“Πράσινη… καταστροφή” στο Μακρύορο Ναυπακτίας: Αφανίζουν αιωνόβιο ελατόδασος για να βάλουν ανεμογεννήτριες!….

12 Φεβρουαρίου 2021

Κι όμως, είναι αλήθεια… καλά διαβάσατε!!! Ίσως δυσκολευτείτε να το πιστέψετε στην αρχή, αλλά η είδηση και οι φωτογραφίες που βγήκαν στη δημοσιότητα από την σελίδα “ΟΧΙ Αιολικά στη Ναυπακτία”, είναι πέρα για πέρα αληθινές, και άκρως σοκαριστικές…

Η «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΚΑΤΕΦΘΑΣΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΟΡΟ!

   Αφού βίασαν, κατέστρεψαν και ισοπέδωσαν μια για πάντα τα βουνά Πεταλάς (Καταφύγιο Άγριας Ζωής), Χιονάκι και Γάβροβο (Ζ.Ε.Π. & περιοχή Natura) του Δήμου Αμφιλοχίας εν έτει 2018, οι άπληστοι απατεώνες του πασίγνωστου ομίλου εταιριών «Μυτιληναίος» επιστρέφουν ξανά στην Αιτωλοακαρνανία για να συνεχίσουν το κατάπτυστο «έργο» τους, διαγράφοντας δια παντός από τον χάρτη ακόμα ένα παρθένο βουνό, το Μακρύορο Ναυπακτίας, για να… «σώσουν τον πλανήτη»!
Το Μακρύορο, όπως δεν θα το αντικρίσουμε ποτέ ξανά…

Τα σχέδια της εταιρίας «ΜΑΚΡΥΝΟΡΟΣ Α.Ε.»  για την υλοποίηση αυτού του εκτρώματος, μας ταξιδεύουν αρκετά πίσω, στις 28 Μαΐου 2003, όταν εκδόθηκε από την ΡΑΕ η άδεια παραγωγής για τον εν λόγω αιολικό σταθμό. Από τότε μέχρι σήμερα (!!!), δεν ειδοποιήθηκε ποτέ κανείς για τις προθέσεις της εταιρίας, ΟΥΤΕ και για την περιβαλλοντική καταστροφή που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Ναυπακτία, από τον Σεπτέμβριο 2020!

Το μόνο που βλέπουμε να φιγουράρει στις τοπικές ειδήσεις, είναι τα κατόπιν εορτής παζάρια-καραγκιοζιλίκια του Δήμου Ναυπακτίας (και των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων γύρω από το Μακρύορο) με τους ανθρώπους της εταιρίας, ώστε να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία τα ανάλογα ««αντισταθμιστικά οφέλη»», δηλαδή τα 30 αργύρια, ενώ κανονικά θα έπρεπε όλοι αυτοί να υπερασπιστούν τον τόπο τους διώχνοντας κλωτσιδόν την εταιρία και τα τσιράκια της που «αλωνίζουν» την περιοχή με περίσσεια άνεση και χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού, λες και πρόκειται για ιδιοκτησία τους.

ΠΟΣΑ… ΕΛΑΤΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ;

  Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μαθαίναμε την απάντηση σ΄αυτό το ερώτημα, είτε από το ξεπουλημένο εδώ και χρόνια Δασαρχείο Ναυπάκτου, είτε από τον επίσης ξεπουλημένο εδώ και χρόνια Δήμο Ναυπακτίας (ανεξαρτήτως της εκάστοτε Δημοτικής αρχής).
  Αν και αυτοί οι κύριοι σκαμπάζουν μόνο από χρήμα (ή από ψήφους), θα θέλαμε πολύ να μας πουν πόσα έλατα αντιστοιχούν σε μια ανεμογεννήτρια, διότι στην περίπτωση του Μακρύορου το χρήμα τους δεν έχει καμία σημασία καθώς τα αποψιλωμένα έλατα είναι τόσα πολλά, που δεν «πάνε με το κεφάλι», αλλά «με το στρέμμα»! Η καταστροφή είναι ασύλληπτων διαστάσεων. Τόσο πυκνό ελατόδασος θα το ζήλευαν και οι Άλπεις (και δεν είναι καθόλου υπερβολή), αλλά εμείς το δίνουμε απλόχερα στον Μυτιληναίο και στον κάθε Μυτιληναίο που το μόνο που κοιτάει είναι το συμφέρον του, για να το κάνει ρημαδιό, και μάλιστα στο όνομα της προστασίας τους περιβάλλοντος.
Η κορυφή και το ελατόδασος του Μακρύορου, από την πλευρά που έγινε η αποψίλωση
και η διάνοιξη νέας οδοποιίας πρόσβασης.
Ελατόδασος Μακρύορου.
Εδώ πλέον υπάρχει δρόμος… το δάσος είναι παρελθόν!
ΜΠΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ, ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

