Οι Παλαιστίνιοι αποκλείονται από τους εμβολιασμούς κορονοϊού του Ισραήλ, καθώς τα εμβόλια πηγαίνουν σε εποίκους

Το Ισραήλ γιορτάζει μια εντυπωσιακή προσπάθεια εμβολιασμού, ωστόσο οι Παλαιστίνιοι αποκλείονται από αυτόν

3 Ιανουαρίου 2020

Το Ισραήλ γιορτάζει μια εντυπωσιακή προσπάθεια εμβολιασμού, έχοντας αρχικά δώσει εμβόλια κατά του κορονοϊού σε πάνω από το ένα δέκατο του πληθυσμού. Όμως οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα που έχει καταλάβει το Ισραήλ μπορούν μόνο να παρακολουθούν και να περιμένουν.

Καθώς ο κόσμος επιταχύνει αυτό που ήδη οδεύει να γίνει μια πολύ άνιση προώθηση εμβολιασμού – με ανθρώπους σε πλουσιότερα έθνη να εμβολιάζονται πρώτα – η κατάσταση στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη αποτελεί ένα έντονο παράδειγμα της διαφοράς.

Το Ισραήλ μεταφέρει παρτίδες του εμβολίου Pfizer / BioNTech βαθιά μέσα στη Δυτική Όχθη. Αλλά διανέμονται μόνο σε εβραίους εποίκους, και όχι στους περίπου 2,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν γύρω τους, οι οποίοι ίσως χρειαστεί να περιμένουν εβδομάδες ή μήνες.

“Δεν ξέρω πώς, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει τρόπος να κάνουν και μας προτεραιότητα;” είπε ο Μαχμούντ Κιλάνι, ένας 31χρονος αθλητικός προπονητής από την παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς. «Ποιος νοιάζεται για εμάς; Δεν νομίζω ότι κανείς ασχολείται με αυτό το ερώτημα. “

Δύο εβδομάδες από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού του, το Ισραήλ χορηγεί περισσότερες από 150.000 δόσεις την ημέρα, που αντιστοιχούν σε αρχικά εμβόλια για περισσότερους από ένα εκατομμύριο από τα εννιά εκατομμύρια πολίτες του – υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού από οπουδήποτε αλλού.

Τα κέντρα εμβολιασμού έχουν δημιουργηθεί σε αθλητικά στάδια και κεντρικές πλατείες. Άτομα άνω των 60 ετών, εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, φροντιστές και πληθυσμοί υψηλού κινδύνου έχουν προτεραιότητα, ενώ οι νέοι, υγιέστεροι άνθρωποι που πηγαίνουν σε κλινικές ανταμείβονται μερικές φορές με πλεόνασμα αποθεμάτων για να αποφευχθεί η σπατάλη αχρησιμοποίητων φιαλιδίων.

Ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είπε στους Ισραηλινούς ότι η χώρα θα μπορούσε να είναι η πρώτη που θα εξέλθει από την πανδημία. Εκτός από ένα πολύ προηγμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, μέρος της αιτίας της ταχύτητας θα μπορούσε να είναι οικονομικό. Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας είπε ότι η χώρα είχε πληρώσει 62 δολάρια τη δόση, σε σύγκριση με τα 19,50 δολάρια που πληρώνουν οι ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η περιορισμένης ρευστότητας Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία διατηρεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στα εδάφη, βιάζεται να πάρει εμβόλια. Ένας αξιωματούχος είπε, ίσως αισιόδοξα, ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να φτάσουν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, όταν ζητήθηκε χρονοδιάγραμμα, ο Αλί Άμπεντ Ράμπο, γενικός διευθυντής του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, υπολόγισε ότι τα πρώτα εμβόλια πιθανότατα θα φτάσουν τον Φεβρουάριο.

Αυτό θα γίνει μέσω μιας εταιρικής σχέσης υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ονομάζεται Covax, με στόχο να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες, η οποία δεσμεύτηκε να εμβολιάσει το 20% των Παλαιστινίων. Ωστόσο, τα εμβόλια που προορίζονται για το Covax δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση «έκτακτης ανάγκης» από τον ΠΟΥ, προϋπόθεση για την έναρξη της διανομής.

