Απίστευτες δηλώσεις Υπουργών την ώρα που πεθαίνουν άνθρωποι γιατί δεν επιτάσσουν ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία

«Μικρή και διαχειρίσιμη η αναμονή» εκτός ΜΕΘ στην Αθήνα υποστηρίζει ο Β. Κοντοζαμάνης

6 Απριλίου 2021

«Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανένας διασωληνωμένος ασθενής εκτός ΜΕΘ, ενώ στην Αθήνα υπάρχει μια μικρή και διαχειρίσιμη αναμονή» δήλωσε από τη συμπρωτεύουσα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μετά από σύσκεψη με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, καθώς και των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, τα στοιχεία διαψεύδουν τον κ. Κοντοζαμάνη, αφού οι διασωληνωμένοι με Covid-19 εκτός ΜΕΘ στην Αττική ήταν χθες 75, ενώ υπήρχαν και ακόμη 40 διασωληνωμένοι non Covid ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Δηλαδή, σύνολο 115.

Πρόσφατη είναι και η δήλωση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου, ότι οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ φθάνουν στο 20%, η οποία προκάλεσε αίσθηση και την ανάγκασε να την ανασκευάσει.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της παρούσας φάσης της πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, το σχέδιο αυτό αφορά τόσο τη διαχείριση των ασθενών όσο και την ανάπτυξη κλινών απλής νοσηλείας και κλινών εντατικής θεραπείας καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό. Σημείωσε ακόμη ότι η Θεσσαλονίκη έχει ενισχυθεί με τις 30 κλίνες ΜΕΘ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο Ιπποκράτειο, με 18 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου, οι οποίες ετοιμάζονται και με κλίνες, δωρεά επίσης του ΙΣΝ στα νοσοκομεία Γεννηματάς και Άγιος Δημήτριος.

«Σε κάθε περίπτωση, στη Θεσσαλονίκη θα λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί προκειμένου να μην μείνει κάποιος συμπολίτης μας εκτός ΜΕΘ. Το σχέδιο το οποίο εφαρμόσαμε στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν συγκεκριμένο και εφόσον χρειαστεί -ας ελπίσουμε όλοι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο- θα το αναπτύξουμε πλήρως», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης. Πρόσθεσε δε, ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανένας διασωληνωμένος ασθενής εκτός ΜΕΘ, ενώ στην Αθήνα υπάρχει μια μικρή και διαχειρίσιμη αναμονή.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει και την εμπειρία του περασμένου Νοεμβρίου, που το σύστημα ξεπέρασε τα όρια του. «Και μετά τον Νοέμβριο είχαμε επεξεργαστεί σχέδια τα οποία και τα εφαρμόζουμε και τα υλοποιούμε στην Αττική, όπου υπάρχει μεγάλη πίεση αυτή τη στιγμή και βεβαίως θα τα ξανα-υλοποιήσουμε εδώ πέρα και ήδη ξεκινάμε. Τα σχέδια αυτά αφορούν την ανάπτυξη περισσότερων κλινών απλής νοσηλείας για τον κορονοϊό, αύξηση περαιτέρω της διαθεσιμότητας σε κλίνες εντατικής θεραπείας και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους ιδιώτες γιατρούς και στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας να συνεργαστούν με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πηφή: www.efsyn.gr