Κατόρθωμα: Δώσαμε τα πάντα σε Αμερική – Γερμανία. Πήραμε την εκκωφαντική σιωπή Τραμπ και Μέρκελ.

Αγία Σοφία: Έκλεισε για τους επισκέπτες – Εκκωφαντική σιωπή από Τραμπ και Μέρκελ

 

12/07/2020

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για τη τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, οι οποίες και συνεχίζονται, η τουρκική κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση της απόφασής της. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Σάββατο 11 Ιουλίου το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco έκλεισε τις πύλες του για τους επισκέπτες ενώ κλιμάκια του υπουργείου Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και το εσωτερικό της βασιλικής, ώστε να δουν σε ποιες τροποποιήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν.

Το κτίριο θα παραμείνει κλειστό για τις επόμενες ημέρες, ενώ εντύπωση προκαλεί η μέχρι τώρα σιωπή για το ζήτημα αυτό τόσο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσο και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, 48 ώρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Τουρκικού Δικαστηρίου που έδωσε το «πράσινο φως» για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της τουρκικής κυβέρνησης, η πρώτη προσευχή θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου, μια ημερομηνία καθόλου τυχαία, καθώς την ημέρα αυτή συμπληρώνονται 97 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.

ethnos.gr