  Είναι εντελώς εξοργιστικό το γεγονός ότι όλες οι δασικές υπηρεσίες, ο Δήμος, η Περιφέρεια κτλ. στρώνουν κόκκινο χαλί στους απατεώνες της «πράσινης ανάπτυξης» όταν πρόκειται να αφανιστούν ολόκληρα στρέμματα δάσους και πάσης φύσεως βλάστησης για τα συμφέροντά τους, αλλά όταν πρόκειται κάποιος δύσμοιρος να θέλει να κόψει ένα δέντρο για το τζάκι του, το πιθανότερο είναι να του περάσουν χειροπέδες! Βλέπετε, είναι άλλο πράμα να είσαι ένας κοινός ανθρωπάκος που θέλει να ζεστάνει το κοκαλάκι του τις κρύες μέρες του χειμώνα στο χωριό του, και άλλο να είσαι ο μεγαλοεπιχειρηματίας με τα τεράστια συμφέροντα…

Σύμφωνα με πληροφορίες από ντόπιους, η διαδικασία αποψίλωσης του ελατοδάσους (προκειμένου να ανοιχτούν μετέπειτα οι δρόμοι)  ξεκίνησε τέλη καλοκαιριού 2020 και συνεχίστηκε αδιάκοπα τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του ίδιου έτους, δηλαδή σε περίοδο που απαγορεύεται αυστηρά η οποιαδήποτε εργασία μέσα σε δασικές εκτάσεις (αντιπυρική περίοδος)!!! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω… «μεγάλου φόρτου εργασίας» (πολύ πυκνό δάσος), δούλευαν ταυτοχρόνως & σε καθημερινή βάση 15 – 20 άτομα με αλυσοπρίονα, κατακρεουργώντας βάναυσα το κάποτε πανέμορφο και ανέγγιχτο ελατόδασος…

Αφού ξεφορτώθηκαν τα… εμπόδια (έλατα), οι «σωτήρες του περιβάλλοντος» εισέβαλαν με τις μπουλντόζες τους στο δάσος και ξεκίνησαν να ανεβαίνουν στο βουνό από την θέση «Παπαδιά», ανοίγοντας νέο δρόμο προκειμένου να προσεγγίσουν την κορυφογραμμή του βουνού, την οποία και γάζωσαν με νέο οδικό δίκτυο μήκους 9 χιλομέτρων, συνολικά!

μακρυνορος ανεμογεννητριες ορεινη ναυπακτια
Δορυφορική εικόνα του Μακρύορου, στις 28-1-2021.
Διακρίνεται η νέα οδοποιία των 9χλμ. σε όλο το μήκος του βουνού.
(καλύτερη προβολή εδώ)
Γενική άποψη της περιοχής. Προσέξτε την έκταση και την πυκνότητα του ελατοδάσους!
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, μιλούν από μόνες τους:
Νέα οδοποιία πρόσβασης, μέσα σε αποψιλωμένο (κάποτε παρθένο) ελατόδασος.

Μια απ’ τα ίδια.

Υφιστάμενο οδικό δίκτυο της περιοχής – κομμένα έλατα για διαπλάτυνση του δρόμου.
Υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Κάθε στροφή θα ανοιχτεί πολλά μέτρα προκειμένου να μπορούν να διέλθουν τα τεράστια φορτηγά, με το ανάλογο αντίκτυπο στο δάσος…

Δρόμος για Αγία Κυριακή.

Κάνουν ό,τι γουστάρουν…

Διασταύρωση για Ελευθέριανη. Η περιοχή τελεί υπό κατάληψη!!!

Εδώ κάποτε ήταν δάσος!

Από εδώ θα περάσει η «πράσινη ανάπτυξη», σε λίγους μήνες…

Η κορυφογραμμή του Μακρύορου και το γάζωμα σε όλο το μήκος της.

Εδώ που σπάνια πατούσε το πόδι του άνθρωπος, τώρα
ανεβαίνεις άνετα με το αυτοκίνητό σου.

Εδώ, κάποτε φύτρωνε τσάι του βουνού…

Δρόμοι ανάπτυξης!

Παντού σκουπίδια – η νοοτροπία της πόλης ανέβηκε κι εδώ!
Οι εργάτες φροντίζουν να δώσουν το “παρών”.

Εκατοντάδες κέδρα θυσιάστηκαν για το «καλό του τόπου».

Μπάζα και τσακισμένοι θάμνοι κείτονται εδώ κι εκεί.

Στο βάθος το Τσακαλάκι, περιμένει την σειρά του.

Απίστευτη καταστροφή της χλωρίδας!

Αρχική χάραξη. Το τελικό πλάτος του δρόμου θα είναι το τριπλάσιο!

Οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον μηχανήματα…
μάλλον θα καίνε «ανανεώσιμο» πετρέλαιο!

Πεσμένος ανεμολογικός ιστός, με φόντο το ξεσκισμένο βουνό.

Παλιοσίδερα που σαπίζουν στο βουνό. Θα τα μαζέψει ο Μυτιληναίος;

Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι ήδη γεγονός, και είμαστε ακόμα στην αρχή…

Αυτά θα μείνουν εδώ πάνω;!

Προειδοποίηση για το μέλλον; Ποιός ξέρει;
Οι εργάτες πάντως, έκαναν το κέφι τους…

Πηγή: aiolikastinaitoloakarnania.blogspot.com