Πορτογαλία: Υποχωρεί το προοδευτικό προφίλ της κυβέρνησης Κόστα

Του Αργύρη Παναγόπουλου
2 Νοεμβρίου 2020

«Η Πορτογαλία βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Αντόνιο Κόστα, παρά τα θετικά μέτρα που πήρε, ακολουθεί μια ανεπαρκή πολιτική και απέρριψε όλες τις προτάσεις της Αριστεράς για τον νέο προϋπολογισμό με άξονα μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, το πάγωμα των απολύσεων και την προστασία ανέργων και νοικοκυριών και την έρευνα για το σκάνδαλο της Novo Banco, με αποτέλεσμα το Μπλόκο της Αριστεράς για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια να ψηφίσει κατά, χωρίς να στοχεύει σε μια πολιτική κρίση μεσούσης της πανδημίας» τόνισε στην «Αυγή» ο Ζόρζε Κόστα, ο βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Μπλόκου της Αριστεράς, της αντίστοιχης Πολιτικής Γραμματείας του μεγαλύτερου κόμματος της Αριστεράς στην Πορτογαλία.

Η κυβέρνηση του Κόστα ζήτησε από το πρόγραμμα SURE 5,9 δισ., εκ των οποίων το 50% μέσα στο έτος, κατέθεσε στην Κομισιόν σχέδιο ανάκαμψης 13,9 δισ. και παρουσίασε τις γενικές γραμμές ενός σχεδίου 43 δισ. για επενδύσεις στις υποδομές της χώρας.

Η πανδημία μαστίζει και την Πορτογαλία…

Έχουμε μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και οι προοπτικές είναι πολύ άσχημες. Η κυβέρνηση πήρε γενικά τα απαραίτητα μέτρα για την πανδημία, με μόνη εξαίρεση την εφαρμογή ελέγχων από τα κινητά των επαφών των θετικών ατόμων στον κορωνοϊό. Οι αντιδράσεις ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο.

Σε ό,τι αφορά όμως την οικονομική και κοινωνική διαχείριση της κρίσης είχαμε μια αρκετά σκληρή αντιπαράθεση, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2021.

Πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια το Μπλόκο της Αριστεράς θα ψηφίσει κατά του προϋπολογισμού, καθώς οι Σοσιαλιστές απέρριψαν όλες μας τις προτάσεις επειδή δεν θέλουν να διευρύνουν το δίκτυο προστασίας για τους ανέργους από τον κορωνοϊό και κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Πολλοί θα χάσουν τα επιδόματα ανεργίας επειδή αυτά θα υπολογίζονται στο σύνολο των οικογενειακών εισοδημάτων και όχι με βάση τα εισοδήματα του κάθε εργαζομένου. Για παράδειγμα, εάν ένας ή μια σύζυγος έχει εισοδήματα 800 με 900 ευρώ, ο σύζυγος ή η σύζυγος χάνει το επίδομα ανεργίας.

Η κυβέρνηση δεν θέλησε να υιοθετήσει κανένα μέτρο περιορισμού των απολύσεων, ενώ εμείς είχαμε προτείνει να υπάρχουν κυρώσεις στις κερδοφόρες εταιρείες που απολύουν. Πριν από την τρόικα οι αποζημιώσεις για τις απολύσεις υπολογίζονταν στις 30 εργάσιμες ημέρες για κάθε χρόνο εργασίας. Το 2012 η τρόικα απαίτησε να μειωθούν στις 20 και το Σοσιαλιστικό Κόμμα το είχε ψηφίσει, ενώ αργότερα η δεξιά τις μείωσε στις 12 ημέρες. Προτείναμε να επιστρέψουμε στις 20 ημέρες, δηλαδή ούτε καν στις 30 ημέρες, όπως είχαν ψηφίσει πριν από 8 χρόνια οι σοσιαλιστικές. Το απέρριψαν.

Πως είναι η κατάσταση στην Υγεία;

Το μεγαλύτερο σημείο αντιπαράθεσης αφορά την Υγεία, διότι η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει μαζί μας την πρόσληψη 8.400 επαγγελματιών της Υγείας πριν από την πανδημία, αλλά στην ουσία δεν έκανε τίποτε. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον νέο προϋπολογισμό είπαν ότι θα κάνουν προσλήψεις περιορισμένου χρόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά δεν θα κάνουν τις προσλήψεις που θεωρήσαμε από κοινού αναγκαίες πριν από την πανδημία.

Έχουμε πολλές περιπτώσεις που γιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό φεύγουν από το Δημόσιο για να πάνε να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας των χαμηλών αποδοχών στη δημόσια Υγεία, επειδή στο Δημόσιο εργάζονται πολλές ώρες και λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς.  Ένα άτομο στο βοηθητικό προσωπικό λαμβάνει 700 ευρώ, οι γιατροί στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν περισσότερα και εργάζονται λιγότερο. Το Μπλόκο προτείναμε μια σειρά μέτρων για την αποφύγουμε την αιμορραγία της δημόσιας Υγείας, αλλά δυστυχώς απορρίφθηκαν.

