Ισοπέδωση οκταώρου, διάλυση συνδικάτων

Στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών θα συμπεριληφθεί το ενδεχόμενο να εμποδίζουν την απασχόληση εργαζομένων που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην απεργία

Του Ανδρέα Πετρόπουλου
1 Νοεμβρίου 2020

Ούτε η δραματική έξαρση της πανδημίας ούτε η ισοπέδωση της εργασίας που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες στέκονται ικανές να ανακόψουν τον “μεταρρυθμιστικό” οίστρο της κυβέρνησης, που συνεχίζει ακάθεκτη προκειμένου να επαναφέρει ένα ακόμα σκληρότερο (σε σχέση με την περίοδο 2010 – 2012) Μνημόνιο.

Μέσα στον μήνα αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά, που, όπως είχε αποκαλύψει η “Αυγή”, εισάγει το ελαστικό οκτάωρο, καταργεί την υπερεργασία, καθιερώνει την απλήρωτη υπερωρία και στοχοποιεί τα συνδικάτα ανατρέποντας πλήρως τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο εισάγει το οκτάωρο α λα καρτ καθώς προβλέπεται ότι ο χρόνος εργασίας μπορεί να αλλάζει εντός της ημέρας ύστερα από συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου. Επίσης με το νομοσχέδιο υπερδιπλασιάζεται το ανώτατο όριο υπερωριών και καθιερώνεται σε διαφορετικές εκδοχές η “δωρεάν εργασία”, με ταυτόχρονη κατάργηση του όρου και της έννοιας της υπερεργασίας και τη χορήγηση “άδειας” για εργασία πέραν του οκταώρου.

Ειδικότερα το σχετικό σχέδιο νόμου, που αναμένεται να ψηφιστεί προς το τέλος Νοεμβρίου, προβλέπει ότι για κάθε ώρα εργασίας πέραν του οκταώρου θα ορίζεται ως υπερωρία και θα αμείβεται με προσαύξηση από 20% έως 40% επί του καταβαλλόμενου ημερομισθίου. Σε ό,τι αφορά τις βιομηχανίες οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται περισσότερες ώρες πέραν του οκταώρου, κάτι που ζητούσε επίμονα ο ΣΕΒ.

Υπερεργασία και υπερωρίες

Με το νομοσχέδιο καταργούνται ο όρος και η έννοια της υπερεργασίας και αντικαθίστανται με τον όρο υπερωρία. Σήμερα η υπερεργασία ορίζεται κάθε επιπλέον μία ώρα εργασίας ανά ημέρα, με ανώτατο όριο τις 5 ώρες ανά εβδομάδα. Η υπερεργασία σήμερα αμείβεται με προσαύξηση 20% του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.

Με το νέο καθεστώς κάθε επιπλέον ώρα εργασίας πέραν του οκταώρου, της 9ης ώρας, θα ορίζεται υπερωρία και όχι υπερεργασία που ορίζεται σήμερα. Μένει να διευκρινιστεί αν θα συνεχίσει να αμείβεται με προσαύξηση 20% του καταβαλλόμενου ωρομισθίου, ενώ κάθε ώρα εργασίας μετά την 9η, η 10η, η 11η, θα συνεχίσει να αμείβεται με το 40% του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.

Παράλληλα εξετάζεται, στην περίπτωση που συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές (εργαζόμενος – εργοδότης), να μπορεί να υπάρξει υπέρβαση του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας ως υπερωρία που θα πληρώνεται σε είδος, δηλαδή να δίνεται ρεπό. Κι αυτό καθώς ο εργοδότης θα μπορεί σε συνεννόηση με τον εργαζόμενο να αναπροσαρμόζει το ωράριο του εργαζομένου.  Έτσι κατά τον ημερήσιο χρόνο εργασίας εξετάζεται να υπάρχει η δυνατότητα αναπροσαρμογής του ημερησίου χρόνου εργασίας, χωρίς να μειώνεται το συνολικό πλήθος των κανονικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα.

Ποινικοποίηση συνδικαλισμού!

Το νομοσχέδιο στρέφεται ανοιχτά κατά των συνδικαλιστικών κατακτήσεων και των προβλέψεων του Ν. 1264/1982, καθώς αλλάζουν τα όρια προστασίας των συνδικαλιστών για την απόλυσή τους μετά τη λήξη της θητείας, ενώ μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης που προστατεύονται με βάση τον αριθμό των μελών της οργάνωσης. Ακόμη στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών θα συμπεριληφθεί το ενδεχόμενο να εμποδίζουν την απασχόληση εργαζόμενων που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Ο αριθμός των μελών της διοίκησης που θα προστατεύονται με βάση τον αριθμό των μελών της οργάνωσης διαμορφώνονται ως εξής:

* Εάν η οργάνωση έχει έως 200 μέλη, θα προστατεύονται 5 μέλη της διοίκησης.

* Εάν η οργάνωση έχει ως 1.000 μέλη, θα προστατεύονται 7 μέλη.

* Εάν η οργάνωση έχει περισσότερα από 1.000 μέλη, θα προστατεύονται 9.

Πηγή: www.avgi.gr