“Εμείς τους γαμάμε τους αριστερούς”

Ξύλο και ύβρεις εναντίον 60χρονου συλληφθέντα από το συλλαλητήριο της Τετάρτης

14 Φεβρουαρίου 2021

Μια συγκλονιστική καταγγελία από την βία που εξαπέλυσαν οι αστυνομικές δυνάμεις μετά το πέρας του συλλαλητηρίου τω φοιτητών την περασμένη Τετάρτη, έρχεται να προστεθεί στη σειρά εκείνων που κάνουν λόγο για παράβαση κάθε νόμιμου ορίου από πλευράς αστυνομικών. Ο λόγος για έναν 60χρονο πολίτη ο οποίος όντας περαστικός από την οδό Ρήγα Φεραίου, έσπευσε να φωνάξει στους αστυνομικούς να μη χτυπούν τους φοιτητές, με αποτέλεσμα να συλλάβουν τον ίδιο εν μέσω ύβρεων, απειλών και μηδενικής τήρησης υγειονομικών μέτρων.

Κατά το όργιο αστυνομικής βίας που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας έπειτα από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας, αφού είχε ολοκληρωθεί το συλλαλητήριο των φοιτητών, στο στόχαστρο φαίνεται ότι μπήκε και ένας 60χρονος πολίτης, περαστικός από το σημείο, ο οποίος σταμάτησε να δει τι συμβαίνει και εν συνεχεία φώναξε στους αστυνομικούς να μη χτυπούν τους φοιτητές.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει στην καταγγελία του, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η «Παντιέρα», το Σάββατο, ο 60χρονος Θ.Γ. δεν είχε τα αντανακλαστικά των νεότερων για να δημοσιεύσει άμεσα τη μαρτυρία του.

Αναλυτικά αναφέρει πως «την Τετάρτη το μεσημέρι, γυρνώντας από επαγγελματικές δουλειές στο κέντρο της Αθήνας, μετά το τέλος της πορείας, ανεβαίνοντας από την Πανεπιστημίου στην Ακαδημίας, στη Ρήγα Φεραίου υπήρχε μαζεμένος κόσμος και αστυνομικές δυνάμεις να βρίζουν. Έχοντας κι εγώ παιδιά-φοιτητές που κατεβαίνουν σε πορείες και παιδιά φίλων και συγγενών, πλησίασα να δω τι συμβαίνει. Ένα παιδί ανεβαίνοντας τη Ρήγα Φεραίου προσπάθησε να βγάλει φωτογραφίες τους συλληφθέντες στο απέναντι πεζοδρόμιο, και του όρμησαν τα ρόμποκοπ της ΕΛΑΣ, και τους φώναξα “μη χτυπάτε το παιδί θρασύδειλες ύαινες, πρόστυχοι”».

Η συγκεκριμένη αντίδραση του 60χρονου είχε σαν αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να ορμήσουν στον ίδιο, να τον πετάξουν στο έδαφος, να τον χτυπήσουν και να τον προσάγουν, συνοδεύοντας την επίθεση και με ύβρεις, όπως σημειώνει ο Θ.Γ. Στη συνέχεια του πέρασαν χειροπέδες και τον μετέφεραν μαζί με τους υπόλοιπους προσαχθέντες στην κλούβα της αστυνομίας, όπου ένας εκ των αστυνομικών των έδειξε και είπε στους υπόλοιπους «σύλληψη».

«Ακόμα δε σε διασωλήνωσαν;»

Γράφοντας για τις συνθήκες κράτησης στη ΓΑΔΑ ο 60χρονος Θ.Γ. περιγράφει ένα μείγμα ύβρεων, προσβολών, απειλών, αυθαιρεσίας και μηδενικής υγειονομικής προστασίας των προσαχθέντων. «Γύρω στις 11 μου επέτρεψαν να μιλήσω με το δικηγόρο ή την οικογένειά μου και με πήγαν στο νοσοκομείο, αφού το είχα ζητήσει 4-5 φορές πρώτα, γιατί πλέον οι πόνοι ήταν αφόρητοι. Με μετέφεραν στο νοσοκομείο με ιδιωτικό αυτοκίνητο, ενώ στους δικηγόρους είχαν πει ότι θα μεταφερθώ με ασθενοφόρο. Ευτυχώς δεν είχα κατάγματα κλπ που φοβόμουν από τα χτυπήματα, αλλά οξύνθηκαν ήδη υπάρχοντα μυοσκελετικά προβλήματα», αναφέρει.

Επίσης προσθέτει ότι επιστρέφοντας στη ΓΑΔΑ «με χλεύαζαν: “Ακόμα δε σε διασωληνώσαν;”. Στο διάδρομο όπως περνούσα τεντώνονταν πόδια μπροστά μου, για να ξεμουδιάσουν; Για να πέσω; Να τους βρίσω; Ένας φώναζε “εμείς τους γαμάμε τους αριστερούς”, διαμαρτυρήθηκα σε αυτούς με τα πολιτικά στο γραφείο οι οποίοι απλά αδιαφόρησαν», υπογραμμίζει.

