Ισπανία: Προβληματίζουν απόστρατοι αξιωματικοί νοσταλγοί του Φράνκο

Απόστρατοι αξιωματικοί επιτίθενται στην αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας, προσεγγίζουν τον μονάρχη Φίλιππο και κατακρίνουν τον κοινοβουλευτισμό.

13 Δεκεμβρίου 2020

Έντονο προβληματισμό για τα σχέδια και τις διαθέσεις σημαντικού τμήματος απόστρατων αξιωματικών του δικτατορικού καθεστώτος Φράνκο προκάλεσε η αποστολή το Σάββατο ακόμη μίας επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία συνυπογράφουν άλλοι 271 απόστρατοι αξιωματικοί.

Είχαν προηγηθεί ανάλογες πρωτοβουλίες από δύο ομάδες αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας και τους στρατού ξηράς με 39 και 73 μέλη αντιστοίχως, οι οποίοι τον Νοέμβριο συνέταξαν τις επιστολές διαμαρτυρίας προς τον μονάρχη Φίλιππο, διαμαρτυρόμενοι για το ότι, όπως υποστηρίζουν, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού και κρίσιμων νομοσχεδίων η κυβέρνηση στηρίζεται από «τρομοκράτες και οπαδούς αποσχιστικών κινημάτων». Εννοούν φυσικά τα περιφερειακά κόμματα Καταλανών και Βάσκων, τα οποία εν μέρει προσφέρουν πολιτική στέγη σε υποστηρικτές αποσχιστικών τάσεων ή και πρώην θιασώτες της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Έκπληξη και ανησυχία προκάλεσε επίσης η δημοσίευση ιδιωτικής συνομιλίας στο Whatsapp, στην οποία απόστρατοι βρίζουν σκαιά τον πρωθυπουργό Σάντσεθ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιγκλέσιας. Το περιεχόμενο της συνομιλίας δημοσιεύθηκε στην κρατική τηλεόραση RTVE και άλλα ισπανικά ΜΜΕ και μέχρι στιγμής δεν έχει διαψευστεί. Μεταξύ άλλων οι αξιωματικοί επαινούν τον πρώην δικτάτορα Φράνκο που «εξαφάνισε» τουλάχιστον 100.000 αντιπολιτευόμενους και ζητούν την κατάργηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ενώ ένας από αυτούς, ο στρατηγός Φρανθίσκο Μπέκα, καλεί τους συνομιλητές του να εκτελέσουν «26 εκατομμύρια καθάρματα» και να «ετοιμαστούν για τον αγώνα».

Αν και η υπουργός Άμυνας, Μαργκαρίτα Ρόμπλες, επιμένει ότι οι συντάκτες της επιστολής δεν εκπροσωπούν κανέναν, ιστορικοί όπως ο Νάτσο Ρουίθ κάνει λόγο για μία «μακάβρια υποκίνηση σε πραξικόπημα» και προειδοποιεί ότι «το παρελθόν επιχειρεί να επιστρέψει, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο». Αλλά και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Levante, Αλέξις Μάρι, εκτιμά ότι «Δεν πρόκειται για παρανοϊκούς ηλικιωμένους, αλλά για πρώην στρατηγούς με σημαντική επιρροή στο στράτευμα».

Δέον να σημειωθεί πως το ακροδεξιό κόμμα VOX έσπευσε να επικροτήσει την πρωτοβουλία των αποστράτων. «Είναι δικοί μας άνθρωποι», δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής του VOX Μακαρένα Ολόνα.

Πηγές: Deutsche Welle / kosmodromio.gr