Με αφορμή την επέτειο γέννησης του Δαρβίνου

Του Σπύρου Μανουσέλη
15 Φεβρουαρίου 2021

Την προηγούμενη Παρασκευή, η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημών (ΠΕΒ) εξέδωσε ένα Δελτίο Τύπου για να μας υπενθυμίσει την επέτειο γέννησης του Κάρολου Δαρβίνου, στο οποίο μεταξύ άλλων γράφει:

«Σαν σήμερα πριν 212 χρόνια, στις 12/2/1809, γεννιέται στο Shrewsbury της Αγγλίας, ο Κάρολος Δαρβίνος, ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες όλων των εποχών και ο άνθρωπος που άλλαξε τη Βιολογία για πάντα»…

«Η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων χαιρετίζει τη σημερινή επέτειο και συνάμα επισημαίνει το πόσο απαραίτητος είναι για τους σημερινούς πολίτες -σε μια παγκοσμιοποιημένη και συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία- ο βιολογικός γραμματισμός τους. Δυστυχώς, ακόμα και στις ημέρες μας παρατηρούνται σοβαρές παρανοήσεις σχετικά με τη Φύση της Επιστήμης και την Εξελικτική Θεωρία.

Σε πολλές περιπτώσεις αυτές συνοδεύονται από ρατσιστικές αντιλήψεις και την υιοθέτηση ψευδοεπιστημονικών απόψεων -με σοβαρότατες συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο-, όπως είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα, η άρνηση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και ο δημιουργισμός».

Στις 24 Νοεμβρίου του 1859, ο Δαρβίνος θα παρουσιάσει δημόσια τη νέα ανατρεπτική θεωρία του περί της εξέλιξης των έμβιων όντων στο βιβλίο του «Περί της καταγωγής των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής», έργο θεμελιώδες και θεμελιωτικό για τη μετέπειτα πορεία όχι μόνο της επιστημονικής αλλά και ευρύτερα της δυτικής σκέψης.

Τόσο το «Περί καταγωγής των ειδών» όσο και τα επόμενα έργα του Δαρβίνου αποτελούν ένα ενιαίο και αρκετά πειστικό επιχείρημα υπέρ της καθολικότητας των βιολογικών μηχανισμών της επιβίωσης και της αναπαραγωγής, που είναι η προϋπόθεση για την εξέλιξη κάθε μορφής ζωής πάνω στη Γη. Και οι κορονοϊοί δεν αποτελούν εξαίρεση!

Η σημασία του δαρβινισμού στην κατανόηση του κορονοϊού

Πράγματι, όταν οι επιστήμονες αναζήτησαν επιστημονικά τεκμηριωμένες εξηγήσεις για την καταγωγή, την εξέλιξη και τη μελλοντική δυναμική του νέου κορονοϊού Sars CoV-2, στράφηκαν αναγκαστικά στην εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου. Διότι, μόνο η θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής παρέχει έναν επαρκή (επιστημονικά) και ελέγξιμο (εμπειρικά) μηχανισμό για την εμφάνιση όσο και για την ταχύτατη διάδοση του νέου κορονοϊού στους ανθρώπινους πληθυσμούς (βλ. σχετικό άρθρο «Μηχανές του Νου»,16-05-2020).

Στο Δελτίου Τύπου της ΠΕΒ, μάλιστα, γίνεται σαφής αναφορά στη σημασία της δαρβινικής θεωρίας για την κατανόηση της εμφάνισης και της δυναμικής του κορονοϊού: «Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε ακόμα περισσότερο ότι η διάχυση της βιολογικής γνώσης και η κατανόηση της Εξελικτικής Θεωρίας αποτελούν το κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι στο ελληνικό σχολείο, η Θεωρία της Εξέλιξης και γενικότερα η Βιολογία παραμένουν υποβαθμισμένες.

Η επικαιροποίηση και η αναπροσαρμογή του προγράμματος σπουδών-συνεπώς και του ωρολογίου προγράμματος-στα σχολεία, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διδασκαλίας της Βιολογίας, θα συμβάλλει στον βιολογικό γραμματισμό των αυριανών πολιτών και αποτελεί εύλογο και διαχρονικό αίτημα μας», όπως επισημαίνει η ΠΕΒ.

Πηγή: www.efsyn.gr