Πόσο προετοιμασμένη είναι η Ελλάδα για την αναμέτρηση;

Βερύκιος – Δικαστικό μπλόκο για τα ανταλλακτικά των Μιράζ – Παρέμβαση Πικραμμένου ζητούν οι Αεροπόροι

Ιστορικές μαρτυρίες στο iEidiseis: Τα Γαλλικά Μιράζ «είναι του Αντρέα και Οχι του Καραμανλή». Τα ρωσικά τεθωρακισμένα ΒΜΡ-3 ήταν «Διακρατική Συμφωνία Καραμανλή – Πούτιν του 2007 με στρατηγικό και όχι εμπορικό βάθος» που μόνο ο Βενιζέλος την κατάλαβε και προσπάθησε να την υλοποιήσει.

12 Aυγούστου 2020

Δικαστικό μπλόκο στην άμεση προμήθεια ανταλλακτικών για τα Γαλλικά μαχητικά Μιράζ 2000-5 που όπως αποκάλυψε το iEidiseis στις 3 Αυγούστου η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων παραμένουν καθηλωμένα λόγω μη συντήρησης διότι ουδέποτε αγοράστηκαν ανταλλακτικά!

Απίστευτο και όμως αληθινό ! Το Συμβούλιο Επικρατείας επέστρεψε χτες στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών τον φάκελο για την προμήθεια των ανταλλακτικών των Μιράζ 2000-5 με διάφορες «παρατηρήσεις» γραφειοκρατικού χαρακτήρα ! Αυτό θα έχει αποτέλεσμα – εάν δεν παρέμβει άμεσα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π. Πικραμμένος – ότι θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην προμήθεια και παραλαβή των ανταλλακτικών ώστε να μπορέσει να αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του στόλου των Μιράζ 2000-5.

Η Πολεμική Αεροπορία θεωρεί ότι εν μέσω εξελισσόμενης κρίσης με την Τουρκία τα γαλλικά Μιράζ είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε διότι κατά την διάρκεια των αερομαχιών συμπεριφέρονται διαφορετικά από τα F16 που διαθέτει ο αντίπαλος και διότι φέρουν τα υπερόπλα (Scalp ,Mika & Exocet).

Ωστόσο η αποκάλυψη του παρασκηνίου για την αγορά των Μιράζ 2000-5 και το πάγωμα της ελληνορωσικής κρατικής συμφωνίας του 2007 για τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ΒΜΡ-3 προκαλεί την αντίδραση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που ενεπλάκησαν στα δυο συγκεκριμένα προγράμματα.

Για την αγορά των Μιράζ 2000-5 ο πτέραρχος Στυλιανός Πετρουλάκης με καταχεριάζει διότι δεν διόρθωσα την ιστορική ανακρίβεια που έγραψε αρθρογράφος της «ΕΣΤΙΑΣ» ότι τα Γαλλικά Μιράζ αγοράστηκαν από τον Κωνσταντίνο και τον Κώστα Καραμανλή…

Ο πτέραρχος Πετρουλάκης μου γράφει : « Από που ως που τα MIRAZ 2000 είναι …καραμανλήδικα; Ξέχασες την αγορά του αιώνα; Ξέχασες ποιοι πήγαν στα δικαστήρια για τα Μιράζ 2000 και τα βλήματα MAGIC; Ακόμη κατακρίνουν τον Αντρέα για αυτήν την αγορά που στην ουσία εμπέδωσε τη προμήθεια κύριου υλικού εξοπλισμών από διαφορετικές πηγές και το αιτιολογούσε πλήρως. Σ` αυτήν την πολιτική δεύτερος ακολούθησε ο Άκης με τον Σημίτη. Και εδώ έχω παίξει κι` εγώ σοβαρό ρόλο.

Τα στοιχεία διαθεσιμότητας δεν είναι έτσι ακριβώς. Όσο για το παρασκήνιο της μη αγοράς των F-15 και πως ξαναπήραμε F – 16 είναι μεγάλη ιστορία. Προσωπικά ήμουν σαφώς υπέρ των πρώτων. Τα F-15 ορθώς γράφεις ότι σαμποταριστήκαν από Σημίτη και τους γύρω. Αυτά για την ιστορία»….

Άκρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική η επιστολή που έλαβα από ανώτατο στρατιωτικό παράγοντα επί πρωθυπουργίας Καραμανλή με τα όσα αποκάλυψε το iEidiseis για την ελληνο-ρωσική διακρατική συμφωνία Καραμανλή – Πούτιν για προμήθεια 400 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού BMP-3.

Ο στρατηγός ε.α. εξυμνεί την κίνηση Καραμανλή την οποία -λέει ότι- στην συνέχεια μόνο ο Ευ. Βενιζέλος κατάλαβε την αξία της και το στρατηγικό της βάθος και προσπάθησε να αναστήσει την συγκεκριμένη ελληνορωσική Διακρατική Συμφωνία.

Άκρως ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις του στρατηγού που θεωρεί ότι η συγκεκριμένη διακρατική συμφωνία που δεν έχει εμπορικά κίνητρα είναι επίκαιρη όσο ποτέ μετά τα γεγονότα της Καθαρής Δευτέρας στον Έβρο.

«Τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου στον Έβρο επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά τις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας και τις ορέξεις της στα ανατολικά σύνορα της χώρας μας. Είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων που η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στα χερσαία σύνορα μας στον Έβρο.

Η αλαζονεία του Ερντογάν προσκρούει επάνω σ’ ένα μισοτελειωμένο φράχτη που η στρατιωτική ηγεσία – παρά τις αρνήσεις και την απροθυμία των πολιτικών- προσπαθεί να χτίσει από την δεκαετία του ´90 καθώς και μερικά μισοερειπωμένα τεθωρακισμένα οχήματα του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου.

Οι έλληνες και οι πολιτικοί μπορεί να πανηγυρίζουν για την αποτροπή της Καθαράς Δευτέρας , όμως η απειλή και τα σχέδια του σουλτάνου παραμένουν εκεί.

Αποδεικνύεται ιστορικά ότι οι εκάστοτε στρατιωτικές ηγεσίες δεν παρασύρονται από εφήμερα επιδερμικά πολιτικά σενάρια αλλά προβλέπουν , μελετούν σε βάθος και προτείνουν ρεαλιστικές αμυντικές λύσεις.

Η Συμφωνία Καραμανλή -Πούτιν του 2007 για την προμήθεια 420 τεθωρακισμένων οχημάτων Μάχης ΔΕΝ ήταν μια ευκαιριακή αγοροπωλησία όπλων αλλά αποτέλεσμα ενός ευρύτερου και πολυσχιδούς αμυντικού σχεδιασμού τον οποίο η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της εποχής μελέτησε, ανέλυσε και έθεσε σε εφαρμογή.

Από στρατιωτικής πλευράς η παρουσία 420 σύγχρονων ΤΟΜΑ τύπου ΒΜΡ-3 μεταφράζονται σε 420 κάννες πυροβόλων 100χιλ, 420 πυροβόλα 30χιλ και 1260 πυροβόλα 7.62χιλ που σημαίνουν μια αφάνταστη ισχύ πυρός για το περιορισμό του εύρους του μετώπου της Θράκης.

Πολιτικά η κίνηση Καραμανλή θα είχε προσανατολίσει το Ρωσικό ενδιαφέρον στην περιοχή και θα είχε επικεντρώσει το άγρυπνο βλέμμα στην προστασία του αγωγού Μπουργάς – Αλεξανδρούπολη….

Η Διακρατική Συμφωνία Πούτιν -Καραμανλή του 2008 παραμένει ακόμη ενεργή και μάλιστα με την πρόταση αναθεώρησης που έγινε επί υπουργίας Βενιζέλου για μείωση του αριθμού των BMP-3 με παράλληλη προμήθεια αμφιβίων και αντιαεροπορικών μέσων (BUK M2E TOR-M2E) για αντιαεροπορική άμυνα των νησιών μας , την καθιστά πιο επίκαιρη από ποτέ».

Διαβάστε επίσης

Ένα σκληρό μάθημα για την ελληνική διπλωματία