Τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Κουφοντίνα. Τον χρειαζόμαστε νεκρό;

Η Διεθνής Αμνηστία για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα

11 Φεβρουαρίου 2021
Για το ζήτημα της απεργίας πείνας από τις 8 Ιανουαρίου του Δημήτρη Κουφοντίνα παίρνει θέση η Διεθνής Αμνηστία και καλεί τις ελληνικές αρχές να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και να παράσχουν στον κρατούμενο πρόσβαση στις σχετικές αποφάσεις για τη μεταγωγή του από την αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας, καθώς και στο σκεπτικό αυτών των αποφάσεων.
«Όσον αφορά την υπόθεση του 63χρονου κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μακρά απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τη μεταγωγή του από την αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας στη φυλακή Δομοκού αντί για τη σύμφωνη με τον πρόσφατο νόμο 4760/2020 μεταφορά του στη φυλακή Κορυδαλλού, η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει έντονα τις ελληνικές αρχές να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και να παράσχουν στον κρατούμενο πρόσβαση στις σχετικές αποφάσεις με τη μεταγωγή του από την Κασσαβέτεια, καθώς και στο σκεπτικό αυτών των αποφάσεων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.cnn.gr

Αγνοείται και η γνώμη των γιατρών του Δημήτρη Κουφοντίνα

14 Φεβρουαρίου 2021
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα, μετά από 38 ημέρες απεργίας πείνας και με αυξημένο τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε ΜΕΘ και όχι, όπως οφείλει, άμεσα σε ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), για την αποφυγή τυχόν επιπλοκών και νέων λοιμώξεων, και με ορατό τον κίνδυνο υποχρεωτικής σίτισης – η οποία, ως γνωστόν, θεωρείται βασανιστήριο. Όπως ενημέρωσε η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ, ο Διευθυντής της ΜΕΘ δεν έχει, πάντως, πρόβλημα να αγνοήσει τις Διεθνείς Συνθήκες, καθώς «έχει, σε προηγούμενο στάδιο, δηλώσει, ότι αν το κρίνει αναγκαίο θα προβεί σε αναγκαστική σίτιση, ακόμη και με ακινητοποίηση». Παράλληλα φαίνεται ότι δεν προσφέρουν τη βοήθεια που πρέπει στο Δημήτρη Κουφοντίνα, με στόχο να φτάσει σε κατάσταση κατά την οποία θα είναι υποχρεωτική η μεταφορά σε ΜΕΘ, για να παραδοθεί στον Διευθυντή άνευ ηθικών προβλημάτων, καθώς, όπως αναφέρει η κα Κούρτοβικ, «οι γιατροί της Παθολογικής κλινικής, όπου νοσηλεύεται κρατούμενος (σε κελί) , μας είπαν ότι έχουν επανειλημμένα ζητήσει την μεταφορά του σε ειδική μονάδα αλλά λαμβάνουν την απάντηση ότι δεν είναι ακόμη αναγκαίο»… Το ποιός κρίνει το αναγκαίο, αν όχι οι γιατροί, είναι ένα ζήτημα.
Διαβάστε τη συνέχεια στο thepressproject.gr

Ένα βήμα πριν από την εντατική ο Κουφοντίνας

14 Φεβρουαρίου 2021
Ένα βήμα πριν απ’ την εντατική βρίσκεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος βρίσκεται στην 37η ημέρα απεργία πείνας, εξαντλημένος σε βαθμό που προσομοιάζει σε απεργία δίψας, σύμφωνα με τα λεγόμενα της συνηγόρου του, Ιωάννας Κούρτοβικ.
Η γνωστή δικηγόρος επισκέφθηκε χθες τον Δ. Κουφοντίνα στο νοσοκομείο Λαμίας και με σημερινή ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι την ενημέρωσαν πως σκοπεύουν να τον μεταφέρουν στην εντατική. Η ίδια επισημαίνει ότι υπάρχει από ημέρες εισαγγελική παραγγελία για οποιαδήποτε αναγκαία ενδεδειγμένη ιατρική ενέργεια και τονίζει ότι «οι δηλώσεις περί αναγκαστικής σίτισης έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα, που δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάστασης του απεργού».
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.efsyn.gr

Διαβάστε επίσης

Δημοκρατία, κράτος δικαίου και τρομοκρατία