικές όχι για μαλακτικά και πούδρες”, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

“Είναι εργαζόμενοι και όχι αυτοαπασχολούμενοι όπως ψήφισε στο νομοσχέδιο του. Δεν είναι ‘παιδιά’, είναι εργαζόμενοι και έχουν δικαιώματα. Νομοθεσία για παροχή μέσων ατομικής προστασίας όπως το κράνος και συντήρηση του οχήματος με ευθύνη του εργοδότη υπάρχει ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την προστασία σήμερα ήρθε να περιορίσει” προσθέτει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. “Όταν απαξιώνεις τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι προκλητικό να μιλάς για στήριξη των εργαζομένων” καταλήγει.

Την ανάρτηση του Πρωθυπουργού στηλίτευσαν δεκάδες χρήστες καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται πλέον την οργή που προκαλούν τα αστεία επιχειρήματα που χρησιμοποιεί προκειμένου να υποστηρίξει το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα για τα εργασιακά.

Παραθέτουμε μερικά από τα σχόλια χρηστών που απαντούν στην ανάρτηση του πρωθυπουργού:

– “Αποκαλεί τον διανομέα, “το παιδί”, όπως συμβαινει στην τάξη του. Αν μη τι άλλο σ’ αυτό είναι ειλικρινής”.

– “Δεν έχεις ακούσει ότι δεν είμαστε παιδιά δεν είμαστε παπιά είμαστε εργάτες γαμώ τ΄αφεντικά”.

– “Φίλε ντελιβερά, καλωσήλθες την τάξη των επιχειρηματιών! Δεν είσαι πια ένας ταπεινός εργάτης”.

– “Πως γίνεται οι διανομείς (έτσι τους λένε κηφήνα) να είναι αυτοαπασχολούμενοι αλλά να τους δίνουν μηχανάκι και κράνος οι εταιρείες; Είτε είναι μισθωτοί και δουλεύουν σε εταίρες είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι. Ξεφτιλισμένοι τσάτσοι των εργοδοτών θα σας πνίξει η οργή των εργατών”.

– “Κύριε Μητσοτάκη τα ‘παιδιά’ που λέτε είναι οικογενειάρχες, είναι απολυμενοι άνω των 50, είναι άνθρωποι που παλεύουν για το μεροκάματο. Μάθετε επιτέλους να σέβεστε τον εργαζόμενο”.

– “Οι οδηγοί της Deliveroo σε αρκετές χώρες της ΕΕ αναγνωρίστηκαν μισθωτοί γραφικέ άεργε γόνε…Δεν θα κάνεις τη χώρα ασιατική εργασιακή στέπα. Θα καταλήξεις στη Ψυττάλεια της πολιτικής σκηνής σύντομα…Καταλαβαίνουμε πως δεν έχετε σχέση με τον όρο εργασία αλλά προσποιηθείτε τουλάχιστον”.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.