Του Γιώργου Μιχαηλίδη
19.02.2021
Ανησυχητικά είναι τα νέα από την ποιότητα του αέρα στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησαν και από Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τουλάχιστον 600 – 800 άτομα χάνουν πρόωρα τη ζωή τους στην Κύπρο λόγω της κακής ποιότητας του αέρα.
Καμπανάκι κινδύνου ηχεί ο πρόεδρος και βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος εξήγησε ότι στη Λευκωσία τα πράγματα είναι τραγικά, αφού με βάση έρευνες οι Λευκωσιάτες χάνουν τουλάχιστον ένα χρόνο από τη ζωή τους λόγω της κακής ποιότητας αέρα. Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε όμως ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για την κατάσταση σε άλλες πόλεις.
Τι προκαλεί την κακή ποιότητα αέρα
Ο κ. Θεοπέμπτου εξήγησε ακόμα ότι η κακή ποιότητα του αέρα προκαλείται από τους εξής παράγοντες:
- Την υπερβολική χρήση των αυτοκινήτων.
- Τη χρήση τζακιών, φουγάρων και θερμάνσεων κυρίως το χειμώνα.
- Τις Μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρισμού σε Μονή, Βασιλικό και Δεκέλεια.
- Τη χρήση εκσκαφέων για κόψιμο χόρτων. Ο κ. Θεοπέμπτου υποστήριξε ότι στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται άλλα μέσα για το κόψιμο των άχρηστων χόρτων που δεν προκαλούν σκόνη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Οικολόγων, υπάρχει εξαιρετικά κακή ποιότητα του αέρα σε συγκεκριμένες περιοχές όπως στο Δάλι όπου επηρεάζονται 5000 κάτοικοι, στο Βατί αλλά και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε φάρμες.
Ο κ. Θεοπέμπτου παρατήρησε ότι τα παιδιά μικρής ηλικίας αποτελούν την πλέον ευαίσθητη ομάδα.
Υπάρχουν λύσεις
Η Offsite έθεσε τις ανησυχίες Θεοπέμπτου στον Ανώτερο Λειτουργό στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα Χρύσανθο Σαββίδη ο οποίος ανέφερε ότι τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Θεοπέμπτου προκύπτουν από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με βάση αυτή την έρευνα, μισό εκ. Ευρωπαίων πολιτών χάνουν κάποια στιγμή τη ζωή τους από την κακή ποιότητα του αέρα.
Ωστόσο, ο κ. Σαββίδης υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες ωστόσο παρατήρησε ότι ο πρόωρος θάνατος προέρχεται από διάφορους παράγοντες όπως η ποιότητα ζωής, το κάπνισμα, η έλλειψη γυμναστικής και η υπερβολική χρήση των οχημάτων.
Παραταύτα όμως, ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι η κακή ποιότητα του αέρα δεν είναι αποκλειστικός λόγος για να χαθούν πρόωρα ζωές.
Όπως είπε ο Ανώτερος Λειτουργός στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα σαν αντιστάθμισμα μπορούμε να προωθήσουμε τα εξής:
- Τη χρήση υβριδικών οχημάτων.
- Την πολιτική κλίμα / ενέργεια.
- Τη χρήση του φυσικού αερίου έναντι της ηλεκτρικής ενέργειας από το 2022.
- Τη χρήση φωτοβολταϊκών ως αντικατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα.
- Τη μαζικότερη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα).
Πηγή: www.cytoday.eu