Ιος: Πρόβα τζενεράλε για την ιδιωτικοποίηση των τοπίων ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους του Αιγαίου;

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
17 Δεκεμβρίου 2020

Στη Βουλή φτάνουν οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τη διαχρονική περιβαλλοντική καταστροφή της Ιου από ανεξέλεγκτα επιχειρηματικά συμφέροντα υπό τον μανδύα «στρατηγικών επενδύσεων», τις οποίες έχει εγκρίνει η κυβέρνηση με τις ευλογίες του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη.

Στο πιο πρόσφατο δημοσίευμά μας (4.11.2020, «Η στρατηγική κατάληψη της Ιου από εξωχώριες εταιρείες») είχαμε αναδείξει ότι πλέον στο πανέμορφο αιγαιοπελαγίτικο νησί πάνω από το 35% των εκτάσεών του έχει περάσει στα χέρια ανώνυμων εταιρειών ιδίων ουσιαστικών συμφερόντων με παράξενες πράξεις αγοραπωλησιών σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2952/ 17.7.2020, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέταξε στον Ν. 3894/2010 τρία επενδυτικά σχέδια στην Ιο, ανοίγοντας τον δρόμο στις αιτούσες εταιρίες για να τους χορηγηθούν πλήθος κινήτρων, όπως χωροθέτηση, φορολογικές διευκολύνσεις, ταχεία αδειοδότηση, καθώς και ενίσχυση δαπανών εργατικού κόστους. Με αυτόν τον τρόπο η Ιος γίνεται το πρώτο μέρος όπου η τουριστική εκμετάλλευση περνάει μαζικά από τα χέρια των κατοίκων μονοπωλιακά στα ανώνυμα χέρια offshore εταιρειών.

Σημειώνεται πως στις 13 Νοεμβρίου 2020 στη Βουλή ο Αδ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε των επενδύσεων στην Ιο, τέθηκε στο πλευρό του επιχειρηματία Μιχαλόπουλου, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως επιχείρημα πληρωμένη διαφήμιση στους ΝY Times (που παρουσίασε ως άρθρο!) σχετικά με ένα από τα ξενοδοχεία της Ιου, τα οποία κατατάσσονται κατά τη διαφήμιση στα καλύτερα του κόσμου.

Σε συνέχεια των αποκαλύψεων της «Εφ.Συν.» και θεωρώντας πως είναι «αδιανόητο για μια ευνομούμενη πολιτεία να προωθεί ως Στρατηγικές Επενδύσεις επιχειρηματικά σχέδια τα οποία δεν έχουν τα εχέγγυα σεβασμού στο ευρωπαϊκό και εθνικό νομοθετικό πλαίσιο», 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο τον βουλευτή Νίκο Συρμαλένιο, που γνωρίζει την υπόθεση, κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στην οποία θίγουν πλήθος σημαντικών ζητημάτων.

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές, ο «υπουργός Ανάπτυξης σε πρόσφατη τοποθέτησή του επεσήμανε ότι η Enterprise Greece έλεγξε όλα τα στοιχεία των εταιρειών και εισηγήθηκε θετικά. Εντούτοις, αν και έχουν ζητηθεί επίσημα με την από 29/07/2020 επιστολή του Σωματείου “Σώστε την Ιο (Save Ios)” οι συνοδευτικοί φάκελοι της επένδυσης δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί. Προφανώς, επιλέγεται η εσκεμμένη αγνόηση των τεκταινόμενων στο νησί εδώ και πλέον της δεκαετίας και των νόμων και των κανόνων που διέπουν την προστασία του περιβάλλοντος, τη χωροταξία και τους όρους δόμησης».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν αναλυτικά στοιχεία για τη σωρεία παραβιάσεων στην Ιο του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει την προστασία του περιβάλλοντος, τη χωροταξία και τους όρους δόμησης. Υπογραμμίζουν πως τα «επενδυτικά σχέδια είχαν δρομολογηθεί επί σειράς κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, δεν πληρούσαν ούτε τα ελάχιστα κριτήρια υλοποίησης, άλλαζαν οι νόμοι για να γίνουν νόμιμες οι παρανομίες. Δεν προχώρησαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έρχεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. να επιβραβεύσει τις παρανομίες με την ένταξή τους στις Στρατηγικές Επενδύσεις, καλύπτοντας το παρελθόν και προωθώντας μια καταστροφική για το νησί “φιλο-επενδυτική” πολιτική».

Υπενθυμίζεται πως μόνο για μία από τις καταγγελλόμενες παρανομίες, τα μέχρι στιγμής επιβληθέντα πρόστιμα (περίπου 123 χιλιάδες ευρώ) είναι ψήγματα μπροστά στην καταστροφή που έχει συντελεστεί και συνεχίζει να συντελείται.

Κατά την επιτόπια επίσκεψή τους στο νησί, οι βουλευτές εξηγούν πως «διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι όχι μόνο τις πολεοδομικές παραβιάσεις και την περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και τις παράνομες διανοίξεις δρόμων, καθώς και την επιδείνωση της κατάστασης του οδικού δικτύου στο νησί». Κάνουν λόγο για κατάλυση του κράτους δικαίου, εργαλειοποίηση της τουριστικής ανάπτυξης, εμπαιγμό των ελεγκτικών υπηρεσιών, υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος ως προς την παραδοσιακή επιτυχημένη του μορφή, απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, για σωρεία καταγγελιών για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας (ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό κ.ά.), συρρίκνωση του ωφέλιμου δημοσίου χώρου. Πράγματι, πλέον, πλήθος ορμίσκων και παραλιών είναι περιφραγμένοι από ιδιωτικά συμφέροντα και δεν είναι προσβάσιμοι από τους επισκέπτες και τους δημότες, πλην των εκλεκτών των τεραστίων τουριστικών μονάδων».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους υπουργούς σε ποια κριτήρια βασίζεται η θετική εισήγηση της Enterprise Greece προς τη Διυπουργική Επιτροπή για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, αν ο υπουργός Ανάπτυξης προτίθεται να αναθεωρήσει την απόφαση περί ένταξης των παραπάνω έργων με βάση τα προαναφερθέντα δεδομένα και ζητούν άμεσες ενέργειες από το ΥΠΕΝ ώστε να διαφυλάξει το περιβάλλον της Ιου. Τέλος, ρωτούν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αν έχει ερευνήσει τις καταγγελίες που έχουν γίνει για πλημμελή άσκηση καθηκόντων αστυνομικών αναφορικά με τις δραστηριότητες μέχρι σήμερα των εταιρειών αυτών.

Πηγή: www.efsyn.gr