Ομάδα του ΠΟΥ μεταβαίνει στο Πεκίνο για να ερευνήσει την προέλευση του ιού

17 Δεκεμβρίου 2020

To Πεκίνο θα καλωσορίσει τη διεθνή ομάδα ερευνητών η οποία αναμένεται να μεταβεί στην Κίνα τον Ιανουάριο για να ερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που ηγείται της αποστολής.

Η Κίνα έχει αντιταχθεί έντονα στις εκκλήσεις για μια διεθνή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού, καταγγέλλοντας ότι είναι αντικινεζικές, όμως έχει δηλώσει ανοικτή σε μια έρευνα υπό τον ΠΟΥ.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ερευνητές του ΠΟΥ θα μπορέσουν να μεταβούν στην πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019, με τις συζητήσεις για το πρόγραμμά τους να συνεχίζονται.

«Ο ΠΟΥ συνεχίζει να έχει επαφές με την Κίνα και να συζητά τη διεθνή αποστολή και τα μέρη που αυτή θα επισκεφθεί», δήλωσε ο Μπαμπατούντε Ολοουοκούρε, διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα.

«Αυτή τη στιγμή αντιλαμβανόμαστε ότι η Κίνα καλωσορίζει τη διεθνή ομάδα και την επίσκεψή της (…) Αυτό αναμένεται, εξ όσων γνωρίζουμε, να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου», πρόσθεσε.

Χθες Τετάρτη μέλος του ΠΟΥ και διπλωμάτες είχαν δηλώσει στο Reuters ότι η αποστολή αναμένεται να μεταβεί στην Κίνα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου για να ερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι απέκρυψε το εύρος της επιδημίας, έχουν ζητήσει μια «διαφανή» έρευνα υπό τον ΠΟΥ και επέκριναν τους όρους της, με βάση τους οποίους Κινέζοι επιστήμονες θα αναλάβουν την πρώτη φάση της προκαταρκτικής έρευνας.

Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν υπονοήσει ότι ο ιός ίσως υπήρχε προτού εντοπιστεί στην Ουχάν, επικαλούμενα την παρουσία του στις συσκευασίες εισαγόμενων κατεψυγμένων προϊόντων και επιστημονικά έγγραφα τα οποία αναφέρουν ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στην Ευρώπη πέρυσι.

Ο Ολοουοκούρε δήλωσε ότι η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης της διεθνούς ομάδας θα εξαρτηθεί “από την έκδοση των αποτελεσμάτων κάποιων άλλων ελέγχων που διεξάγονται αρχικά”, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters / ροναwww.naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Γιατί το Πεκίνο εμποδίζει τη διενέργεια ερευνών του ΠΟΥ;