Στην κατάψυξη θέλουν τον φάκελλο της Κύπρου

Tου Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Πλήρη άρνηση της Αθήνας να συνδράμει το έργο της συνάντησε μέχρι στιγμής η Επιτροπή για τον Φάκελλο της Κύπρου που συγκρότησε η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων για να διερευνήσει την τραγωδία του 1974. Η επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο Κύπριος σοσιαλιστής Βουλευτής Μαρίνος Σιζόπουλος απευθύνθηκε επανειλημμένως, δια του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής, σε διαδοχικούς Προέδρους της ελληνικής Βουλής (Ψαρούδα-Μπενάκη, Σιούφα, Πετσάλνικο) και στα Υπουργεία Εξωτερικών και ‘Aμυνας, ζητώντας τη συνδρομή τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το αίτημα επανέφεραν στο ανώτερο επίπεδο και ο προηγούμενος και ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Παπαδόπουλος και Χριστόφιας προς τους κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Η Αθήνα δεν αρνείται ακριβώς, αλλά δεν πράττει και τίποτα για να ικανοποιήσει το κυπριακό αίτημα.

Πολλοί στη Λευκωσία εικάζουν ότι ο πραγματικός λόγος της ελλαδικής άρνησης είναι ότι κάποιοι στην Αθήνα, και υπό τη σημερινή και υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, θα προτιμούσαν να μην αποκαλυφθεί ποτέ πλήρως και πάντως επισήμως, το μέγεθος της αμερικανικής εμπλοκής στα γεγονότα του 1974, ο ρόλος της αμερικανικής κυβέρνησης και των υπηρεσιών της στην ανατροπή του Μακαρίου, την τουρκική εισβολή που ακολούθησε και την απόφαση των αρχηγών των τριών επιτελείων να μην υπακούσουν τον Ιωαννίδη και να μην αντιδράσουν στην εισβολή, ενεργώντας ως όργανα της πρεσβείας των ΗΠΑ και της CIA, και όχι ως ‘Eλληνες αξιωματικοί.

Βεβαίως, το πράγμα είναι κάπως αστείο, γιατί όχι μόνο έχει ουσιαστικά αποδειχθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος των ΗΠΑ, αλλά και γιατί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν ζητήσει συγγνώμη! Πρόσφατα π.χ., η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” δημοσίευσε έναν τόμο με ορισμένες από τις βασικότερες καταθέσεις των πρωταγωνιστών που επίσης τα επιβεβαιώνουν, σε επιμέλεια Βίκτωρα Νέτα, ενώ οι Κύπριοι δημοσιογράφοι και ερευνητές Κώστας Βενιζέλος και Μιχάλης Ιγνατίου έχουν κατά καιρούς παρουσιάσει έγγραφα που κατατείνουν στην ίδια κατεύθυνση. Για τους φιλοαμερικανούς όμως των Αθηνών και της Λευκωσίας, η προσπάθεια κάλυψης των ΗΠΑ, έστω και άχρηστη στην πραγματικότητα για τη διαμόρφωση της ελληνικής ιστορικής συνείδησης, παραμένει επαρκώς χρήσιμη για να δείχνουν οι ίδιοι τον φιλοαμερικανισμό τους.

Ανεξαρτήτως πάντως της ελλαδικής άρνησης, η κυπριακή Επιτροπή έχει ήδη συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία που τεκμηριώνουν την ύπαρξη σχεδίων για την ανατροπή του Μακαρίου ήδη από το 1965 και αναμένεται ότι θα φωτίσουν περαιτέρω και σημαντικά την ιστορική έρυενα, υπογραμμίζουν κύκλοι που έχουν γνώση των εργασιών της. Η άρνηση του Γεώργιου Παπανδρέου να αποδεχθεί το σχέδιο ‘Ατσεσον ήταν η άμεση αιτία της ανατροπής του και δρομολόγησε την πορεία προς τη δικτατορία. Αλλά και η συνειδητοποίηση από τον δικτάτορα Παπαδόπουλο των αμερικανικών προθέσεων, που τον οδήγησε σε διακοπή της συνεργασίας με την ΕΟΚΑ Β’, καθώς και η άρνησή του να επιτρέψει τον εφοδιασμό του Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1973, έστρεψε τις αμερικανικές υπηρεσίες και τα ισραηλινά συμφέροντα εναντίον του, ευνοώντας την ανατροπή του από τον Ιωαννίδη.

“Κόσμος του Επενδυτή”, 13.8.2010