Αμμόχωστος | Συνέντευξη Αντρέα Μορφίτη στον Φιλελεύθερο

Συνέντευξη με τον δημοτικό σύμβουλο Αμμοχώστου Αντρέα Μορφίτη

Κύριε Μορφίτη,

Είμαι βέβαιος, αν κρίνω και από την πρόσφατη κυρίως αρθρογραφία σας, ότι αυτή ειδικά την περίοδο διακατέχεστε από έντονα συναισθήματα και βασανιστικούς προβληματισμούς, ιδιαίτερα και συγκεκριμένα για την Αμμόχωστο.
Μπορείτε να μας τα περιγράψετε;

Ναι. Ειδικά τους  τελευταίους  μήνες  έχω έντονες ανησυχίες  που δεν με αφήνουν ούτε στιγμή να ησυχάσω και να ηρεμήσω.

Νοιώθω:

Aπέραντη οργή για τις προκλητικές ενέργειες της τουρκίας που ξεπερνούν κάθε όριο αυθαιρεσίας, ετσιθελισμού, αυταρχικότητας, απάνθρωπης συμπεριφοράς, περιφρόνησης των διεθνών αρχών δικαίου και ηθικής.

Απελπισία γιατί διαπιστώνω  πως η κατάσταση, ιδιαίτερα με την Αμμόχωστο, διανύει την πιο τραγική πτυχή της και θεωρώ ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Αγανάκτηση γιατί προσπαθούμε να αντιδράσουμε σήμερα αυτοσχεδιάζοντας ενώ αφήσαμε άπρακτο και ανεκμετάλλευτο  ένα εξαιρετικά  μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον έξι  ολόκληρων χρόνων.

Η ιστορία με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων του 2013 όχι μόνο δεν μας φρονημάτισε αλλά επαναλήφθηκε σε όλη την τραγικότητα της .

Nτροπή και προσβολή γιατί ενώ οι Τ/Κ συμπατριώτες μας , και μάλιστα με επικεφαλής τον Μουσταφά Ακιντζί, κατά χιλιάδες διαδήλωναν στους δρόμους και στις πλατείες της κατεχόμενης Λευκωσίας – με υποδειγματική πειθαρχία και παραδειγματικό παλμό- φωνάζοντας εναντίον του Ερντογάν και του βαθέως κράτους της τουρκίας , οι Ε/Κ συμπατριώτες μας, πάλιν κατά χιλιάδες,  κατέστρεφαν το κέντρο της Λεμεσού για τα καταπιεστικά δήθεν μέτρα που επέβαλε η Κυβέρνηση για να τους προστατέψει από τον κορωνοiό.

Την ίδια ώρα οι δικοί μας ηγέτες εξαντλούσαν τη δραστηριότητα τους βγάζοντας ανέξοδες διακηρύξεις , οχυρωμένοι τάχατες από τα μέτρα εναντίον της πανδημίας.

Διευκρινίζω ότι οι διαδηλώσεις στα κατεχόμενα διεξήγοντο πολύ πιο πριν επιβληθούν στις ελεύθερες περιοχές τα περιοριστικά μέτρα στις διακινήσεις και συγκεντρώσεις. Προφάσεις εν αμαρτίαις !!!!

Βαθιές ανησυχίες γιατί είναι ορατό το ενδεχόμενο εποικισμού του τελευταίου κομματιού της πόλης μου και είναι ψηλαφητός ο κίνδυνος επιστροφής μερίδας συμπολιτών μου  κάτω από τ/κ – τουρκική διοίκηση (δημοσιογραφικές πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό σε 300, αλλά φοβάμαι πως είναι πολύ μεγαλύτερος (εφημερίδα «καθημερινή» 22/11/20)

Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι κυριότεροι λόγοι που φτάσαμε σ’ αυτό το θλιβερό σημείο;

Θα αποφύγω να σχολιάσω και να αξιολογήσω τις διάφορες φάσεις / σχέδια που διήλθε το θέμα της Αμμοχώστου, γιατί αυτό δεν είναι της παρούσης. Θεωρώ όμως χρήσιμο να αναφερθώ σε κομβικά σημεία τα οποία  σηματοδότησαν τον οδικό χάρτης της τουρκίας  που μας οδήγησαν στα σημερινά τραγικά διλήμματα και αδιέξοδα και για τα οποία εμείς οι ίδιοι φέρουμε το δικό μας μερίδιο  ευθύνης .

