Τρομοκρατώντας δημοσιογράφους και ακτιβιστές στην Ουκρανία

«Είμαι στη λίστα δολοφονιών που επιτρέπει το Κιέβο για να φιμώσει αντιφρονούντες και δημοσιογράφους. Αυτό είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Ουκρανική ‘Δημοκρατία’».

14 Ιουνίου 2021

Άρθρο της Εύα Μπάρτλετ, που δημοσιεύτηκε στο rt.com 

Στην Ουκρανία, το κράτος πελάτη της Δύσης, αν θίξεις θέματα που δεν αρέσουν στην Ουκρανία, καταλήγεις στην λίστα τους με τους υποψήφιους για δολοφονία (hit list). Γιατί, προφανώς, κάπως έτσι ανθίζουν οι δημοκρατίες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο φωτορεπόρτερ Ντιν Ο’Μπράιεν μετείχε στη συνάντηση του ΟΗΕ για να καταθέσει την οπτική του για τον πόλεμο στο Ντονμπάς, την περιοχή, στα ανατολικά της Ουκρανίας, που αυτονομήθηκε. Λίγο μετά τη συζήτηση ο Ο’Μπράιεν δέχθηκε τα πυρά της Ουκρανικής πρεσβείας στην Μ. Βρετανία.

Όμως, η λάσπη από τους επίσημους Ουκρανούς δεν είναι τίποτε μπροστά σε όσα μπορεί να σου κάνει η διαβόητη τράπεζα δεδομένων «Εχθροί της Ουκρανίας», στον ιστότοπο Μιροτβορετς (Ειρηνοποιός).

Το Μάη που μας πέρασε συζητήσαμε με τον Ο’Μπράιαν αυτή την hit list, σημειώνοντας ότι είμασταν και οι δύο γραμμένοι εκεί,  με τις φωτογραφίες μας δημοσιευμένες στον ιστότοπο που επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών.

«Είναι ιστοσελίδα με το όνομα Ειρηνοποιός, αλλά μόνο αυτό δεν είναι. Είναι μια hit list, όπου στοχοποιούται δημοσιογράφοι ή οποιοσδήποτε πάει ενάντια στο κατεστημένο, στην Ουκρανία. Αν γράψεις για αυτούς σε βλέπουν αυτομάτως για κάποιου είδους απειλή και σε βάζουν στη λίστα», είπε.

Η πλατφόρμα αυτή δημιουργήθηκε το 2014, λίγο μετά την ένωση της Κριμαία με τη Ρωσία και την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία. Όπως σημείωνε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS το 2019, ο Ειρηνοποιός «έχει ως στόχο τον εντοπισμό και την δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων όλων όσων φέρονται ως απειλές για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας. Τα τελευταία χρόνια, τα προσωπικά στοιχεία δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και πολιτικών που έχουν επισκεφθεί την Κριμαία, το Ντονμπας ή για κάποιον άλλο λόγο έχουν προκαλέσει τις θέσεις των συγγραφέων του ιστότοπου, έχουν μπει στη μαύρη λίστα του Ειρηνοποιού».

Αναφορά στον τρόμο που έζησαν οι άμαχοι στο Ντονπάς κατά τον βομβαρδισμό από τους Ουκρανούς, είναι, σύμφωνα με τη λογική τους, απειλή για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Όπως [είναι απειλή] και να γράψεις ότι οι κάτοικοι της Κριμαία θέλουν να είναι μέρος της Ρωσίας (ή, όπως μου έχουν πει στην Κριμαία, να επιστρέψουν στη Ρωσία) ή αν κατακρίνεις την επιρροή των Νεοναζί στην κυβέρνηση του Κιέβου.

«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι είναι ικανοί να βρουν τα διαβατήρια και τις βίζες των ανθρώπων», μου είπε ο Ο’Μπράιεν. «Μπορούν να βρουν τη φωτογραφία του διαβατηρίου σου, φωτοαντίγραφα της βίζας σου, κι αυτά μπορούν να τα βρουν μόνο από κρατικά κυβερνητικά γραφεία της Ουκρανίας. Που δεν τους νοιάζει να τους κλείσουν. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι, στην πραγματικότητα, μια hit list».

Σε κάποιους μπορεί να φανεί υπερβολικό, όμως άνθρωποι που τα στοιχεία τους δημοσιεύτηκαν στον Ειρηνοποιό έχουν στοχοποιηθεί και έχουν δολοφονηθεί.

Η έκθεση του Ιδρύματος Μελέτης της Δημοκρατίας (Foundation for the Study of Democracy) με τίτλο «Εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία 2017-2020», αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγμα ενός Ουκρανού δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε το 2015, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του σε αυτόν τον ιστότοπο.  after his personal details were published on the website.

«Λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του, όλα τα προσωπικά στοιχεία του Όλες Μπουζίνα, ακόμη και η διεύθυνση του σπιτιού του είχαν δημοσιοποιηθεί από τον ιστότοπο Ειρηνοποιός, που έχει την βάση του στον Καναδά, και έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Άντον Γκερασένκο, υφυπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας. Όσοι βλέπουν τα στοιχεία τους να δημοσιεύονται εκεί, είναι προτάσεις για συλλήψεις ή εξαφανίσεις, και ο συνολικός αριθμός όσων καταγράφονται είναι στις δεκάδες χιλιάδες».

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, ήταν η δημοσίευση των στοιχείων του Όλες Μπουζίνα σε αυτό τον ιστότοπο και η δημοσιοποίηση της διεύθυνσής του, όπως και αυτών του Όλεγκ Καλασνίκωφ, και πολλών άλλων αντιπολιτευόμενων, που οδήγησε στη δολοφονία τους από μέλη των ουκρανικών «ταγμάτων θανάτου».

