Πιέζουν για ανοίγματα και αυτοελέγχους. Καλπάζει η πανδημία, διαλύεται το ΕΣΥ

«Μυστικά και ντοκουμέντα» που εκθέτουν την κυβέρνηση

Ντάνι Βέργου, Γιάννης Μπασκάκης
19 Απριλίου 2021
Εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση -πλέον και επισήμως- μετά τη δημοσιοποίηση ντοκουμέντων από τα πρακτικά της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τα οποία επιβεβαιώνουν τώρα και με τη βούλα την πλήρη εργαλειοποίηση των ειδικών από το κυβερνητικό επιτελείο.
Επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η επιτροπή καλείται κάθε φορά να επικυρώσει, υπό ασφυκτική πίεση, τις προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης και καταγράφονται και οι διαφωνίες ορισμένων επιστημόνων με τις κυβερνητικές επιλογές, μεταξύ των οποίων και του Σωτήρη Τσιόδρα, κάτι που καταδεικνύει και το χάσμα που έχει προκύψει ανάμεσα στον διακεκριμένο λοιμωξιολόγο και το μέγαρο Μαξίμου, όσον αφορά τις αποφάσεις σχετικά με την πανδημία.
Τα ντοκουμέντα έφερε στο φως χθες η εφημερίδα «Δημοκρατία», αλλά ήδη ένα μέρος τους είχε δημοσιευτεί την περασμένη Τετάρτη στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» (εφημερίδα του ομίλου Φιλιππάκη που εκδίδει και τη «Δημοκρατία»), όπου τα έγγραφα αποκάλυψε ο Ιωάννης Χατζηαντωνίου, πληρεξούσιος δικηγόρος μιας πολίτιδος που προσέφυγε στο ΣτΕ κατά των υπουργικών αποφάσεων που αφορούσαν τα μέτρα για την Εκκλησία. Και για όσους αναρωτιούνται πώς διέρρευσαν τα πρακτικά, η απάντηση είναι ότι δεν διέρρευσαν.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.efsyn.gr

Δράμα… στη Δράμα για νοσηλευτές και γιατρούς

Του Απόστολου Λυκεσά
19 Απριλίου 2021
Ο ανύπαρκτος σχεδιασμός στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οι χαοτικοί αυτοσχεδιασμοί συνέπεια του «βλέποντας και κάνοντας» και οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό έχουν οδηγήσει σε απελπισία τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.
Ενώ την περασμένη εβδομάδα καταγγελλόταν ότι νεφρολόγοι της Δράμας θα έκαναν εφημερίες στην Ξάνθη -επειδή οι ασθενείς με κορονοϊό θα μεταφέρονταν από τη Δράμα στις Σέρρες, την Καβάλα και την Ξάνθη- τώρα ο σχεδιασμός άλλαξε. Η κλινική κορονοϊού της Δράμας… ξανανοίγει, αλλά οι παθολόγοι της καταγγέλλουν ότι αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που πρέπει από τη στιγμή που το Νοσοκομείο Σερρών αρνείται να περιθάλπει ασθενείς από τη Δράμα.
Από τις Σέρρες τα πράγματα λέγονται «ευγενικά». Το Σάββατο ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, Δημήτρης Μπαλαξής, έλεγε ότι στο νοσοκομείο νοσηλεύονται περισσότεροι από 70 ασθενείς με κορονοϊό και ότι «υπάρχει μια πίεση στο νοσοκομείο», διότι, αν και έχουν γίνει προκηρύξεις θέσεων, δεν υπάρχει προσφορά. Το αποτέλεσμα είναι να καλύπτονται τα κενά με μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας, κάτι που έχει συνέπεια την εκ νέου κατάργηση της πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.efsyn.gr