 • Στις 27/2/14, 18/4/14, 6/5/14 και 19/7/14 έθεσα για συζήτηση στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου το θέμα|: «Πληροφορίες για κινήσεις Αμμοχωστιανών πολιτών και οργανώσεων για μαζικές προσφυγές και πιθανές προθέσεις τους να επιστρέψουν στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου κάτω από τ/κ – τουρκική διοίκηση».

Η πρότασή μου απορρίφθηκε από τον τότε Δήμαρχο μας μ . Αλέξη Γαλανό με το σκεπτικό ότι η συζήτηση του θέματος   θα διχάσει τους Αμμοχωστιανούς.

 • Το ίδιο θέμα έθεσα και σε συναντήσεις αντιπροσωπείας του Δήμου Αμμοχώστου με τον τότε ΥΠΕΞ κ Ιωάννη Κασουλίδη στις 7/8/14 και τον τότε Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ Νίκο Χριστοδουλίδη στις 14/10/14.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ακόμα τους χειρισμούς επί του θέματος που έθεσα.

 • Στις 15/1/15 ο τότε Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο Joe Koening, σε συνάντησή του στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αμμοχώστου στη Δερύνεια με το ΕΒΕΑ, προκάλεσε ευθέως τους εμποροβιομήχανους της Αμμοχώστου να αρχίσουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην πόλη τους κάτω από τ/κ διοίκηση. Ουδεμία αντίδραση εκδηλώθηκε και ουδείς σχεδιασμός αντιμετώπισης αυτού του ενδεχομένου, εξ όσων διαφαίνονται ,  έγινε από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 • Στις 23/7/15, ο συνομιλητής μας πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης ομολόγησε σε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου Αμμοχώστου ότι «το θέμα της επιστροφής της περιφραγμένης πόλης παραμερίστηκε ως ΜΟΕ γιατί ο κ. Ακιντζί έθετε ως  προϋπόθεση την  αναγνώριση από την Κυπριακή Δημοκρατία του αεροδρομίου της Τύμπου».  ( Τρία χρόνια αργότερα, στις 12/11/18, τού ανοίξαμε το οδόφραγμα της πόλης στο σημείο της Δερύνειας !!!).
 • Την Άνοιξη του 2017, ο Κουντρέτ Οζερσάϊ διαλαλούσε σε όλα τα ΜΜΕ και με κάθε ευκαιρία ότι θα άνοιγε την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και όσοι Ε/Κ επιθυμούσαν  να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση θα μπορούσαν  να το πράξουν μέσω της Επιτροπής Αποζημιώσεων των κατεχομένων.
 • Ο συνομιλητής μας κ Ανδρέας Μαυρογιάννης σε διάλεξή του στο ΚΥΚΕΜ Λάρνακας στις 3/5/17 προειδοποίησε ότι «ενδεχόμενη επιστροφή Ε/Κ στην Αμμόχωστο υπό τ/κ διοίκηση θα είναι η ταφόπλακα στο θέμα της επιστροφής όλης της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της και θα επηρεάσει καθοριστικά την πορεία των συνομιλιών»
 • Το καλοκαίρι του 2017, οι τούρκοι άνοιξαν την παραλία του Αγίου Μέμνονα, λίγα μέτρα πιο κάτω από το τωρινό οδόφραγμα Δερύνειας, για χρήση δήθεν από τους Αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, παραβιάζοντας για πρώτη φορά το status quo  της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Δεν θυμάμαι να έγινε ποτέ κάποια αντίδραση, ούτε από την Πολιτεία, ούτε από τον ίδιο  το Δήμο Αμμοχώστου.

Η ενέργεια αυτή, μέτρησε τις αντιστάσεις και το πολιτικό μας ανάστημα  και αποτέλεσε το  πρόκριμα και τον προπομπό των εξελίξεων του 2019-2020.

 • Στις 2/9/19, ο Κουντρέτ Οζερσάϊ πραγματοποίησε τις απειλές και τους σχεδιασμούς του.

