Της Μαρούλας Πλήκα
6 Δεκεμβρίου 2020
Δεν έχει τέλος η τραγωδία που ζει η Θεσσαλονίκη εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ακόμη διασποράς του SARS-CoV-2. Η πόλη συνεχίζει να κρατά το θλιβερό σκήπτρο της πρωτιάς στις νέες μολύνσεις και στους θανάτους, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία της καταρρέουν και καθημερινά στα κοιμητήριά της ανοίγουν επιπλέον τάφους για τα θύματα της πανδημίας.
Έτσι, λοιμωξιολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι τυχόν χαλάρωση του lockdown τουλάχιστον έως το τέλος Δεκεμβρίου θα είναι «εγκληματική» πράξη, αφού δεν υπάρχει σύστημα Υγείας ικανό να υποστηρίξει τυχόν περαιτέρω αναζωπύρωση στις νέες μολύνσεις.
Θλιβερές πρωτιές
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου δεν προμηνύουν ότι θα υπάρχει βελτίωση της κατάστασης. Τα νέα κρούσματα συνεχίζουν να είναι πάνω από 400 τις περισσότερες ημέρες, ενώ οι εισαγωγές ασθενών, αν και έχουν μειωθεί, συνεχίζουν να είναι αρκετές δεκάδες σε καθημερινό επίπεδο και τα εξιτήρια πολύ λιγότερα από τις εισαγωγές. Με όλες τις ΜΕΘ κατειλημμένες, οι εκτιμήσεις των γιατρών είναι πως οι απώλειες ζωών θα συνεχιστούν πιθανότατα με τους ίδιους ρυθμούς των τελευταίων ημερών και το επόμενο 15νθήμερο.
Σύμφωνα με τον συντονιστή διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου Δ. Χλωρό, η θνητότητα συναρτάται με την πίεση που δέχεται το σύστημα, διότι όσο αυτή αυξάνεται τόσο πιο δύσκολη γίνεται η νοσηλεία και η θεραπεία των ασθενών. Ίσως γι’ αυτό η Θεσσαλονίκη καταγράφει και πανευρωπαϊκές πρωτιές σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους…
Στις ΜΕΘ και στις «κοβιντοκλινικές» δίνονται καθημερινά εξαντλητικές «μάχες» από το προσωπικό για να κρατηθούν ασθενείς με Covid-19 στη ζωή, για να αποφύγουν τη διασωλήνωση, διότι στις ΜΕΘ τα ποσοστά θνησιμότητας αγγίζουν το 50%, για να εξυπηρετηθούν οι εκατοντάδες ασθενείς στις απλές κλινικές Covid-19. Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία νιώθουν εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά και καταρρέουν μαζί με το σύστημα, που δεν αντέχει άλλη πίεση.
Δεν χωράνε άλλα λάθη
Δυστυχώς όμως, η αποσυμπίεση των νοσοκομείων αργεί ακόμη. Είναι «μαραθώνιος και όχι δρόμος ταχύτητας», όπως είπε και ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Παπανικολάου, αφού η διασπορά του SARS-Cov-2 συνεχίζεται ανεξέλεγκτα. Αυτό επιβεβαιώνουν τουλάχιστον οι επιστήμονες του ΑΠΘ, που μετράνε τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορωνοϊού στα λύματα της ΕΥΑΘ. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και μετά από πέντε εβδομάδες περιοριστικών μέτρων, οι μετρήσεις έδειξαν ότι το ιικό φορτίο βρίσκεται ακόμη στα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί στις αρχές Νοεμβρίου! Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους γι’ αυτήν την αργή αποκλιμάκωση και προειδοποιούν ότι υπάρχει σταθεροποιητική τάση του αλλά σε υψηλά επίπεδα «πολύ εύκολα μπορεί να γίνει ξανά εκθετικά αυξητική». «Αυτές τις κρίσιμες ώρες, το περιθώριο λάθους πρέπει να είναι το μικρότερο δυνατόν» τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση και προφανώς προς το Μαξίμου, το οποίο συνεχίζει να έχει ρόλο «θεατή» στην τραγωδία της Θεσσαλονίκης…
Τελικά κολλάει και στον ΟΑΣΘ…
