10 Φεβρουαρίου 2021
Το 2023 “θα πάμε στη Σελήνη”, ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι στόχος είναι να γίνει η πρώτη επαφή με το φεγγάρι το 2023 με εκτόξευση πυραύλου και το 2028 να πραγματοποιηθεί ομαλή προσεδάφιση διαστημικού οχήματος και αποστολή Τούρκου αστροναύτη.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι πρώτος και πιο σημαντικός στόχος του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος είναι να κάνουν το 2023 κατά την 100η επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας την πρώτη επαφή με τη Σελήνη. “Ελπίζω να πάμε στη Σελήνη”, ανέφερε προσθέτοντας ότι στο πρώτο στάδιο θα εκτοξεύσουν θα εκτοξεύσουν τον δικό τους υβριδικό πύραυλο στη Σελήνη και θα αρχίσουν από εκεί να συγκεντρώνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τη δεύτερη φάση της αποστολής στη Σελήνη. Το 2028, στο δεύτερο στάδιο, σκοπεύουν να ξεκινήσουν την πρώτη εκτόξευση που θα μεταφέρει το όχημά τους σε τροχιά αυτή τη φορά με τους εθνικούς τους πυραύλους. Σε αυτό το στάδιο θα κατέβουν στο φεγγάρι και θα είναι μια από τις λίγες χώρες που θα μπορούν να πραγματοποιήσουν επιστημονικές έρευνες στο φεγγάρι, όπως υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο δεύτερος στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μια νέα εμπορική επωνυμία, η οποία να μπορεί να ανταγωνιστεί στον τομέα της ανάπτυξης δορυφόρων νέας γενιάς. Ανέφερε ακόμη ότι ανάμεσα στους στόχους τους είναι να στείλουν και έναν Τούρκο πολίτη στο διάστημα. “Είμαι πολύ σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μεγαλώσει με αυτό το όνειρο. Υπάρχουν ίσως και κυρίες που το λένε ‘είμαι υποψήφια’. Σχεδιάζουμε να στείλουμε έναν πολίτη στο διάστημα όχι ως τουριστικό ταξίδι αλλά ως επιστημονική αποστολή, που θα καθοδηγήσει τις μελλοντικές γενιές. Θα επιλέξουμε έναν πολίτη που θα έχει τα προσόντα για να πάει στο διάστημα”, ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι, αφού ένας Τούρκος πολίτης θα πάει στο διάστημα, είναι πλέον απαραίτητο να βρουν και τις αντίστοιχες τουρκικές λέξεις ισοδύναμες με το αστροναύτης ή κοσμοναύτης. “Αυτό είναι το ευαίσθητο σημείο μας. Από εδώ καλώ τους γλωσσολόγους μας και λέω ας βρούμε ένα τουρκικό όνομα για τους Τούρκους ταξιδιώτες στο διάστημα. Ογδόντα τρία εκατομμύρια πολίτες μας μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή την αναζήτηση με τις μοναδικές ιδέες τους”, ανέφερε.
Πηγή: ΚΥΠΕ / politis.com.cy