Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Είναι ασφαλώς αδύνατο να εκφράσουμε την παραμικρή βεβαιότητα για το τι ή ποιος προκάλεσε την έκρηξη στη Βηρυττό. Αυτό αντίθετα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε το γενικότερο γεωπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συνέβη και να θέσουμε επίσης το ερώτημα «ποιόν ωφελεί το έγκλημα».
Μερικές συμπτώσεις είναι εξάλλου πολύ ενδιαφέρουσες, χωρίς κανένας να μπορεί και πάλι να αποφανθεί με βεβαιότητα αν όντως σημαίνουν κάτι. Προ ημερών αίφνης ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Mark Milley, παρά την πανδημία, επισκέφθηκε για μερικές ώρες το Ισραήλ, όπου και συναντήθηκε με τον Υπουργό ‘Αμυνας Γκαντζ, τον αρχηγό του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου και τον επικεφαλής της Μοσάντ και μίλησε με βίντεο με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η εξέταση της αντιμετώπισης των απειλών «που θέτει το Ιράν και οι σύμμαχοί του, ιδίως η λιβανική Χεζμπολά».
Την προηγούμενη φορά που ο κ. Μilley επισκέφθηκε το Ισραήλ ήταν λίγο πριν τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί, που παρολίγον να προκαλέσει γενικότατη ανάφλεξη στην ευρεία Μέση Ανατολή.
Σημειώνουμε επίσης ότι η έκρηξη στη Βηρυττό σημειώθηκε ενώ υπάρχουν έντονες πληροφορίες ότι ο κ. Νετανιάχου επιθυμεί να προκαλέσει πόλεμο με το Ιράν στο αμέσως προσεχές διάστημα, γιατί φοβάται τυχόν μη επανεκλογή του Τραμπ. Οι σχετικές προειδοποιήσεις έρχονται από πολλές πλευρές σχεδόν κάθε εβδομάδα. Μια σχετική αναλυτική έρευνα έκαναν οι Νιου Γιορκ Τάιμσς (http://www.defenddemocracy.pr
Πόλεμος κατά του Ιράν προϋποθέτει την εξουδετέρωση της Χεζμπολά και των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία για να μην πληγεί με αντίποινα το Ισραήλ. ‘Ηδη το τελευταίο διάστημα η ισραηλινή αεροπορία βομβαρδίζει συριακούς στόχους, όπου πιθανώς βρίσκονται Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι.
Η έκρηξη στη Βηρυττό απειλεί ήδη την ευαίσθητη ισορροπία που επετεύχθη σε αυτή τη χώρα μετά τον εμφύλιο πόλεμο και θα την υποχρεώσει να ζητήσει μεγάλη οικονομική βοήθεια. Προφανώς οι δυτικοί θα ζητήσουν σε αντάλλαγμα τη διακοπή των σχέσεων της Χεζμπολά με την λιβανική κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα στην Ουάσιγκτων συνεχίζεται η σύγκρουση Νεοσυντηρητικών, του Κόμματος του Πολέμου με τους παγκοσμιοποιητές. Σε μια τελευταια ενέργεια ο Πρόεδρος Τραμπ διόρισε τον στρατηγό Tata σε μια κρίσιμη θέση του Πενταγώνου, αδιαφορώντας για τις αντιρρήσεις Δημοκρατικών και αρκετών Ρεπουμπλικάνων. Ο στρατηγός διακρίνεται για τις σχεδόν φασιστικές και ακραία αντιμουσουλμανικές απόψεις του. Το αμερικανικό «βαθύ κράτος» και ιδίως οι ένοπλες δυνάμεις είναι αντίθετες με τις εκστρατείες των Νεοσυντηρητικών στη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό και το επιτελείο Τραμπ προσπαθεί να τις εκκαθαρίσει συστηματικά τοποθετώντας στη θέση τους Νεοσυντηρητικούς. ( https://www.wsws.org/en/
Δημοσιεύτηκε στο slpress