Ρωσία και Βρετανία παρεμβαίνουν στο Κυπριακό

Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;
Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;

Ζαχάροβα για βρετανικό σχέδιο: Απαράδεκτη η έξωθεν επιβολή λύσης στο Κυπριακό

19 Φεβρουαρίου 2021
Απαράδεκτη χαρακτήρισε την έξωθεν επιβολή σχεδίου λύσης στο Κυπριακό η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για «βρετανικό σχέδιο». Εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη της Μόσχας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προνοούν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ είπε ότι κάθε αλλαγή στις βασικές παραμέτρους θα πρέπει να επανεξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Μιλώντας κατά την ενημέρωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, την Πέμπτη, η κ. Ζαχάροβα ανέφερε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού. «Ωστόσο, όπως έχουμε πει πολλές φορές, δεν πρέπει να ασκείται πίεση σε κανένα από τα μέρη. Είναι απαράδεκτο να τους επιβληθεί ένα σχέδιο για διευθέτηση έξωθεν ή αυστηρά χρονοδιαγράμματα ή να προσαρμοστεί η αρωγή του ΟΗΕ στους δείκτες προόδου στις συνομιλίες» είπε.
Διαβάστε τη συνέχεια στο politis.com.cy

Nέες αποκαλύψεις Χουριέτ για βρετανικό σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού

18 Φεβρουαρίου 2021
Με νέο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Το Βρετανικό Σχέδιο πρέπει να εξεταστεί» επέστρεψε ο τούρκος αρθρογράφος της Χουριέτ Γιουσούφ Κανλί μετά τις πρώτες του αποκαλύψεις πριν από περίπου μια βδομάδα σε άρθρο που είχε τίτλο: «Σε εξέλιξη το βρετανικό σχέδιο λύσης του Κυπριακού.
Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου:
“Ορισμένοι φίλοι στην  «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως ονομάζει το ψευδοκράτος, έχουν αναφέρθεί για ένα γραπτό βρετανικό σχέδιο για την επίλυση της Κύπρου. Ωστόσο, παραδέχονται ότι έγινε μια προφορική παρουσίαση κατά τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ερσίν Τατάρ και του Υπουργού Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου Dominic Raab. Γραπτή ή προφορική, αυτό θα έκανε τη διαφορά; Τα πολυσυζητημένα «σημεία Guterres» ήταν και λεκτικά. Λοιπόν, μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο διαφορετικές αντιφατικές εκδοχές των «σημείων Guterres», αλλά στο γενικό περίγραμμα αυτού, υπάρχει σαφήνεια.”
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.sigmalive.com