Μητσοτάκης: Διχοτόμηση αλλά σε πλαίσιο Ανάν! (διαψεύδει και τον ΥΕΘΑ!)

Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;
Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;
Μητσοτάκης: Μπορούν να συζητηθούν κάποιοι βαθμοί αυτονομίας εντός της ΔΔΟ

11 Φεβρουαρίου 2021

Τη θέση ότι το μόνο αποδεκτό πλαίσιο συζήτησης για το Κυπριακό είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι εντός αυτού του πλαισίου μπορούν να συζητηθούν βαθμοί αυτονομίας αλλά δεν μπορεί να υπάρξει καμία απόκλιση.

«Υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ένα πλαίσιο. Λέγεται διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Μπορεί να συζητήσει κανείς τους βαθμούς αυτονομίας που θα υπάρξουν σε αυτό το σχήμα, αλλά αυτό είναι το πλαίσιο από το οποίο δεν μπορούμε να αποκλίνουμε. Και όταν θα συγκληθεί η πενταμερής με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρητή, πιστεύω ότι από αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσουν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κινηθούν. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε όλοι πλην της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα διμερή θέματα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει απευθύνει πρόσκληση στην Τουρκία για τη συνέχιση των διερευνητικών, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι το πλαίσιο τους αφορά μόνο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα υπάρχει μία έκθεση προόδου για την Τουρκία. «Θα παρουσιάζει συνολικά τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Θα δίνει στην Τουρκία μια θετική προοπτική και πρέπει να τη δίνει, αλλά θα βάζει και τις προϋποθέσεις και τους όρους υπό τους οποίους αυτή η λεγόμενη θετική ατζέντα μπορεί να υλοποιηθεί», σημείωσε. Αναφερόμενος στο ζήτημα των κυρώσεων τόνισε ότι «η πολιτική της απειλής των κυρώσεων τελικά είχε το αποτέλεσμα -τουλάχιστον μέχρι σήμερα, μπορεί πάλι κάτι αύριο να αλλάξει- ότι η Τουρκία έκατσε στο τραπέζι των συζητήσεων, δεν έχουμε ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο είναι καλοδεχούμενο, και νομίζω σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, επίσης, ότι Ελλάδα και Τουρκία αν και είχαν μεγάλες στιγμές έντασης τους τελευταίους μήνες δεν έφτασαν ένα βήμα από θερμό επεισόδιο.

Τέλος, απαντώντας αναφορικά με το αν υπάρχουν οι δυνατότητες επίλυσης των προβλημάτων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει ένα πλαίσιο με το οποίο προσέρχεται. Πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση και από την άλλη μεριά. Εάν το κλίμα δεν είναι καλό, εάν το κλίμα δυναμιτίζεται από συνεχείς δηλώσεις, αν η εξωτερική πολιτική μονίμως γίνεται εργαλείο εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, τότε τα πράγματα εκ των πραγμάτων δυσχεραίνουν πάρα πολύ. Αλλά να σας πω και κάτι, υπάρχει και το σενάριο να μην είμαστε σε απόλυτη ένταση και να μην έχουμε λύσει τη βασική μας διαφορά. Στο κάτω-κάτω υπήρχαν περίοδοι τα τελευταία 40 χρόνια, μεγάλες περίοδοι, που αυτό συνέβαινε. Αλλά τώρα για να γίνει αυτό πρέπει να μιλάμε και να συζητάμε, έστω κι αν αυτές οι συζητήσεις μπορεί να πάρουν καιρό. Να υπάρχει βασικά μια καλή διάθεση. Από εμένα υπάρχει, αλλά έχω την αυτοπεποίθηση να ξέρω ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, ότι έχουμε ισχυρούς συμμάχους και ότι έχουμε και μια ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, που μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με τον μήνα, γίνεται όπως βλέπετε πολύ ισχυρότερη».

Πηγή: ΚΥΠΕ / politis.com.cy

Διαβάστε επίσης

Περιντσέκ και Νετανιάχου για τα “δύο κράτη” στην Κύπρο

Νίκος Παναγιωτόπουλος στο «ΘΕΜΑ»: Τρεις φορές φτάσαμε κοντά σε θερμό επεισόδιο