Άνοιξε μέρος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και διοργάνωσε σε κλεμμένο ξενοδοχείο Ε/Κ την «ημερίδα  για το άνοιγμα της Αμμοχώστου» με τη συμμετοχή διακεκριμένων νομικών, συνταγματολόγων, διεθνολόγων, οικονομολόγων κτλ από την τουρκία και το ψευδοκράτος του.

 • Έθεσα και πάλιν το θέμα για συζήτηση και χάραξη στρατηγικής , σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ , στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου στις 5/7/19, 20/8/19 και 30/8/19, αλλά η πρότασή μου έπεσε και πάλιν σε ώτα μη ακουόντων για λόγους τους οποίους δεν θα ήθελα στο παρόν στάδιο να αναφέρω, αλλά επιφυλάττομαι να επανέλθω στο μέλλον .

Κύριε Μορφίτη, Με βάση τα όσα μας έχετε καταθέσει πιο πάνω, ασφαλώς θεωρείτε πως υπάρχουν ευθύνες για τις σημερινές εξελίξεις. Θα θέλατε να μας δώσετε τη δική σας κριτική;

Ασφαλώς και υπάρχουν ευθύνες! Και μάλιστα ασήκωτες !

Άμεσες ή έμμεσες, μικρές ή μεγάλες αλλά όλες ασυγχώρητες .

Όπως σας έχω αναφέρει στην αρχή της συνέντευξής μας , τουλάχιστον από το 2014 παρουσιάστηκαν ευκρινώς τα σημεία των καιρών για τις εξελίξεις που βιώνουμε σήμερα. Και μάλιστα σε…αίθριο καιρό !

Αποτύχαμε παταγωδώς να τα μελετήσουμε έγκαιρα, ψύχραιμα, επιστημονικά και σε βάθος. Να κάνουμε τουλάχιστον κάτι ανάλογο που έκαναν οι τούρκοι μέσα σε ολόκληρες δεκαετίες.

Να προσεγγίσουμε τους συμπατριώτες μας, να ακούσουμε τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους, να ασχοληθούμε με τα επιχειρήματα και τις σκέψεις τους και να τους θωρακίσουμε με πρακτικά μέτρα έναντι των επερχόμενων ορατών κινδύνων.

Στην «αντίπερα όχθη» υπήρχε προ πολλού χρόνου  και υπάρχει ακόμα ένας ιδιώτης Ε/Κ  νομικός, ο Αχιλλέας Δημητριάδης ,  ο οποίος συστηματικά και επαγγελματικά με τη συνεργασία Τ/Κ  και τούρκων νομικών μελετούσε και προωθούσε το θέμα των προσφυγών στην Επιτροπή Αποζημιώσεων που λειτουργεί  στο ψευδοκράτος  και της προοπτικής να επιστρέψουν οι Ε/Κ  ιδιοκτήτες περιουσιών κάτω από τ/κ –τουρκική διοίκηση ως μια δυνατότητα να επανακτήσουν την κυριότητα των περιουσιών τους.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις δεκάδες των νομικών της συμβούλων και εμπειρογνωμόνων – Κυπρίων και ξένων – μπήκε καμμιά φορά στη διαδικασία να εξαντλήσει το θέμα μέσα από ένα διαρκή και ειλικρινή  διάλογο με τον κ. Δημητριάδη και να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα και πορίσματα. Ούτε και θυμάμαι καμμιά φορά – τουλάχιστον από το 2015 μέχρι των ημερών μας – η Νομική μας Υπηρεσία να κάνει τις δικές της δημόσιες παρεμβάσεις και να καθοδηγήσει τις πολιτικές μας ηγεσίες, τα Πολιτικά Κόμματα, τον Δήμο της Αμμοχώστου, τα οργανωμένα σύνολα και τους απλούς πολίτες για το δέον γενέσθαι.

Με τρομάζει πραγματικά η στιγμή  που θα έρθει –και ήγγικεν γαρ η ώρα- κατά την οποίαν οι απλοί πολίτες θα παρέμβουν αυθαίρετα στις πολιτικές διαδικασίες και είτε μέσω των μαζικών προσφυγών στην «Επιτροπή Αποζημιώσεων», είτε με τη βούλησή τους να επιστρέψουν κάτω από τ/κ – τουρκική διοίκηση, θα αναδιαμορφώσουν  καθοριστικά το μέλλον της Αμμοχώστου και την πορεία των συνομιλιών.

