Χωρίς δουλειά, χωρίς μέλλον

Της Στελλίνας Μαργαρτιδίου
14 Σεπτεμβρίου 2020

Ποσοστά ανεργίας που φτάνουν το 60%, μαύρη ανασφάλιστη εργασία, ανύπαρκτα επιδόματα για τους άνεργους του ΟΑΕΔ, αποβιομηχάνιση, απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο -για χιλιάδες εργαζόμενους- στη Δυτική Μακεδονία, καμία μέριμνα για τον τουρισμό, τον επισιτισμό, τον αγροτικό και τον οικοδομικό κλάδο. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που φέρνει στο φως η έκθεση των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, βασικά σημεία της οποίας παρουσιάζει σήμερα η Εφ.Συν.».

■ Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τα ποσοστά της ανεργίας κυμαίνονται στο 35%, ενώ μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου αναμένεται να αγγίξουν ακόμα και το 40%. Η υγειονομική κρίση λειτούργησε επιβαρυντικά στη δύσκολη εργασιακή κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τα χρόνια των μνημονίων στην πόλη και προκάλεσε ντόμινο απολύσεων στον χώρο των βιομηχανιών, βιοτεχνών, επιχειρήσεων εστίασης, του εμπορίου και του τουριστικού κλάδου

■ Στη Χαλκιδική οι επιπτώσεις της πανδημίας στους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι εξαιρετικά σοβαρές. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής, τα αιτήματα των εργαζομένων για πλήρη κάλυψη για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ρύθμιση οφειλών ΔΕΚΟ και δάνεια προστασία πρώτης κατοικίας, επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης, επίδομα ανεργίας σε όλους καθώς και επιπλέον ένα εισόδημα τους επόμενους δύσκολους μήνες αποτελούν τις βασικές διεκδικήσεις.

■ Στον νομό Σερρών τα μεγάλα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο της πόλης, είναι η αποβιομηχάνιση και η μετανάστευση των πολιτών, κάτι που οδήγησε την περιοχή από τους πρώτους παραγωγικούς και οικονομικά αναπτυγμένους νομούς της χώρας να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.

Η μετεγκατάσταση πολλών επιχειρήσεων στη γειτονική Βουλγαρία κατέστησε την αγροτική οικονομία και τις υπηρεσίες τα μόνα έσοδα της περιοχής, με τους νέους να εγκαταλείπουν τον νομό για ένα καλύτερο μέλλον. Στα υφιστάμενα μεγάλα προβλήματα προστέθηκε και ο Covid-19 δίνοντας την καθοριστική βολή, με το 50% των επιχειρήσεων να εντάσσεται στο Πρόγραμμα Επιδότησης και την ανεργία να εκτινάσσεται στο 40%.

■ Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Πέλλας, το ποσοστό της ανεργίας στην περιοχή αγγίζει το 60,80%, με την πανδημία να οδηγεί στην περαιτέρω αποσάθρωση της ήδη απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, εκτός από τα ποσοστά της ανεργίας, αποτελούν οι απολύσεις, η αδήλωτη και ψευδώς δηλωμένη εργασία, η κατάχρηση της αναστολής συμβάσεων και της τηλεργασίας

■ Μεγάλη ανεργία μαστίζει την περιοχή της Εδεσσας και Αλμωπίας. Η υποβάθμιση του τομέα υγείας με τις μεγάλες ελλείψεις ιατρών στο νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής επισημαίνεται ως κομβικό πρόβλημα. Επιτακτική είναι η αλλαγή του νόμου που προβλέπει μόνο 400 ημέρες επιδότησης ανεργίας στα τελευταία 4 χρόνια και ισχύει από 1/1/2013, διότι το αποτέλεσμα είναι οι άνεργοι να παραμένουν χωρίς το ελάχιστο βοήθημα για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Να ενταχτούν και οι αγροτικές δραστηριότητες στις ενεργητικές πολιτικές του ΟΑΕΔ

Αίτημα του Ε.Κ. Βέροιας είναι να εντάξει η ελληνική πολιτεία στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης του ΟΑΕΔ τις εργασίες στις αγροτικές δραστηριότητες, έτσι ώστε να μπορούν κατά τόπους υποκαταστήματα να ενεργοποιήσουν το πλεονάζον εργατικό δυναμικό που βρίσκεται στις λίστες των μακροχρόνιων ανέργων.

■ Στην Πιερία, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, ο νομός στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, με την υγειονομική κρίση να έχει χτυπήσει τα περισσότερα ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους στον τουρισμό, μόνο σχεδόν 200 εργαζόμενοι σε όλο τον νομό Πιερίας κατάφεραν να ενισχυθούν με το τρίμηνο επίδομα του ΟΑΕΔ, καθώς αποφάσισαν ότι αυτό θα χορηγείται μόνο σε όσους είχαν 80 ημέρες επιδότησης τον χειμώνα.

