Με δήλωσή του ο Δημήτρης Κουφοντίνας σταματά την απεργία πείνας

14 Μαρτίου 2021

Μετά από 66 ημέρες απεργίας πείνας ο Δημήτρης Κουφοντίνας επέτρεψε τη σταδιακή έναρξη σίτισής του ευχαριστώντας όλους όσους στάθηκαν αλληλέγγυοι απέναντι στην απάνθρωπη εξουσία της κυβέρνησης. Σοβαρή παραμένει η κατάσταση της υγείας του λόγω των επιπλοκών που υπέστη

«Αυτό που γίνεται εκεί έξω είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό για το οποίο ξεκίνησε. Μπροστά στη δύναμη αυτών των αγώνων, δηλώνω απ’ τη μεριά μου ότι με την καρδιά και το μυαλό  είμαι κι εγώ εκεί, ανάμεσά σας» δήλωσε σήμερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας για τις μαζικές διαμαρτυρίες του τελευταίου διαστήματος.

Με αυτή τη δήλωσή του σε τηλεφωνική επικοινωνία από την Μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Λαμίας ο κρατούμενος διακόπτει την απεργία πείνας, μετά από 66 ημέρες.

Ο ίδιος σημείωσε πως «η οικογένεια που κυβερνά απόδειξε πόσο αδίστακτη είναι στον εξευτελισμό των νόμων και του Συντάγματος, στην διαχείριση της δικαιοσύνης. Τους τα χαρίζω. Τους κρίνει ο κόσμος που κατεβαίνει στους δρόμους».

Παράλληλα, ευχαρίστησε «τους φίλους και συντρόφους που στάθηκαν αλληλέγγυοι. Ευχαριστώ όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους  για την συμπαράστασή τους, που δεν ήταν συμπαράσταση  σε ένα πρόσωπο, αλλά σε μια στιγμή αγώνα, απέναντι σε μια απάνθρωπη εξουσία».

«Αλληλεγγύη και συμπαράσταση που δείξανε ότι  υπάρχουν  ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις  που αντιστέκονται  στην αυθαιρεσία, τη βία και τον αυταρχισμό. Κι αυτό αποτελεί μια νέα ελπίδα» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ η κατάσταση της υγείας του παραμένει σοβαρή λόγω των επιπλοκών που έχει υποστεί, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το νοσοκομείο που γνωστοποιεί ότι το το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ προχώρησε από σήμερα «κατόπιν επιθυμίας του, στην σταδιακή έναρξη σίτισης και θρεπτικής υποστήριξης του ασθενούς, με στόχο την αναστροφή κατά το δυνατό εγκατεστημένων διαταραχών και αποτροπή περαιτέρω βλαβών στην υγεία του».

Η δήλωση του Δημήτρη Κουφοντίνα

«Η Αλληλεγγύη είναι η ζωτική συνθήκη που μας ενώνει στους αγώνες.

Ευχαριστώ τους φίλους και συντρόφους που στάθηκαν αλληλέγγυοι . Ευχαριστώ όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους για την συμπαράστασή τους, που δεν ήταν συμπαράσταση σε ένα πρόσωπο, αλλά σε μια στιγμή αγώνα, απέναντι σε μια απάνθρωπη εξουσία .

Αλληλεγγύη και συμπαράσταση που δείξανε ότι υπάρχουν ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις που αντιστέκονται στην αυθαιρεσία, τη βία και τον αυταρχισμό. Κι αυτό αποτελεί μια νέα ελπίδα.

Η οικογένεια που κυβερνά απόδειξε πόσο αδίστακτη είναι στον εξευτελισμό των νόμων και του Συντάγματος, στην διαχείριση της δικαιοσύνης. Τους τα χαρίζω.

Τους κρίνει ο κόσμος που κατεβαίνει στους δρόμους. Αυτό που γίνεται εκεί έξω είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό για το οποίο ξεκίνησε.

Μπροστά στη δύναμη αυτών των αγώνων, δηλώνω απ’ τη μεριά μου ότι με την καρδιά και το μυαλό είμαι κι εγώ εκεί, ανάμεσά σας.

14 Μαρτίου 2021»

( Η παραπάνω δήλωση δόθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία, σήμερα, από τον Δημήτρη Κουφοντίνα, από την Μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Λαμίας, όπου νοσηλεύεται κρατούμενος.)

14/3/2021
Η Συνήγορος
Ιωάννα Κούρτοβικ»

Ο Διοικητής του Γ.Ν. Λαμίας,  Ανδρέας Κολοκυθάς, ενημερώνει

Ο ασθενής κ. Δημήτριος Κουφοντίνας νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Λαμίας σε σοβαρή κατάσταση από τις 16/02/2021 συνεπεία επιπλοκών που οφείλονται σε παρατεταμένη απεργία πείνας (από 08/01/2021).

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ συνεχίζοντας την εντατική παρακολούθηση και φροντίδα, πάντα στο πλαίσιο της ιατρικής δεοντολογίας και του σεβασμού των πεποιθήσεων και της βούλησης του ασθενούς, προχώρησε από σήμερα 14/03/2021 κατόπιν επιθυμίας του, στην σταδιακή έναρξη σίτισης και θρεπτικής υποστήριξης του ασθενούς, με στόχο την αναστροφή κατά το δυνατό εγκατεστημένων διαταραχών και αποτροπή περαιτέρω βλαβών στην υγεία του. Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς παραμένει σοβαρή.

Είχαν προηγηθεί εκκλήσεις στον απεργό από φορείς και συλλογικότητες, που στήριξαν το δίκαιο αίτημά του για μεταγωγή στον Κορυδαλλό, να σταματήσει τον αγώνα του αφού έχει ήδη αναδείξει πλήρως την αυταρχική και εκδικητική στάση της κυβέρνησης.

Όμως, η κυβέρνηση δεν σταμάτησε να επιμένει στη σκληρή και αντίθετη ακόμα και στους δικούς της νόμους στάση που μαθηματικά οδηγούσε τον κρατούμενο στον θάνατο.

Ενάντια στην ειλημμένη απόφαση πραγματοποιήθηκαν καθημερινά μαζικές διαμαρτυρίες, με πλήθος πολιτών να ζητούν να μη γίνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας ο πρώτος νεκρός κρατούμενος απεργός πείνας στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αύρες, χημικά και κλομπ επιστρατεύτηκαν για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, που όμως δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν τον αγώνα.

Πηγή: www.efsyn.gr

Διαβάστε επίσης

Προς στροφή στην υπόθεση Κουφοντίνα; Εκκλήσεις στον απεργό να σταματήσει