Σε αδιέξοδο ο Χριστόφιας – Σε σημείο μηδέν το Κυπριακό

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Με τον Πρόεδρο Παπούλια συναντάται σήμερα ο Δημήτρης Χριστόφιας για να κάνει ανασκόπηση, με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, της πρώτης φάσης των εντατικών διαπραγματεύσεων με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Αν κρίνουμε όμως από τα γνωστά μέχρι τώρα αποτελέσματα, δεν φαίνεται καμιά συμφωνία στον ορίζοντα αλλά και, αν επέλθει συμφωνία, σχεδόν αποκλείεται η έγκρισή της από τα υπόλοιπα κόμματα και τους πολίτες σε δημοψήφισμα. Δύο χρόνια μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Δημήτρης Χριστόφιας αντιμετωπίζει τώρα σειρά προβλημάτων και αδιεξόδων, που προβληματίζουν, αν δεν διχάζουν και την ηγεσία του ΑΚΕΛ.

Ο “διεθνής παράγων”, στις πιέσεις του οποίου επί της ‘Αγκυρας υπολόγιζε το ΑΚΕΛ, και έναντι του οποίου έκανε μεγάλες παραχωρτήσεις με το μνημόνιο Χριστόφια-Γκόρντον Μπράουν, μάλλον μετατοπίστηκε σε πιο φιλοτουρκικές θέσεις, πιέζοντας περισσότερο τη Λευκωσία, όπως π.χ. να ανοίξει το κεφάλαιο “ενέργεια”. Οι ΑΚΕΛιστές ήλπιζαν ότι η “συνύπαρξή” τους με τους Τουρκοκυπρίους του Ταλάτ, στην εξουσία από τη μια και την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, θα επέτρεπε τη λύση του κυπριακού, λύση για τη διευκόλυνση της οποίας ο Κύπριος Πρόεδρος έκανε σειρά μειζόνων παραχωρήσεων (εκ περιτροπής προεδρία, στάθμιση ψήφου, παραμονή 50.000 εποίκων). O Mεχμέτ Αλί Ταλάτ ανταπέδωσε παρουσιάζοντας προ εβδομάδος έγγραφο προτάσεων που ζητάει τον ΅ουρανό με τα¨άστρα΅, πλήρη δηλαδή διαρχία μειοψηφίας και πλειοψηφίας και κρατική δομή συνομοσπονδίας. Το πιο εξωφρενικό είναι η απαίτησή του οι πολίτες της Τουρκίας να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν, ως πολίτες της ΕΕ, οι ¨Ελληνες στην Κύπρο. ¨Ετσι, οι Τούρκοι της Τουρκίας θα έχουν δικαίωμα να εγκαθίστανται οπουδήποτε στην Κύπρο και να αποκτούν περιουσία, δικαιώματα που δεν προβλέπονται για όλους τους Ελληνοκύπριους στις γενέτειρές τους!!!

Οι προτάσεις Ταλάτ απερρίφθησαν στο σύνολό τους και από τον Πρόεδρο και από όλα τα κυπριακά κόμματα. Εντούτοις, ο κ. Χριστόφιας δεν απευθύνθηκε στον ΟΗΕ και την ΕΕ, όπως του ζήτησαν τα άλλα συγκυβερνώντα κόμματα, ούτε εκμεταλλεύθηκε την τουρκική αδιαλλαξία για να αποσύρει τις ελληνικές προτάσεις για τη διακυβέρνηση του νέου κράτους (εκ περιτροπής προεδρία, σταθνισμένη ψήφος κλπ.) Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ, υποστηρίζουν παρατηρητές στη Λευκωσία, έχει εγκλωβισθεί σε μονόδρομο, εκτιμώντας ότι είναι καταστροφή να αφήσει τις συνομιλίες ή να απευθυνθεί στη διεθνή κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα καταγγέλοντας τον Ταλάτ και την Τουρκία.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η εκ περιτροπής προεδρία και η παραμονή 50.000 εποίκων είναι σημεία με τα οποία διαφωνεί περί το 70% των Ελληνοκυπρίων, καθιστώντας απίθανη την υιοθέτηση ενός σχεδίου λύσης. ¨Όλα άλλωστε τα κυπριακά κόμματα πλην του ΑΚΕΛ είναι αντίθετα με την εκ περιτροπής προεδρία, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω και τη νομιμότητα της υποβολής προτάσεων που εκφράζουν μόνο το κόμμα του από τον κ. Χριστόφια. Παρά τις κριτικές όμως που δέχτηκε από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ο Κύπριος Πρόεδρος όχι μόνο επέμεινε στις προτάσεις του, αλλά και τις υπέβαλε εκ νέου την περασμένη Τρίτη, στη διάρκεια των εντατικών διαπραγματεύσεων. Αυτό δεν συνιστά μεν νομική δέσμευση, συνιστά όμως ηθικοπολιτική δέσμευση για τους Ελληνοκυπρίους.

Σα να μην έφταναν οι απογοητεύσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ήρθε η σύληση του τάφου του αείμνηστου Προέδρου Παπαδόπουλου, η καταστροφή σημαιών στους τάφους των Προέδρων Παπαδόπουλου και Κυπριανού, τα συνθήματα ΅η Κύπρος είναι τουρκική΅ στο Προεδρικό Μέγαρο και, τέλος, η δολοφονία του εκδότη Χατζηκωστή, για να διαλύσει ότι απέμενε από θετικό κλίμα. Απομένει τώρα να δούμε ποια θα είναι η συμβουλή της Αθήνας προς τον κ. Χριστόφια. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ως βήμα οπισθοδρόμησης τις τελευταίες προτάσεις Ταλάτ, έχει αποφύγει όμως μέχρι σήμερα να πάρει θέση ως προς την ουσία των προτάσεων του Κυπρίου Προέδρου.

Κόσμος του Επενδυτή, 16.1.2010