Με καθυστέρηση πολλών ετών,  μερικές πολιτικές και κομματικές ηγεσίες ξύπνησαν επιτέλους – έστω και τώρα – από το λήθαργο και με ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις τους, δηλώνουν ότι οι μαζικές προσφυγές  Ε/Κ  στην Επιτροπή Αποζημιώσεων θα δημιουργήσουν αρνητικά δεδομένα στην πορεία των διαπραγματεύσεων και η ενδεχόμενη επιστροφή υπό τ/κ – τουρκική διοίκηση θα πλήξει ανεπανόρθωτα την πορεία μας προς την  επίλυση του Κυπριακού μέσα στις υφιστάμενες παραμέτρους και αποφάσεις του Ο.Η.Ε..

Είναι και άλλες Πολιτικές Δυνάμεις τις οποίες ο λαός γνωρίζει, που νίπτουν τας χείρας τους χειρότερα από τον Πόντιο Πιλάτο και εξαντλούνται στην ανέξοδη και επιδερμική αναφορά ότι «Η διαχείριση της ιδιωτικής περιουσίας εκ μέρους των πολιτών αποτελεί ατομικό τους δικαίωμα», αποφεύγοντας σκόπιμα να ενημερώσουν και να προειδοποιήσουν το λαό για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει στο εθνικό μας θέμα  η εκχώρηση της περιουσίας τους σε τουρκικά χέρια και η εθελούσια υποταγή στον κατακτητή της ίδιας της πόλης και της Πατρίδας τους.

Για την ιστορία και μόνον αναφέρω ότι εξαίρεση απετέλεσε το Κίνημα Αλληλεγγύη που με επανειλημμένες ανακοινώσεις προειδοποιούσε έγκαιρα για τους επερχόμενους κινδύνους τέτοιων πρωτοβουλιών και μεθόδων.

Η σαφής δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στις 13/8/2020 « . . . Για τούτο και η έκκλησή μου να κωφεύσετε σε όσους για δικούς τους λόγους, σας καλούν τάχα να επιστρέψετε σε μια Ελληνικότατη περιοχή υπό τ/κ διοίκηση …» έπεσε σε ώτα μη ακουόντων και προσέκρουσε πάνω στα τετελεσμένα μιας μη αναστρέψιμης πορείας προς τον όλεθρο που συντελέστηκε τα τελευταία τουλάχιστον 6 χρόνια.

Ποιές , κατά την άποψη σας , θεωρείτε τις κυριότερες επιπτώσεις από ενδεχόμενη επιστροφή συμπολιτών σας κάτω από τ/κ διοίκηση;