Το 2015 ο Γκεόργκι Τούκα, που συμμετείχε στη δημιουργία και λειτουργία του ιστότοπου, δήλωσε ότι από όσους ανθρώπους αναφέρονται εκεί «περισσότεροι από 300 είτε συνελήφθησαν είτε καταστράφηκαν (destroyed)».

Τον Απρίλη του 2015, όταν η επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ουκρανικού κοινοβουλίου, Βαλέριγια Λουτκόφσκαγια προσπάθησε να κλείσει τη λίστα, ο τότε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, Άντον Γκερατσένκο, την απείλησε ότι θα χάσει τη θέση της, και δήλωσε ότι η δουλειά του συγκεκριμένου ιστότοπου είναι «εξαιρετικά σημαντική για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας». Είπε πως «όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό ή προσπαθεί να ανακατευτεί σε αυτή τη δουλειά είτε είναι μαριονέτα σε ξένα χέρια είτε [συνειδητά] δουλεύει κατά των συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας».

Έτσι λοιπόν ο συγκεκριμένος ιστότοπος παραμένει ενεργός, με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας να δηλώνουν ξανά και ξανά ότι δε βλέπουν τίποτε παράνομο, κατά τον Ουκρανικό νόμο, στη δραστηριότητα του Ειρηνοποιού.

Και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκυ, αρνήθηκε να κλείσει τον ιστότοπο αυτόν, υποστηρίζοντας – ω της ειρωνίας! – ότι είναι σφάλμα να εμπλέκεται στην δουλειά των ιστότοπων και των μέσων ενημέρωσης. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην Ουκρανία είναι άγνωστος ο αριθμός των δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτών που έχουν φυλακιστεί ή δολοφονηθεί για το έγκλημα της ελευθερίας της γνώμης τους και της κριτικής κατά της κυβέρνησης και των νεοναζιστικών ομάδων.

Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει μια τέτοια hit list. Ας πούμε, το Σταματείστε το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης, International Solidarity Movement), πρότζεκτ του ημίτρελου δημοσιογράφου των ΗΠΑ Λη Καπλαν, κατονόμαζε ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και εγώ, οι οποίοι διέπραξαν το έγκλημα να κάνουν ρεπορτάζ για το βάρβαρο βομβαρδισμό της Γάζας, το 2008/09, από το Ισραήλ. Εκείνος ο ιστότοπος άλλαξε μορφη από τότε και έχει πολύ λιγότερες λεπτομέρειες, αλλά οι σωσμένες παρελθόντικές μορφές (cached versions) καταδεικνύουν το μέγεθος της ψυχασθένειας και περιλαμβάνουν ξεκάθαρα καλέσματα για τη δολοφονία μας:

«ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ISM

Καλέστε αυτό τον αριθμό αν μπορείτε να υποδείξετε τοποθεσίες της Χαμάς με μέλη του ISM μεταξύ τους. Βοηθείστε νας να εξουδετερώσουμε το ISM που σήμερα, και απο όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, αποτελεί τμήμα της Χαμάς».

Ήταν κι άλλοι στη λίστα των φόνων (kill list) που κατονομάζονταν για το έγκλημά τους, δηλαδή να επιμένουν. Να δημοσιοποιούν την συστηματική κακοποίηση και τις δολοφονίες Παλαιστινίων. Δημοσιεύονταν οι προσωπικές τους λεπτομέρειες, ακόμη και τα στοιχεία των διαβατηρίων τους.

Ένα άρθρο στον αποκρουστικό αυτό ιστότοπο σημείωνε: «Οι φάκελλοι απευθύνονται ανοικτά στον Ισραηλινό στρατό ώστενα τον βοηθήσουν να εξοντώσει, βιολογικά, επικίνδυνους στόχους, εκτός αν το φροντίσουν άλλοι αυτό νωρίτερα» (The dossiers are openly addressed to the Israeli military so as to help them eliminate ‘dangerous’ targets physically, unless others see to it first). Αν και προφανώς ο συγκεκριμένος ιστότοπος είναι δημιούργημα ενός τρελλού και των συμμάχων του, γεγονός παραμένει ότι για πολλά χρόνια ήταν ενεργό και καλούσε στη δολοφονία διεθνώς γνωστών ακτιβιστών της ειρήνης, κάτι που λέει πολλά για τις αξίες της ίδιας της Αμερικής.

Είμαι σίγουρη ότι αυτές οι δύο hit list δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά. Πιθανότατα υπάρχουν αντίστοιχες λίστες που στοχοποιούν δημοσιογράφους και σε άλλες χώρες. Είναι το αποκορύφωμα της absurdity, και του φασισμού: στοχοποιούν ανθρώπους που οι αναφορές τους έχουν ως στόχο να βοηθησουν διωκόμενους πολίτες.

Στο μεταξύ στο Ντονμπάς η Ουκρανία συνεχίζει να βομβαρδίζει περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι. Πρόσφατα στην Γκορλόφκα, πόλη στα βόρεια που χρόνια έχει δεχθεί δεκάδες βομβαρδισμούς, νάρκη έσκασε στο πόδι μιας γυναίκας που μάζευε μανιτάρια. Παρά την ύπαρξη της hit list, οι δημοσιογράφοι, και δικαίως, συνεχίζουν να καταγράφουν αυτά τα εγκλήματα πολέμου.

* Η Εύα Μπάρτλετ είναι ανεξάρτητη καναδή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια. Για πολλά χρόνια κάλυπτε συρράξεις στη Μέση Ανατολή, και ειδικά στη Συρία και την Παλαιστίνη, όπου έζησε για τέσσερα χρόνια. 

Το άρθρο μετέφρασε στα ελληνικά η Λαμπρινή Θωμά.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.