Κύπρος: Μωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απωλέσαι

Πράξη βανδαλισμού από τον Αρχιεπίσκοπο – παράνομα, αυθαίρετα και ετσιθελικά

2 Φεβρουαρίου 2021

Αυθαίρετα και παράνομα και μετά από εντολή της Αρχιεπισκοπής Κύπρου κατεδαφίστηκαν τρία διατηρητέα κτίρια, που βρίσκονται πλησίον της Αρχιεπισκοπής και δίπλα από τον υπό ανέγερση Καθεδρικό Ναό.

Συγκεκριμένα, γύρω στις 10 το πρωί της Δευτέρας, ξεκίνησε η πράξη βανδαλισμού της πολιτιστικής κληρονομιάς από εκσκαφέα που ισοπέδωσε σχεδόν ολόκληρο το διατηρητέο οικοδόμημα και ο οποίος αποχώρησε στις 12:30, για να επανέλθει ξανά το απόγευμα, χωρίς να συνεχίσει όμως το επαίσχυντο έργο του. Κατά τη διάρκεια της συντέλεσης του εγκλήματος η ΑΗΚ δεν ήταν παρούσα, με αποτέλεσμα για αρκετή ώρα να υπάρχουν γυμνά καλώδια, θέτοντας σε κίνδυνο τους περαστικούς.

Σημειώνεται ότι εκδόθηκε πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής για την αναστήλωση από την ίδια την Αρχιεπισκοπή των τριών διατηρητέων κτιρίων, όπου προορίζονταν να γίνουν γραφεία και μουσείο. Η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις του Δήμου Λευκωσίας καταδίκασε με βδελυγμία και εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την παράνομη ενέργεια της Αρχιεπισκοπής να προχωρήσει στην κατεδάφιση διατηρητέων οικοδομών, οι οποίες βρίσκονται στο χώρο που ανεγείρεται ο Καθεδρικός Ναός της Αρχιεπισκοπής.

Σε σχετική ανακοίνωση, η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ τονίζει ότι η κατεδάφιση έγινε αυθαίρετα και παράνομα και αποτελεί ακόμη ένα «έγκλημα» σε βάρος των διατηρητέων οικοδομών που βρίσκονται εντός των τειχών της πόλης. «Αντί να συντηρούνται, κατεδαφίζονται. Είναι σοβαρό πλήγμα για την πολιτιστική μας κληρονομιά», επεσήμανε. Ζήτησε παράλληλα από τον δήμαρχο Λευκωσίας να συγκαλέσει άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και να συζητηθεί το θέμα με προτεραιότητα για λήψη όλων των αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων με στόχο την πλήρη αποκατάσταση των διατηρητέων οικοδομών, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και ανάλογα θα επανέλθει. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), Κωνσταντίνος Κωνσταντή, σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» εξέφρασε την αγανάκτησή του για την ντροπιαστική ενέργεια της Αρχιεπισκοπής.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, ο οποίος επισκέφθηκε επιτόπου τα μισογκρεμισμένα κτίρια, υπογράμμισε ότι θεσμοί όπως η Εκκλησία οφείλουν να είναι οι πρωτοστάτες για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. «Βλέπουμε παράνομα, αυθαίρετα και ετσιθελικά, να κατεδαφίζουν διατηρητέες οικοδομές, που αποτελούν κοσμήματα για την εντός των τειχών Λευκωσία, αλλά και για την Κύπρο γενικότερα.

Χωρίς άδειες και χωρίς ίχνος ευαισθησίας καταπάτησαν την πολιτιστική μας κληρονομιά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι ενώ οι αρμόδιες Αρχές έτυχαν από το πρωί ενημέρωσης για την παράνομη κατεδάφιση, ήταν απούσες. Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λευκωσίας επισημαίνει ότι διερευνά την κατεδάφιση των διατηρητέων οικοδομών. Τονίζει ότι «με λύπη διαπιστώσαμε σήμερα την κατεδάφιση διατηρητέων οικοδομών, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην οδό Ισοκράτους στην εντός των τειχών πόλη, οι οποίες γειτνιάζουν με τον υπό ανέγερση Καθεδρικό Ναό».

Ο δήμος γνωστοποίησε ότι η κατεδάφιση διενεργήθηκε χωρίς να εκδοθεί η σχετική άδεια. Συμπληρώνει ότι η αποκατάσταση των εν λόγω διατηρητέων οικοδομών περιλαμβανόταν στις άδειες που εκδόθηκαν για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και για τη σύνθετη ανάπτυξη στο οικοδομικό τετράγωνο του συγκροτήματος της Αρχιεπισκοπής. Τονίζει ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό περιστατικό το οποίο δήμος διερευνά σε βάθος και θα ενημερώσει ανάλογα.

Κωστής Πιτσιλλούδης
Πηγή: dialogos.com.cy