Τα σχολεία προσπαθούν να λειτουργήσουν με μια κανονικότητα, παρά την έλλειψη εκπαιδευτικών, επειδή εκτός των άλλων έχουμε έναν υψηλό μέσο όρο ηλικίας των εκπαιδευτικών και με τον κορωνοϊό αναγκάζονται να μην εργάζονται είτε από τον φόβο της διασποράς είτε με άδεια των γιατρών. Στην έλλειψη εκπαιδευτικών προστίθεται και το κλείσιμο πολλών τάξεων μετά τη διάγνωση θετικών κρουσμάτων, αλλά γενικά τα σχολεία λειτουργούν.

Υπάρχει όμως και μια σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Κόστα σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα…

Η στήριξη των τραπεζών και συγκεκριμένα της Novo Banco υπήρξε ένα άλλο σημείο αντιπαράθεσης μετά το τεράστιο σκάνδαλο που οδήγησε στη δημιουργία της προβληματικής τράπεζας. Η κυβέρνηση πούλησε τη Novo Banco στην κερδοσκοπική εταιρεία LongStar θέτοντας στη διάθεση της Novo Banco εγγυήσεις 3,9 δισ., τις οποίες θα επέβλεπαν η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση. Τα κεφάλαια αυτά θα έπρεπε να τα βάλουν οι τράπεζες, αλλά, από τη στιγμή που βρίσκονται σε άσχημη θέση, το κράτος άρχισε να δανείζει αυτά τα κεφάλαια.

Ανακαλύψαμε ότι η Novo Banco διαχειριζόταν τα δημόσια κεφάλαια με τρόπο που αυξάνονταν οι απώλειες, επειδή πωλούσε με γρήγορους ρυθμούς και σε χαμηλές τιμές σε «φίλους» το ενεργητικό της. Το Μπλόκο ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος στη διαχείριση των 3,9 δισ. και να υπάρξει μια έρευνα για απάτη κατά του Δημοσίου. Η κυβέρνηση το απέρριψε και θέλει να συνεχίσει να καταβάλλει τα 3,9 δισ. έως ότου τελειώσουν.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη διότι η κερδοσκοπική LongStar μάλλον θα προχωρήσει στην πώληση της ελλειμματικής τράπεζας και το Δημόσιο θα κληθεί να καλύψει τη ζημιά πολλών δισεκατομμυρίων.

Ο Κόστα παρουσίασε ένα σχέδιο για επενδύσεις 43 δισ. σε υποδομές…

Προς το παρόν είναι ένα γενικό σχέδιο, το οποίο έχε ορισμένες θετικές πλευρές που αφορούν τα σιδηροδρομικά δίκτυα, την ενίσχυση του οδικού συστήματος που έχει εγκαταλειφθεί, επενδύσεις στον τομέα της Υγείας με κοινοτικούς πόρους, αλλά έχουμε πολλές επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και το περιβάλλον, επειδή προτείνει την κατασκευή νέων αεροδρομίων, κίνητρα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, ξεκινώντας από το λίθιο σε περιοχές με φυσική ομορφιά, την εκμετάλλευση παράκτιων κοιτασμάτων, εναντίον της οποίας έχει τοποθετηθεί ακόμη και ο υπουργός Θάλασσας.

Το Μπλόκο θα ψηφίσει κατά του προϋπολογισμού και το Πορτογαλικό Κ.Κ. και άλλα μακρότερα κόμματα θα απέχουν. Θα υπάρξει μια κυβερνητική κρίση;

Με την αποχή του Πορτογαλικού Κ.Κ. και του κόμματος των ζωόφιλων PAN ο προϋπολογισμός θα περάσει. Διαπραγματευτήκαμε από τον Ιούλιο τον προϋπολογισμό, αλλά δεν μας φαίνεται σωστό η Αριστερά να αναλάβει το πολιτικό βάρος στην πράξη της συνδιαχείρισης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης με τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι απέρριψαν οποιαδήποτε πρότασή μας.

Πρώτη φορά από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων αυξάνεται η Ακροδεξιά φθάνοντας στις δημοσκοπήσεις στο 7%, που σημαίνει ότι στις επόμενες εκλογές από έναν θα φθάσουν στους 7 με 8 βουλευτές. Υπάρχει αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων, αλλά μπορούμε να πούμε ότι η αστυνομία κινείται αρκετά καλά και γίνονται συλλήψεις. Το εγκληματολογικό της αστυνομίας συνεχίζει να δείχνει ευαισθησία κατά των φασιστών και των ρατσιστών και μάλλον σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε και νέες συλλήψεις.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς μας έκανε να σκεφτούμε ακόμη περισσότερο ότι η Αριστερά δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει σε μια ανεπαρκή διαχείριση της κρίσης και σε ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των νοικοκυριών. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει την πανδημία και δεν είναι η στιγμή για μια πολιτική κρίση.

Πηγή: www.avgi.gr