Θα μας τρελλάνουν. Εθνικές ένοπλες δυνάμεις ή διεθνείς μισθοφορικές δυνάμεις; Ξέρεις κανείς στην κυβέρνηση τι συμβαίνει στο Μάλι;

Απαράδεκτο! Αποστολή Ειδικών Δυνάμεων στο Μάλι σχεδιάζει η Ελλάδα

22 Ιουνίου 2021

Για το ζήτημα «της συμμετοχής της χώρας μας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική, εκτός αποφάσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών», μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά το μέλος της κυβέρνησης, «το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) ενέκρινε τον Οκτώβριο του 2020, τη συμμετοχή της χώρας μας στην εν λόγω επιχείρηση και η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας».

Όπως διευκρινίζει, «η στρατιωτική επιχείρηση ”Τabuka” αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία με συμμετοχή συνασπισμού κρατών-μελών της Ε.Ε, αποτελεί μέρος της επιχείρησης ”Βarkhane” στην ευρύτερη περιοχή του Λιπτάκο (ΒΑ της πρωτεύουσας της χώρας Μπαμάκο) στο Μάλι.

Σκοπός της είναι η παροχή ”Advise, Assist and Accompany (3A) at fight” (σ.σ. συμβουλευτικού ρόλου, βοήθειας και συνδρομής έναντι στρατιωτικών επιχειρήσεων), προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι να αποκτήσουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή αυτονομία προς αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή του Σαχέλ».

«Εν προκειμένω, συνεχίζει, οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση της περιοχής επηρεάζει το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ε.Ε., τη θαλάσσια ασφάλεια και προξενεί μεταναστευτικά ρεύματα στην Ευρώπη, με άμεσο αντίκτυπο και στη χώρα μας, δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης. Επιπρόσθετα, ενδεχόμενη εθνική συνεισφορά της χώρας μας στην εν λόγω επιχείρηση έχει προφανή πολιτικά οφέλη και ενισχύει τη στρατηγική σχέση μας με τη Γαλλία, στο πλαίσιο της οποίας, η γαλλική κυβέρνηση έχει αντίστοιχα εκφράσει πρόθεση στήριξης της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, η διάθεση του προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις, αναμένεται να προσδώσουν σημαντική επιχειρησιακή εμπειρία».

Όπως αναφέρει ο υπουργός, «σύμφωνα με την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική (ΕΘΣΣ) και στο πλαίσιο των στόχων και των αρχών της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ), αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία:

  • Στην ανάδειξη των ΕΔ ως θεμελιώδους καθοριστικού παράγοντα εθνικής ισχύος για την εφαρμογή της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας
  • Στην ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας με μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ
  • Στη συμμετοχή ως αξιόπιστου συμμάχου και εταίρου, στις δυνάμεις, επιχειρήσεις και αποστολές του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ή άλλων διεθνών οργανισμών ή συνεργασιών».

Μ.Ι.

Πηγή: iskra.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.