■ Στον νομό Κιλκίς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου του, η ανεργία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας να δημιουργούν επιπλέον βάρος στους εργαζόμενους που καλούνται να διαχειριστούν τις επιπτώσεις αυτής της υγειονομικής κρίσης και της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

■ Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον νομό Καβάλας είναι η τεράστια ανασφάλιστη εργασία και το μεγάλο ποσοστό μερικής εργασίας που φτάνει στο 40% της συνολικής εργασίας.

■ Το ποσοστό ανεργίας στη Δράμα, σύμφωνα με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Δράμας, έχει ξεπεράσει το 40% και είναι από τα πιο υψηλά στη χώρα, καθώς οφείλεται στο κλείσιμο πολλών εργοστασίων αλλά και στη μεταφορά πολλών στη γειτονική Βουλγαρία. Παρά τις υποσχέσεις, η κατάσταση στην περιοχή δεν έχει βελτιωθεί.

■ Τα σημαντικότερα προβλήματα που χρήζουν άμεσης λύσης, σύμφωνα με το Ε.Κ. Ξάνθης, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η υποστήριξη των ανέργων, η διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας, η απαγόρευση των απολύσεων – διαθεσιμοτήτων και υποχρεωτικών αδειών. Λήψη άμεσων μέτρων για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Ιδιαίτερη προστασία για τους κλάδους που πλήττονται άμεσα από την κρίση.

Στη Ροδόπη οι 4 στους 10 είναι άνεργοι

Πάνω από τα μισά εργοστάσια εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής παραμένουν στα αζήτητα. Το αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης αποβιομηχάνισης ήταν η εκτόξευση της ανεργίας σε επίπεδα του 35 με 40% στον νομό Ροδόπης. Παράλληλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κρίση του Covid-19 είναι πάρα πολλά. Eχει πληγεί το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και ο κλάδος του επισιτισμού-τουρισμού.

Σύμφωνα με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Εβρου, οι εργαζόμενοι καλούνται για ακόμη μ;iα φορά να σηκώσουν το δυσβάσταχτο βάρος των επιπτώσεων της πανδημίας σε ένα ήδη διαλυμένο από το 2010 εργασιακό τοπίο, όπου επιβλήθηκε η κατάργηση κάθε έννοιας του συλλογικού εργατικού δικαίου. Οι εργατικές διαφορές των παράνομων ή παράτυπων απολύσεων, που τις βαφτίζουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, είναι καθημερινές.

Οι μειώσεις στους ήδη κουτσουρεμένους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αυτή την περίοδο, ως συνέπεια της πανδημίας και της υγειονομική κρίσης, κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 20% με 30% του μισθού. Οι αλλαγές και τα μέτρα που πήρε και συνεχίζει να παίρνει η κυβέρνηση είναι φανερό ότι δεν είναι σίγουρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, καθώς με οριζόντιο τρόπο προάγουν την ευελιξία και την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας με τη γενίκευση και την επιβολή των όρων της Εθνικής Γενική Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

■ Στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στον νομό Φλώρινας, που αγγίζουν το 35%, έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία, αν δεν υπάρξει σωστό σχέδιο, θα αφήσει πίσω της στρατιές ανέργων χωρίς καμία εναλλακτική απασχόλησης. Το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που απασχολείται στη λιγνιτική παραγωγή και την παραγωγή ενέργειας χρειάζεται νέο προσανατολισμό και απασχόληση σε έναν βιώσιμο κλάδο.

Απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο και προστασία για τους εργαζόμενους των περιοχών

Στο νομό Κοζάνης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Κ. Κοζάνης, οι συνέπειες που επήλθαν λόγω της μικρής δραστηριότητας της ΔΕΗ καθώς και του χρονοδιαγράμματος απολιγνιτοποίησης είναι σαρωτικές και βίαιες, τα έντονα σημάδια των οποίων έγιναν αμέσως ορατά. Ενδεικτικά, μόνο στο Λιγνιτικό Kέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) θα χαθούν 800 θέσεις εργασίας από τη μείωση των προσλήψεων στα δίμηνα και οκτάμηνα, χωρίς να υπολογίζονται οι άλλοι σταθμοί και ορυχεία. Παρατηρείται ήδη μείωση των δραστηριοτήτων στα ορυχεία και τους σταθμούς πάνω από 60% με συνέπεια αντίστοιχη μείωση των εργολαβιών και μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

■ Το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση, ο χρόνος και η επόμενη μέρα βρίσκονται στη λίστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Πτολεμαΐδα, με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πτολεμαΐδας να ζητά συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για το αύριο της περιοχής και την κατάσταση που θα διαμορφωθεί με γνώμονα τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους. Ο χρονικός ορίζοντας κλεισίματος των μονάδων της ΔΕΗ έχει δοθεί, όχι όμως και η απάντηση για τους εργαζόμενους αλλά και το τοπίο που θα διαμορφωθεί εργασιακά. Επιπλέον μεγάλες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, την ώρα που η περιοχή βρίσκεται στην αβεβαιότητα.

■ Στην περιοχή της Καστοριάς τα πραγματικά επίσημα στοιχεία της ανεργίας, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο της, ξεπερνούν το 55%.

Πηγή: www.efsyn.gr