Ο Τζέραλντ Ρόκενσαουμπ, επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι «από νωρίς έως τα μέσα του 2021» προτού διατεθούν εμβόλια στο σύστημα Covax για διανομή στις παλαιστινιακές περιοχές.

Οι υπόλοιπες δόσεις αναμένεται να έρθουν μέσω συμφωνιών με φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά προφανώς καμία δεν έχει υπογραφεί μέχρι στιγμής.

Παρά την καθυστέρηση, η αρχή δεν έχει ζητήσει επίσημα βοήθεια από το Ισραήλ. Ο συντονισμός μεταξύ των δύο πλευρών σταμάτησε πέρυσι αφού ο Παλαιστίνιος πρόεδρος διέκοψε τους δεσμούς ασφαλείας για αρκετούς μήνες.

Ωστόσο, ο Ράμπο είπε ότι είχαν πραγματοποιηθεί «συνεδρίες» με το Ισραήλ. «Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει συμφωνία, και δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάτι πρακτικό επί του θέματος», είπε.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ενδέχεται να παρέχουν πλεόνασμα εμβολίων στους Παλαιστίνιους και ισχυρίζονται ότι δεν είναι υπεύθυνοι για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, επισημαίνοντας ενδιάμεσες συμφωνίες της δεκαετίας του 1990 που απαιτούσαν από την αρχή να τηρεί τα διεθνή πρότυπα εμβολιασμού.

Αυτές οι συμφωνίες προέβλεπαν μια πληρέστερη ειρηνευτική συμφωνία εντός πέντε ετών, ένα γεγονός που δεν συνέβη ποτέ. Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, ισραηλινές, παλαιστινιακές και διεθνείς ομάδες δικαιωμάτων κατηγορούν το Ισραήλ ότι παρακάμπτει τις ηθικές, ανθρωπιστικές και νομικές υποχρεώσεις ως κατακτητική δύναμη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Gisha, μια ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων, δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα παλαιστινιακές προσπάθειες να αναζητήσουν αλλού εμβόλια «δεν απαλλάσσουν το Ισραήλ από την τελική ευθύνη του έναντι των Παλαιστινίων που βρίσκονται υπό κατοχή».

Οι ανισότητες θα μπορούσαν ενδεχομένως να δουν τους Ισραηλινούς να επιστρέφουν σε κάποια μορφή ομαλότητας εντός των πρώτων τριών μηνών αυτού του έτους, ενώ οι Παλαιστίνιοι παραμένουν παγιδευμένοι από τον ιό. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον στόχο του Ισραήλ για την ανοσία αγέλης, καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης εργάζονται στο Ισραήλ και στους οικισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα ποσοστά μόλυνσης.

Στη Γάζα, έναν φτωχό θύλακα υπό ισραηλινο-αιγυπτιακό αποκλεισμό, το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό, τι στη Δυτική Όχθη. Οι Ισλαμιστές ηγέτες της λωρίδας, η Χαμάς, δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τον ιό και είναι εχθροί με το Ισραήλ και πολιτικοί αντίπαλοι με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς, εκτιμά ότι τα εμβόλια θα φτάσουν «εντός δύο μηνών», προσθέτοντας ότι υπήρχε συντονισμός με την ΠΟΥ και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η Χέμπα Άμπου Άσρ, 35 ετών, κάτοικος της Γάζας, συγκλονίστηκε όταν ρωτήθηκε πώς ένιωθε για το ότι άλλοι κάνουν το εμβόλιο πρώτα. «Προσπαθείτε σοβαρά να μας συγκρίνετε με το Ισραήλ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα;» ρώτησε. «Δεν μπορούμε να βρούμε δουλειά, φαγητό ή ποτό. Απειλούμαστε συνεχώς. Δεν έχουμε καν τα απαραίτητα για τη ζωή ».

Πηγή: The Guardian /Πηγή: kosmodromio.gr