Αόρατες οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Του Ανδρέα Πετρόπουλου
23 Νοεμβρίου 2020

Αβοήθητοι θα μείνουν φέτος μέσα στις γιορτές σχεδόν 3 εκατ. πολίτες. Είναι οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής για στήριξη αυτών των “ευάλωτων ομάδων” αποδείχθηκε τεράστιος εμπαιγμός.

Η κυβέρνηση εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης δεν θα δώσει ούτε ευρώ στις συγκεκριμένες κατηγορίες, οι οποίες στο πολύ πρόσφατο παρελθόν (2018) έλαβαν ακριβώς την ίδια περίοδο έκτακτη βοήθεια πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Νοεμβρίου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ διευκρινίσεις, την ίδια ημέρα, είχε δώσει και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης.

Την περασμένη Πέμπτη, όλα αυτά αποδείχθηκαν απλώς ψέματα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Εργασίας Γ. Βρούτσης άφησαν εμβρόντητους εκατομμύρια άνεργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, λέγοντάς τους ουσιαστικά ότι “κοινωνικό μέρισμα” απλώς… δεν υπάρχει!

Μισό δώρο

Ακόμα χειρότερα για τους χαμηλόμισθους και όσους έχουν βγει σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι το δώρο των Χριστουγέννων θα είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 50%.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Βρούτσης τόνισε ότι “η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ‘ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ’ θα καταβληθεί από το κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του ‘Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ’».

Δηλαδή όσοι εργαζόμενοι έχουν μπει σε αναστολή για οποιοδήποτε διάστημα από τον περασμένο Μάρτιο, θα λάβουν μειωμένο δώρο τουλάχιστον κατά 50%, καθώς τμήμα του δώρου θα καταβληθεί από τους εργοδότες και αναλογία από το κράτος, υπολογιζόμενο όμως επί του επιδόματος των 534 ευρώ κατά βάση και όχι επί του ονομαστικού μισθού.

1 εκατ. χωρίς ευρώ αναδρομικά

Σε δεινή θέση θα βρεθούν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς το 2020 έμειναν χωρίς 13η σύνταξη, που για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν αποδοχές περί τα 500 ευρώ καταβλήθηκε στο ακέραιο. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις αρχές Οκτωβρίου με απόφαση της κυβέρνησης 1,4 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι, που έχουν αποδοχές έως 1.000 ευρώ τον μήνα, αποκλείστηκαν από τα αναδρομικά, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιστρέψει τα δώρα (800 ευρώ για καθέναν εκ των 2,5 εκατ. συνταξιούχων του 2012).

Οι… αόρατοι

Εν συντομία, για την κυβέρνηση παραμένουν αόρατοι και όσοι έχουν απολυθεί ή έχουν μπει σε αναστολή σύμβασης εργασίας κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας ή, ακόμα χειρότερα, υποχρεούνται να παρέχουν εργασία αν και έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης

Να θυμίσουμε ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 26,66 ευρώ ανά ημέρα αναστολής σύμβασης εργασίας, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην έχει καταβληθεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, δηλαδή με σημαντικότατη καθυστέρηση.

Από τους 570.000 μακροχρόνια ανέργους, μόνο 130.000 θα επιδοτηθούν, ενώ από τους 1.000.000 εγγεγραμμένους ανέργους, μόνο 123.000 θα λάβουν τη δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας.

Τέλος, όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας, προβλέπεται ότι δεν θα λάβουν όλοι το επίδομα των 400 ευρώ, αφού εκκρεμεί ΚΥΑ, η οποία θα θέσει εισοδηματικά κριτήρια.

Επίδομα στο επίδομα…

Με βάση τα όσα εξαγγέλθηκαν την περασμένη Πέμπτη, μόνοι δικαιούχοι των 54 εκατ. ευρώ που θα δοθούν τον επόμενο μήνα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και οι οποίοι με την τακτική καταβολή του Δεκεμβρίου θα πάρουν διπλάσιο ποσό. Το μέτρο αφορά περίπου 482.000 δικαιούχους, που αντιστοιχούν σε 256.000 νοικοκυριά.

Πηγή: www.avgi.gr