Θα αναφέρω τις κατά μένα κυριότερες και τις πλέον ορατές

 • Θα ναρκοθετήσουμε  τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και ιδιαίτερα το 550/84 & 789/1992 και τις αποφάσεις της Ε.Ε. και θα διεμβολίσουμε  όλες τις προσπάθειες εφαρμογής τους
 • Θα κλείσουμε οριστικά το κεφάλαιο Αμμόχωστος
 • Θα θέσουμε τέρμα στην ιστορία της πόλης μας
 • Θα υποσκάψουμε τις όποιες διπλωματικές & πολιτικές προσπάθειες καταβάλλονται ή/και μπορούν να καταβληθούν
 • Θα αποτελέσουμε πρόκριμα υποταγής στα καλεύσματα και στις πολιτικές της Τουρκίας
 • Θα πλήξουμε την πορεία των συνομιλιών και το ίδιο το πλαίσιο λύσης & των παραμέτρων του ΟΗΕ
 • Θα προκαλέσουμε βαθύτερο ρήγμα στην διχόνοια και στη διάσπαση των Αμμοχωστιανών
 • Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την ευρύτερη κοινή γνώμη στην Κύπρο , στην Ελλάδα και τον ευρύτερο Ελληνισμό
 • Θα χάσουμε την αξιοπιστία και τα στηρίγματα μας ανάμεσα στους συμμάχους και φίλους μας και θα καταστούμε έρμαια της περιφρόνησης της διεθνούς κοινής γνώμης
 • Θα αποτελέσουμε μοναδικό προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία εθελοδουλίας στον κατακτητή
 • Θα νομιμοποιήσουμε το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων και θα τους προσφέρουμε το άλλοθι για παρόμοιες ενέργειες και σε άλλες περιοχές της κατεχόμενης πατρίδας μας
 • Θα μονιμοποιήσουμε την κατοχή και θα καταστήσουμε ανέφικτη κάθε περαιτέρω αντίσταση
 • Θα μετατραπούμε σε  οχήματα και προαγωγούς της τουρκικής προπαγάνδας ότι η Τουρκία δεν είναι εισβολέας αλλά ειρηνευτής
 • Θα ενισχύσουμε τον νεοεκλεγέντα κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και θα στηρίξουμε την πολιτική & την επιδίωξη του για δύο  κράτη στην Κύπρο
 • Θα αποτελέσουμε την απαρχή νέων δεινών για την Πατρίδα μας
 • Θα σταματήσουμε κάθε διεκδίκηση για ισότιμη κατανομή βαρών και για αποζημίωση για απώλεια χρήσης των κατεχομένων περιουσιών μας
 • Θα γίνουμε υποχείρια του κατοχικού καθεστώτος και της επεκτατικής πολιτικής του βαθέως κράτους της Τουρκίας
 • Θα μετατραπούμε σε φορείς και πιόνια της τουρκικής προπαγάνδας
 • Θα αποδυναμώσουμε  τις διεθνείς αντιδράσεις εναντίον του Ερτογάν και θα ναρκοθετήσουμε  τις επί θύραις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων εναντίον του (Δεκέμβριος 2020)
 • Θα δώσουμε οριστικό τέρμα στην πρόνοια του ψηφίσματος 550 που προνοεί επιστροφή κάτω από την διοίκηση του ΟΗΕ και του 789 που ορίζει την επιστροφή στους νόμιμους κατοίκους της Αμμοχώστου ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης
 • Όσοι επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση θα έχουν την τύχη και το μέλλον κατά το προηγούμενο των εγκλωβισμένων της Καρπασίας και του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

 • Κάτω από ποιούς όρους και προϋποθέσεις θα κληθούν να επιστρέψουν ορισμένοι Αμμοχωστιανοί και ποιά θα είναι τα εχέγγυα εφαρμογής των όρων και προϋποθέσεων από ένα αδίστακτο καθεστώς του νεοσουλτάνου της Άγκυρας ;
 • Ποια σατανικά μυαλά επεξεργαστήκαν αυτή την πολιτική ραδιουργία και με την σύμπραξη ποιών ημετέρων δυνάμεων και πολιτών ;
 • Γιατί σιωπούν οι εκλελεγμένοι αντιπρόσωποι των Αμμοχωστιανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αμμοχώστου;
 • Πού σταματούν  τα προσωπικά συμφέροντα και πού αρχίζει και υπερισχύει  το Εθνικό συμφέρον  ;

Κύριε Μορφίτη, Έχετε κάποιο τελευταίο μήνυμα να απευθύνετε στους συμπολίτες σας;

Aσφαλώς! Είναι ακριβώς το ίδιο μήνυμα που έστειλα μέσω παρόμοιας συνέντευξης μου στην εφημερίδα σας που δημοσιεύτηκε στις 15/8/2017. Το επαναφέρω αυτούσιο:

 • «Να διαδηλώσουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στην ανάγκη για εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου και να προασπίσουν την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνειά τους, αλλά και την ένδοξη ιστορία της πόλης μας.
 • Να παραμείνουν συσπειρωμένοι και να αντισταθούν στους δόλιους τουρκικούς σχεδιασμούς, η υλοποίηση των οποίων θα έχει καταλυτικά αποτελέσματα, τόσο για την υπόθεση της Αμμοχώστου, όσο και για την αίσια έκβαση της επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος.
 • Να ενισχύσουν κάθε προσπάθεια που θα τείνει προς την εφαρμογή των Ψηφισμάτων 550/1984 και 789/1992 που προνοούν την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.
 • Οι Βουλευτές της Αμμοχώστου, σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν, να λύσουν επιτέλους τη σιωπή τους και να καθοδηγήσουν τους συμπολίτες που τους εξέλεξαν στο αξίωμα που κατέχουν».