Προσπαθώντας να δώσουν μια λογική απάντηση στο γιατί “κόλλησε” μια «κλειστή» πόλη στο υψηλό αυτό ιικό φορτίο, λένε ότι μπορεί να φταίει που «τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τον Νοέμβριο δεν ήταν εξ αρχής αντίστοιχα εκείνων της περασμένης άνοιξης», όπως και «μια μεγαλύτερη και αδικαιολόγητη χαλαρότητα των πολιτών» εξαιτίας της κόπωσης. «Κλείσαμε τις πόρτες των σπιτιών μας όταν ο ιός ήταν στα δωμάτια» επισημαίνουν επίσης, αφού η ενδοοικογενεική μόλυνση καταλαμβάνει πλέον μεγάλα ποσοστά μεταξύ των νέων κρουσμάτων. «Ένα ακόμη ζήτημα που ίσως δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς αφορά χώρους εν δυνάμει υπερμετάδοσης του ιού και κυρίως τα λεωφορεία και τις λαϊκές αγορές. Ίσως θα μπορούσαν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα εκεί, υπάρχουν λύσεις που έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως, για παράδειγμα, η προσωρινή ένταξη τουριστικών λεωφορείων στον στόλο του ΟΑΣΘ για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, το μεγαλύτερο άπλωμα των πάγκων στις λαϊκές αγορές κ.λπ.» επισήμανε «κομψά» ο πρύτανης του ΑΠΘ, που δεν είναι καθόλου ΣΥΡΙΖΑ…
Όχι, ρε Γιάννη…
«Όχι, ρε Γιάννη….». Με αυτή τη φράση μέσα από τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φίλοι και φίλες αποχαιρέτησαν ένα από τα πάνω από 2.700 θύματα της πανδημίας έως την περασμένη Παρασκευή. Εκείνοι ήξεραν ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 111 νέους θανάτους, με τη διάμεση ηλικία των θανόντων στα 80 έτη και στις ΜΕΘ έδιναν μάχη 596 ασθενείς, αλλά δεν ήξεραν ότι ανάμεσά τους ήταν και ένας δικός τους άνθρωπος.
Ο Γιάννης έγινε «στατιστική», όχι όμως για τους οικείους και τους φίλους του που ακόμη δεν πιστεύουν ότι τον έχασαν έτσι ξαφνικά μέσα σε λίγες ημέρες… Δεν ήταν καν στη διάμεση ηλικία των θανόντων όταν άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του «Γεννηματά». Ήταν 64 χρόνων, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, ενώ είχε κόψει το κάπνισμα πριν από τουλάχιστον μια 15ετία. Σε πάρτι σίγουρα δεν συμμετείχε, ακολουθούσε τα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως οι περισσότεροι/ρες. Μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και δρόμους, όχι στα καφέ και στα καφενεία με το που θα καθίσεις στην καρέκλα. Αυτά ίσχυαν έως τα τέλη Οκτωβρίου και ας κάλπαζε ο αριθμός των κρουσμάτων και στην περιοχή του.
Δυστυχώς, τον βρήκε το κακό. Διαγνώστηκε θετικός στον SARS-CoV-2, νοσηλεύτηκε σε περιφερειακό νοσοκομείο που δεν διαθέτει ΜΕΘ και μετά από κάποιες μέρες, όταν η κατάστασή του χειροτέρεψε, διακομίστηκε διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γεννηματά». Περίπου τρεις εβδομάδες έδινε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, αλλά δεν άντεξε, νικήθηκε… Λίγοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού όσοι είχαν το δικαίωμα να τον συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία στα κοιμητήρια. Η κηδεία έγινε βάσει του πρωτοκόλλου και η μοναξιά που βίωσε ο ιδιαίτερα κοινωνικός Γιάννης από την ώρα που μπήκε στο νοσοκομείο και στη ΜΕΘ τον ακολουθεί ακόμη και στον θάνατο. Ήδη στην πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας των περίπου 20.000 κατοίκων που ζούσε μετράνε πάνω από 20 θύματα της πανδημίας…
Πηγή: www.avgi.gr