Μετά τα διαδικαστικά και την «εξονυχιστική αδιάκριτη έρευνα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «θέλοντας να διαβάσουν ακόμα και προσωπικά μου έγγραφα, όπως και απόδειξη από ΑΤΜ, με βάλανε σε μια πτέρυγα με ποινικούς χωρίς καμία εξήγηση και χωρίς να είναι τα παιδιά που συνελήφθησαν μαζί μου. Η συμπεριφορά των ποινικών απέναντι μου ήταν ανθρώπινη. Όμως, όπως έμαθα αργότερα, το προηγούμενο βράδυ, τα υπόλοιπα παιδιά τα πέταξαν στον ίδιο χώρο με τους ποινικούς, όπου κάποιοι από τους τελευταίους επιτέθηκαν στα παιδιά με τα αντίστοιχα κοσμητικά επίθετα και απειλές για βιασμούς. Σε αυτό το σκηνικό τα παιδιά δεν είχαν κανένα ίχνος προστασίας από την αστυνομία, ένα σκηνικό κατ’ εμέ στημένο για να τρομοκρατήσουν τα παιδιά. Μετά από κάμποση ώρα τους μετέφεραν αλλού», επισημαίνει ο Θ.Γ.

Σύμφωνα με την καταγγελία, την επόμενη μέρα η μεταφορά στη σήμανση έγινε με απίστευτη καθυστέρηση σε λεωφορεία που δεν υπήρχαν ανοιχτά παράθυρα εξαερισμός ή ερκοντίσιον, ενώ παρά τις εκκλήσεις, οι αστυνομικοί χωρίς κάποια εξήγηση δεν κατέβαζαν τους επιβαίνοντες από τα λεωφορεία.

«Μας στοιβάξαν σε ένα χώρο με άλλους ανθρώπους χωρίς ίχνος υγειονομικών μέτρων, δεν μας έδωσαν ούτε καν μάσκες να αλλάξουμε- υπήρχαν άνθρωποι που φορούσαν την ίδια μάσκα 24 ώρες πλέον. Τελειώνοντας από κει μας έστειλαν στην Ευελπίδων κατά τις 14.00, όπου για τεχνικούς λόγους δικούς τους, μας άφησαν μες στο λεωφορείο κάμποση ώρα χωρίς μέτρα υγειονομικά και πάλι», τονίζει.

«Μέσα στο χώρο των δικαστηρίων αφήναν κατ’ επιλογή ανθρώπους να περάσουν με βάση την ηλικία και την εξωτερική εμφάνιση. Για παράδειγμα, δεν άφησαν τα παιδιά μου αλλά άφησαν την σύζυγο και την κουνιάδα μου. Μετά από διεκδίκηση των παιδιών και φωνές, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν απλά να οξύνουν τα πνεύματα χωρίς να απαντούν σε καμία ερώτηση, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, επικράτησε η λογική και μας άφησαν να κατέβουμε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας μάς είχαν όλους με χειροπέδες. Αφού επιτέθηκαν αναίτια σε συγκεντρωμένους αλληλέγγυους απ’ έξω τραυματίζοντας μάλιστα ορισμένους, τα ΜΑΤ μπήκαν μέσα στο χώρο του δικαστηρίου ανάμεσα στους συλληφθέντες και στους δικηγόρους και συγγενείς», περιγράφει στην καταγγελία του ο 60χρονος.

Αφού ο εισαγγελέας απέδωσε τα κατηγορητήρια «ένας αστεράτος αξιωματικός», έσπευσε να τα παραδώσει στους συλληφθέντες ζητώντας ταυτόχρονα να αποχωρήσουν οι συγγενείς, «με στόχο να διώξει και τους δικηγόρους στη συνέχεια και να υπογράψουμε τα κατηγορητήρια χωρίς την παρουσία τους», αναφέρει. Τελικά έπειτα και από διαμαρτυρίες των δικηγόρων και των συλληφθέντων, άφησαν τους δικηγόρους να παραμείνουν.

Η κατηγορία που βάραινε μέχρι το βράδυ της Τετάρτης τον Θ.Γ. ήταν εξύβριση και χειρονομίες με αιτιολόγηση από κατάθεση αστυνομικού που δεν ήταν στη σύλληψή του, όπως αναφέρει, ενώ η εξύβριση οφείλεται στη φράση «κωλόπαιδα», κάτι το οποίο όμως ο Θ.Γ. δεν είχε πει. «Μάλλον ήταν δύσκολη η λέξη θρασύδειλος», σχολιάζει στην καταγγελία του. Εν τέλει ο Εισαγγελέας μετέτρεψε την εξύβριση σε απείθια, χωρίς εξήγηση όπως επισημαίνει.

«Ευχαριστούμε τους δικηγόρους της Ομάδας Νομικής Βοήθειας και τους λοιπούς δικηγόρους και όλους τους αλληλέγγυους/ες, που μας υποστήριξαν.

Ας μου εξηγήσει ο κύριος Χρυσοχοΐδης γιατί συνελήφθην και έμεινα ένα βράδυ στη ΓΑΔΑ; Για το καπρίτσιο κάποιου αστυνομικού;», καταλήγει ο 60χρονος Θ.Γ.

Πηγή: thepressproject.gr